4 tipp, hogy a gyermek hasznosan töltse a nyarat

A nyár minden gyermek számára a kikapcsolódás és a feltöltődés ideje, de szülőként a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy a rendelkezésükre álló szabadidőt a pihenésen kívül olyan elfoglaltságokkal is töltsék, amelyeken keresztül nyitottabbá és érzékenyebbé válhatnak a külvilág iránt.

A K&H mozdulj! program ezért összegyűjtött néhány tippet ahhoz, hogy gyermekünk kellemesen és hasznosan tölthesse a nyári szünet napjait.

Nyári táborok

A nyári táborok jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy gyermekeink felügyelet mellett, hasznosan töltsék el szabadidejüket.

Ma már olyan táborokat is találhatunk, amelyek a különleges élmények mellett valódi, olykor hiánypótló tudást adhatnak. Lehet ez egy robotikával foglalkozó tábor, de akár egy kreatív gamer táborba is beírathatjuk gyermekünket. Bátorítsuk őt arra, hogy válassza ki a szívéhez legközelebb álló programokat, próbáljon ki akár többféle tevékenységet is! Hiszen ezek az impulzusok nemcsak a jelenére, a jövőjére is pozitív hatással lehetnek, segíthetik a pályaválasztását is” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Egynapos programok a családnak

Sok olyan fesztivál és rendezvény van, ami nemtől és korosztálytól függetlenül az egész család számára kellemes elfoglaltságot kínál. A minőségi együtt töltött idő mellett ezekkel azt is segíthetjük, hogy gyermekeink szociális érzékenysége fejlődjön. Így például a parasport versenyeken a sportolók emberfeletti erőfeszítéseinek látványa, a jó hangulatnak és az együtt szurkolás örömének megtapasztalása olyan élményeket adhat a kicsik és a nagyok számára egyaránt, amelyekből tanulva a mindennapi életben is nyitottabban viszonyulhatunk társainkhoz. A Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján található versenynaptár szerint június 30-án például a Tatai Regatta jó lehetőséget kínál a családi kikapcsolódásra. Gyermekünk szociális érzékenységét tovább fejleszthetjük egyéb rendezvényekkel, közösségi munkában való részvétellel is. A Közösségi Szolgálat Portálon szerteágazó témában találunk szervezeteket, segíthetjük hátrányos helyzetű gyerekek sportolását vagy akár idősek szabadidős tevékenységét.

Szurkoljatok együtt a sportolóknak!

A lelki támogatás a profi sportolóknak is jól jön sportteljesítményük során. Használjátok ki a nyári szabadidőt, és szurkoljatok együtt gyermekeddel sporteseményeken! Ezzel példát mutathatsz neki a kitartásban, az akadályok leküzdésében, miközben új közös élményekkel gazdagodhattok. Buzdíthatjuk a Balaton átúszókat, Szedegen a sárkányhajó világbajnoság résztvevőit, Hortobágyon a díjlovaglókat, augusztusban pedig a K&H mozdulj! velencei-tavi túratriatlon és túraduatlon nevezőit.

Önkéntesség

Az önkéntes tevékenység során gyermekeink kiléphetnek a szülők árnyékából, és önállóan élhetik meg, milyen érzés úgy tenni valamit másokért, hogy nem várnak érte viszonzást. Ha gyermekünk korábban nem tapasztalta meg az önkéntes segítségnyújtás örömeit, kezdjünk aprónak tűnő aktivitásokkal közvetlen környezetében. Legyen az akár a ház körüli segítségnyújtás idős szomszédunknak vagy gondoskodjunk a mentett kutyákról, cicákról a közeli állatmenhelyen. Ha gyermekünk elmúlt 16 éves, remek lehetőség lehet ellátogatni egy kórház gyermekosztályára, hogy a szünidőt négy fal között töltő beteg társaiknak szerezzenek örömet egy-egy mese felolvasásával. A beteg gyerekek örülnek a varázslatos történeteknek, és egy ilyen alkalomról a meseolvasó fiatalok is pozitív élményekkel gazdagodva térnek haza.

Forrás: https://napidoktor.hu/index