Azt mondtam nem iszol!

A szigorú szülői felügyelet úgy tűnik, hogy segít megakadályozni a gyermekek alkoholfogyasztását – állítják a kutatók.

Főként a serdülő fiúknál lehet hatásos, ha szülők a megengedő nevelési módszerek helyett szigorúbb, elkerülő technikákat alkalmaznak – derült ki a holland Radboud Egyetem új kutatásából. A szülők valóban befolyásolhatják a tinédzser gyermekeik alkoholfogyasztási szokásait. Sokan eddig úgy vélték, hogy kellő bizalommal, észérvekkel többet érhetnek el a kamaszoknál, hiszen amit tiltanak a felnőttek, azt a gyerekek még jobban akarják. Sara Pieters, a kutatás vezetője szerint az ismételt alkoholfogyasztási elemek nagyon fontosak lehetnek. Ilyen lehet például a sörösüveg gyakori látványa, ami idővel az agy jutalmazási mechanizmushoz kapcsolódhat.

bor36

A kutatásba 120 serdülőkorú lányt és 118 fiút vontak be, akik átlagosan 12-16 év közöttiek voltak. "Az eredmények azt mutatták, hogy a megközelítő technikák a fiatalokénál az alkoholhoz kapcsolódtak. Ugyanakkor, ha a szüleik szigorúbban korlátozzák az alkoholfogyasztásukat, akkor ezek a megközelítési technikák – főként a fiúknál – kevésbé érvényesülnek. Ha azonban a családban elnézőbbek, a szülők csak súlyosbítanak a helyzeten" – magyarázta a szakértő.

Korábbi kutatások ugyan már vizsgálták a szülői szabályozás és az alkoholfogyasztás kapcsolatát, ez volt azonban az első, ami pontosan kitért arra, melyik nevelési módszer hogyan befolyásolja az alkoholfogyasztásukat. A szakértők hangsúlyozták, hogy a szülők szerepe fokozottan fontos, az eleve az alkoholizmus szempontjából kockázatos csoportba tartozó tinik szempontjából.

Forrás: