Nyári szünet – Tippek a pihentető, hasznos időtöltéshez a gyermekekkel

Legyen móka, mozgás és kreatív foglalkozás

Napjainkban a szülők gyakran szembesülnek azzal a problémával: kevés az inger a nyári szünet során, ezért a gyermekek unatkoznak, s napról-napra törhetjük a fejünket, milyen programot találjunk ki nekik. Íme néhány tipp a hasznos időtöltéshez!

A nyári szünet természetesen egész másmilyen időszak, mint amikor napról-napra készülni kell az órákra és tart az iskola.

Érdemes élni a szünidő adta lehetőségekkel, s nem pánikolni! Például ne kora reggeli programokat tervezzünk, pihenjünk eleget, mozogjunk sokat a gyermekkel, ami nemcsak neki, nekünk sem árt a munkahelyen töltött órák ellensúlyozásaként! Nem kell egy-egy adott napra betervezni mindent – osszuk el jól a tennivalókat, programokat!

Fotó: 123rf.com

A nyári szünet kitűnő alkalom arra is, hogy több időt szánjunk a közös étkezésekre és főzzünk, süssünk a család minden tagja által kedvelt ételeket, amelyeket nyugodtan elfogyaszthatunk együtt. Legyenek terveink hőségre, de lakásban töltött idő esetére is.

Lássuk, mi mindenbe tudjuk bevonni a gyermeket, mivel szórakoztathatjuk el a nyári szünet idején?

1. Meleg időben a fürdés mindig tökéletes móka! A kertes házban élőknek kitűnő megoldás a felfújható medence, amelyben lehet labdázni, műanyag játékokkal játszani, papírhajókat úsztatni. Erkélyre szintén ki lehet rakni egy kisméretű medencét, amelyben a gyermek nyugodtan játszhat a műanyag állataival.

2. Ha kert vagy erkély, kertészkedés: a lurkókat is be lehet vonni a kertészkedésbe! Vegyünk együtt palántákat, ültessük el a virágokat – megbízhatjuk vele, hogy maga locsolja őket. Fűszereket, gyógynövényeket is ültethetünk, gondozhatunk, ezzel megtanítjuk a csemetéknek: bizony a kerti vetemények nevelése sok munka és idő, de azt is, hogy hasznos növények tarthatók otthon, amelyeket aztán használhatunk is az ételekhez. A gyermeknek apró kertet készíthetünk, ahol maga gyomlálhat vagy gondozhatja a maga választotta növénykéket.

Járkáljunk a kertben mezítláb, rakjunk le ösvényt, ahol nyugodtan végigmehetünk, ugráljunk a vizes fűben, érezzük magunkat szabadnak!

3. Építsünk sátrat! A gyermekek nagyon szeretnek elbújni egy kis „bunkerben”, ami közel van a házhoz, mégis külön lehetnek benne. A sátor egy nagyobbacska erkélyen is elfér és újszerű élményt ad a lurkóknak! Rakjunk bele fényfüzért, tegyük hangulatossá!

 

4. Vonjuk be a főzésbe a gyermeket! Lehet, elsőre nem lesz kedve hozzá, de a nyári szünet kiváló alkalom arra, hogy több dolgot megtanuljon. Elég, ha csak segít valamit megpucolni, kipakolni-bepakolni a mosogatógépet, vagy például kérjük meg őt, hogy letörölje a port.

A csemeték jó részét elégedettséggel tölti el, ha csinálhat valamit, amit csak a felnőttek szoktak. Ne utasítsuk el, ha segítene, csak mert mi gyorsabban végeznénk. Mindig akad valami, amivel besegíthet és így számára is hasznosabban telik a nyári szünet. A tészta gyúrása, a mérés, adogatás például abszolút rábízható egy gyermekre.

5. Mozogjunk! Akár a kertben, akár a közeli parkban, akár egy kalandpark meglátogatásával, mozduljunk ki, szívjunk friss levegőt, vezessük le fölös energiánkat testmozgással! Nekünk és a lurkóknak is nagyon jót tesz, s jobbat is alszunk este. Lehet a játék labdázás, tollasozás, frizbizés, pingpongozás (ahol van asztal – s ez számos lakótelepen is megtalálható).

Ha mi magunk futni járunk, a gyermek is elkísérhet biciklivel, rollerrel – csináljunk ebből napi rutint, hogy mindig meglegyen a szükséges mozgás a nyári szünet alatt (is).

6. Kiváló és meghitt időtöltés az esti csillaglesés. Üljünk vagy sétáljunk kint, fedezzük fel az égboltot! Figyeljük a naplementét fél órán keresztül. Csodás élmény, amely a gyermekeket a természet szeretetére is tanítja. Ha hullócsillagok is várhatók, még jobb, hiszen meg lehet beszélni, ki mit kívánna!

7. Társasjátékozás: a lakásban is remek móka a délutáni, esti társasjáték-parti, de akár a szabadban is játszhatunk egy parkban, piknikezés közben. A társasjáték rengeteg mókás pillanatot tartogat!

8. Pihentető kézműveskedés: a kézműves foglalkozás kreatív és egyben meg is nyugtatja az elmét. Fűzzünk karkötőt, fessünk, fonjunk – hogy mit és miből, az kedv kérdése, csupán azt kell eldöntenünk, milyen anyagokra és eszközökre van szükségünk.

Minden 3. családnak gondot okoz a nyári szünet

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php