Iskolakezdés – milyen támogatásokat lehet igénybe venni?

Iskolakezdési támogatás körkép – honnan, mit, mikor lehet igényelni 

A béren kívüli juttatások egyik eleme az iskolakezdési támogatás. Július 1-től egészen december 31-ig bármikor kérhető a munkáltatótól, és ez alatt az időszak alatt használható fel az utalványokat elfogadó üzletekben.

A támogatás összege nem lehet nagyobb a bruttó minimálbér (jelenleg 138000 forint) 30 százalékánál. vagyis nem haladhatja meg a 41 400 forintot – olvasható az Új Nemzedék oldalán.

Ezt az összeget évente egyszer igényelheti mindkét szülő, még akkor is, ha egy helyen dolgoznak. A juttatást utalvány formájában fizetik ki a munkáltatók, a felhasználhatósága pedig szigorúan szabályozott: taneszközre, könyvekre és ruhára lehet csak elkölteni.

Egyre több helyen fogadják el ezeket az utalványokat. Jelenleg körülbelül 20 000 üzletben fizethetünk velük.

Továbbá már több tucat önkormányzat tette közzé oldalán azt a formanyomtatványt, amellyel iskolakezdési támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok, tartósan beteg gyermeket nevelő vagy nehéz anyagi helyzetben élő szülők.

Az önkormányzat iskolakezdési támogatást ad a gyermekét egyedül nevelő, a három- vagy többgyermekes, vagy a tartósan beteg gyermeket nevelő szülőknek. A támogatás összege 6 ezer forint, ezt augusztus 15-étől október 31-éig lehet igényelni” – olvasható például a ferencvárosi önkormányzat oldalán.

iskolakezdés

Fotó: 123rf.com

A legtöbb önkormányzat 5 és 20 ezer forint közötti összeggel segíti azoknak a gyerekeknek a beiskolázását, akik többgyermekes családban élnek, alacsony az egy főre jutó jövedelem, hátrányos helyzetűek, esetleg tartósan betegek – fontos feltétel, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen.

Vannak azonban olyan települések, ahol jövedelemigazolást sem kérnek, csupán iskolalátogatási igazolást és a lakcím igazolását. Somoskőújfalu például a helyi általános iskolásokat egyszeri 10 ezer, a középiskolásokat 20 ezer, az egyetemistákat és főiskolásokat pedig 30 ezer forinttal támogatja, a Komárom-Esztergom megyei Kesztölcön minden helyi diák 5000 forintos iskolakezdési támogatást kap.

Érdemes tehát felmenni a helyi települési önkormányzat oldalára, és onnan letölteni az igénylőlapokat.

A tankönyv ingyen van, de így is sok kiadása van a szülőknek az iskolakezdés idején. Ám ezeket lehet csökkenteni – írja a Ripost.

Az augusztus kiadások szempontjából az egyik legnehezebb hónap, főleg a többgyermekes családok esetében. Nekik nem csak egy esetleges táborozás, nyaralás költségét kell előteremteni a mindennapi megélhetés mellett, de az iskolakezdés is komoly teher. Hogyan csökkenthetők ezek a kiadások? A Ripost összeszedte, hogy milyen támogatások igényelhetők.

tanszer

Fotó: 123rf.com

Kérhető támogatás a munkahelytől

Béren kívüli juttatásokkal továbbra is támogathatják a munkáltatók az erre jogosult dolgozóikat. Igaz 2019-óta kevés cég él ezzel a lehetőséggel, de érdemes azért rákérdezni.

Állami támogatás is igényelhető

Az iskoláztatási támogatást a lakóhelyünk szerint illetékes kormányablakokban lehet igényelni. A támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár. A támogatás összege nem egyedülálló szülőknek:

  • egy gyermek esetén 12.200 forint;
  • két gyermek esetén, gyermekenként 13.300 forint;
  • három vagy több gyermek esetén, gyermekenként 16.000 forint;
  • tartósan beteg, vagy fogyatékos kiskorú gyermek nevelése esetén 23.300 forint;

Az egyedülálló szülők ennél magasabb összegű támogatásra jogosultak.

Ez a téma is hasznos lehet az iskolakezdés szempontjából: 

Többe kerülhet az iskolakezdés – sajnos felfelé mennek az árak

Forrás: Napidoktor.hu