Jutalomfalat után kövérség?

Nagyobb eséllyel válik elhízott felnőtt azokból a gyerekekből, akiket szülei rendszeresen étellel jutalmaztak jó viselkedésükért.

Egy több mint 2000 főre kiterjedt felmérés eredménye szerint azok, akiket étellel jutalmaztak gyerekkorukban, négyszer nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak már gyerekkoruk óta, és kétszer nagyobb eséllyel voltak a kikérdezés idején elégedetlenek testsúlyukkal azokhoz képest, akik nem nassolnivalót kaptak jó viselkedésükért.

A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők közül a korábban étellel jutalmazottak 34 százaléka számít most elhízottnak, míg a másik csoportban ez az arány 25 százalék.

gyerek47

Az első csoportban tartozók 25 százaléka mondta, hogy már gyerekkora óta túlsúlyos, míg a második csoportba tartozók közül csak 6 százalék.

Nagy-Britanniában a férfiak 24, a nőknek pedig 22 százaléka számít elhízottnak, vagyis testtömegindexük (BMI) 30 fölött van, míg a férfiak 44, illetve a nők 33 százaléka túlsúlyos, az ő testtömegindexük 25 és 30 között van.

A felméréssel kapcsolatban James Stubbs elhízáskutató arra figyelmeztetett, hogy túl sok szülő használja gyerekénél rendszeresen a jó viselkedés jutalmazására vagy baj esetén megnyugtatásra az ételt. A felmérés eredményét a The Daily Telegraph online kiadása közölte.

Forrás: