Irány a suli! – 10 + 1 tipp iskolakezdéshez

Szeptember, becsöngetés. Fontos dátum gyerekek és szülők életében. Sokan nem várják, mások viszont annál inkább. Újra indul a koránkelés, jönnek a kihívások, új tantárgyak, elvárások, dolgozatok, felelések. Viszont vele jönnek az élmények, osztálytársak, barátkozások, új tapasztalások is, ami miatt mégiscsak jó, hogy újra indul az iskola.

Vagy éppen most indul először. A kisiskolások számára pedig egy visszahozhatatlan, megismételhetetlen pillanat, amit óriási izgalommal várnak. Nekik valószínűleg már jó ideje központi kérdés, hogy milyen legyen az iskolatáska, a tolltartó, a tornazsák. Ilyenkor minden praktikus szempontot felülír az, hogy a legnagyobb kedvencek szerepeljenek rajta. Az idei toplistán fiiúknál egészen biztosan a Minecraft vezet, dobogós a Pókember és a focis szettek, lányoknál még mindig hódít a Jégvarázs és Minnie egér, de tarolnak az unikornisok is.

iskolások, iskolatáska

A szülőt persze az is foglalkoztatja, hogy mindez mennyibe kerül, illetve még ennél is jobban, hogy mikor tesz jót, mit válasszon elsős gyermekének. Egyáltalán meddig jó egy iskolatáska, meddig tart ki egy tolltartó, mit érdemes megvenni és mit nem. És mi a helyzet a felsőbb osztályosoknál? Az IrányASuli.hu webáruház gyűjtötte csokorba a tapasztalatokat, tudnivalókat, különös tekintettel arra, ha internetes vásárlással van módunk beszerezni a szükséges felszerelést.

Többe kerülhet az iskolakezdés – sajnos felfelé mennek az árak

  1. Egy jó iskolatáska gyakran motiváció is. Ha olyan a felszerelés, amit a gyerek igazán szeret, nagyobb kedvvel indul el reggelenként a suliba. Így, ha lehet, válasszunk együtt felszerelést, az interneten böngészve meg fogjátok találni a megfelelőt!
  2. Elsős gyermek esetében nagyon fontos a testalkat, a testmagasság, hogy ehhez igazodjunk a választással. Hiába szerepel a leírásokban, hogy elsős gyermeknek a merevfalú, dobozos iskolatáskát ajánlják, ha gyermekünk aprócska, törékeny, egy ilyen táska ormótlanul nagy lehet a hátán.
  3. Mindig figyeljünk a centikre! Egy jó webshopban pontos leírás szerepel, ne legyünk restek megmérni, hogy a választott táska mekkora lehet a gyermek hátán, így elkerülhetjük a csalódást, hogy túl magas, vagy éppen túl kicsi hátizsákot rendeltünk.
  4. Nem mindig található meg a leírásokban, de a táska súlya is fontos információ, később úgyis tele lesz pakolva, üresen legyen minél könnyebb.
  5. A merevfalú dobozos táskák általában egy nagy pakolható résszel rendelkeznek. Ha szeretnénk, hogy kicsit jobban elkülönüljenek a tanszerek, esetleg legyen külön hely kulacsnak, uzsonnásdoboznak, kulcsnak, telefonnak, akkor nézzük meg a leírásban, hogy hány rekesz és zseb gazdagítja a táskát.
  6. Ergonomikus és anatómiai. Keressük ezt a két kifejezést a táska leírásában, hogy óvjuk gyermekünk egészségét. Párnázott és állítható vállpántok, gerincbarát hátkiképzés, ne adjuk alább!
  7. Szettben szebb! Ha van mód rá, és a keretbe is belefér, válasszunk a táskával megegyező mintájú tolltartót, tornazsákot, vagy akár kulacsot és szendvicsdobozt is. Pláne kicsit szétszórt gyermekek esetén segítség, ha egyforma minden körülötte az először még új környezetben.
  8. Tolltartó: töltött vagy töltetlen? Egy írószerekkel előre felszerelt tolltartóban általában mindig benne van egy alapszett: megfelelő számú színes és grafitceruza, filctoll, radír, hegyező, vonalzó, esetleg egy-egy toll. Sok iskolában azonban speciális elvárások vannak az írószerekre vonatkozólag, ilyenkor érdemes inkább üres tolltartót venni és az igények szerint megtölteni.
  9. Elosztásban is több lehetőség van: nagyon menő az emeletes tolltartó, amely 2-3 cipzár mögött egymástól jól elválasztott részeket rejt. Másik lehetőség egy cipzárral ellátott, kihajtható vagy többszintes, ahol csak belül van egy klapni, amely elkülöníti az egyes eszközöket. Henger formájú, vagy ovális tolltartók esetén is gumipántok, kis zsebek segítik a rendszerezést.
  10. A kiegészítőkről se feledkezzünk meg! Egy szendvicsdoboz és egy kulacs mindenképpen szükséges, hogy a tízórai és a megfelelő mennyiségű folyadék biztosítva legyen. A kulacs legyen biztonságosan záródó, BPA-mentes, ha pedig nem tartjuk elegendőnek a szendvicsdobozt, válasszunk hőtartó fóliás uzsonnástáskát, amelyben biztosan friss marad az elemózsia, vagy ételérzékenység esetén akár egy dobozka is elfér az aznapi ebéddel.

iskolatáska

Extra tipp:

Egyre többen szavaznak a gurulós iskolatáskára, amely megkönnyíti a hétköznapokat a gyermek számára. Szerencsére egyre több márka rukkol elő olyan változatokkal, amelyek kereken gördülnek. Van olyan változat is, amelynél a táska leszerelhető a húzószerkezetről, de olyan is, ahol ez nem megoldható. Egyes iskolákban hétközben nem kell mindent hazahordani, ilyenkor lehet megoldás a nagyobb cipekedésre a húzós táska, hétköznapokra pedig csak egy könnyű kiegészítő hátizsák választása.

Ez a téma is hasznos lehet: 

Iskolakezdés – milyen támogatásokat lehet igénybe venni?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.