Ösztönző barátok és a sport

Jobb fizikai állapotban vannak azok a gyerekek, akik eleget játszanak és sportolnak együtt a környéken lakó „legjobb barátjukkal”. A kísérletet Dr. Russ Jago végezte a nagy-britanniai Sport-, Étkezés-és Egészségkutató Központból, a Bristoli Egyetemmel szövetkezve. Vizsgálatai során 10-11 éves gyereket figyelt meg azzal kapcsolatban, hogy milyen mozgásformákat végeznek együtt a legjobb barátjukkal, az eredményeket pedig a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban jelentette meg.

Összesen 986 gyereket vontak be a kísérletbe, akik nagyjából felének volt egy jó barátja a lakóhelyén. Ők általában az iskolából ismerték egymást, és elmondták a kérdezőknek, milyen fizikai tevékenységeket szoktak együtt végezni, és azt is, hogy a barátjuk szokta-e őket ilyen elfoglaltságra buzdítani. Ezután minden gyerek és a barátja gyorsulásmérőt kapott, hogy ezzel figyeljék, mennyit mozognak napokra és percekre lebontva. A fiúkat és a lányokat külön vizsgálták.

„Mivel sok fiatal nem találkozik a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokkal, más módokat is keresni kell, hogy mozgásra bírjuk őket. Az eredményeink azt mutatják, hogy hatékony módszer, ha a barátokat közös sportolásra ösztönözzük, különösen iskolán kívül.” – véli Jago. A tanulmány egy nagyobb vizsgálati sorozatnak a része, amely azt kutatja, hogyan hatnak a kortársak a 10-11 évesek aktivitására.

„Az eredmények a baráti kapcsolatok erejét is mutatják: egyszerűen csak együtt mozogni egy baráttal, vagy kapcsolatban lenni valakivel, aki jó példával jár elöl, növeli a gyerekek fizikai aktivitását. Tudjuk, hogy akik gyerekként sokat mozogtak, ezt a jó szokást felnőttként is megtartják, így csökkentve a szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét.” – teszi hozzá Natasha Stewart, a Brit Szívgyógyászati Alapítvány tagja. „A szemünk előtt nő fel egy generáció, amelynek egyre szélesebb a derékbősége. Ez a kutatás megmutatja, milyen egyszerű módon lehetne rávenni őket a testmozgásra.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.