Szexfüggőség: nem vicc és nem botrány, hanem betegség

Korunk egyik legbizarrabb kettőssége, hogy bár egyre többet beszélünk a szexről, mégis mintha egyre nehezebb lenne megélni az intimitást, és egyre kevésbé lennénk tisztában azzal, mely érzések természetesek, és melyek nem azok. A szexfüggőség például létező, és súlyos probléma, sokan mégis viccet csinálnak belőle.

Nem tréfadolog

A szexfüggő vagy szexmániás kifejezésekkel könnyen dobálózunk, pedig egy létező, komoly betegségről van szó, ami kezelésre szorul. Ha valaki szexfüggő, az nem egyenlő azzal, hogy időnként pornót néz, naponta többször is megkívánja a párját, de még azzal sem, hogy minden nap új és új, ismeretlen partnert visz haza. A kulcs ugyanis nem a felfokozott libidó, hanem a függés: vagyis hogy nem azért csinálunk valamit, mert jól esik, mert örömet okoz, hanem azért, mert egyszerűen többé nem tudjuk nem csinálni – Bien.

Olyan, mint a drog

Azt pontosan nem tudjuk, mi okozza a szexfüggőséget, de a betegség ugyanúgy jön létre, mint a drogfüggés, az alkoholizmus, a kényszeres evés vagy akár a boltkórosság. Valamilyen függőség, kényszer alakul ki, ami ezekben az emberekben állandó szexuális késztetéssé manifesztálódik. Aki szexfüggő, az nem a partnere, de még csak nem is a saját örömére szexel, hanem azért, mert kényszert érez, állandó belső késztetése van arra, hogy eljusson a gyönyörhöz, ami aztán nem hozza meg számára a várt kielégülést.

szex, szerelem

Fotó: 123rf.com

Sokan nem tudják, hogy átlépték a határt

A szexuális szükségletek egyénenként mások és mások, így elég nehéz lenne megmondani azt, mi a normális, és mi az, ami már betegségnek számít, ha a libidóról van szó. Ha valaki kapcsolatban él, mégis naponta többször is maszturbál, vagy válogatás nélkül, csak a „vadászat” öröméért hordja haza az újabb és újabb egyéjszakás kalandokat, az persze gyanús lehet, de az illető ettől még nem feltétlenül szexfüggő. A kulcs nem a mennyiségben, hanem a gépiességben, az automatizmusban van, abban, hogy valaki akkor is csak a szexre tud koncentrálni, ha az már érezhetően károsan hat az élete többi területére, vagy emiatt nem tudja megélni az intimitás érzését.

A pornó lehet a szexfüggőség jele, de nem az oka!

Önmagában egy egészséges felnőttet a szexuális segédeszközök, vagy a pornó nem tesznek szexfüggővé, de tény, hogy akiknél már kialakult a szexmánia, azok gyakran nyúlnak ilyen segédeszközökhöz, hogy fenntartsák az állandó izgalmat, szexuális felfokozottságot. Mivel egy idő után az addig izgalmas dolgok sem hozzák el a vágyott kielégülést, a szexfüggők hajlamosabb egyre extrémebb, szokatlanabb dolgokat kipróbálni, nagyon szélsőséges – és szerencsére meglehetősen ritka – esetekben akár a törvényes kereteket is átlépik ezért.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Szex az ex-szel? – Ezeket a szabályokat tartsd be!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.