Szex – Miért sírnak az emberek orgazmus után?

Néhány titokban elejtett könnycsepp vagy kiadós, hangos zokogás. A szex utáni sírás nem csak a romantikus vígjátékokban történik meg, a valóságban is előfordul, ráadásul úgy tűnik, gyakrabban, mint ahogyan azt feltételeztük volna.

A nők majdnem felével megtörtént már

2015-ben a Sexual Medicine című lapban jelent meg egy kutatás, amely szerint az intim együttlét utáni sírás, aminek a szakterületi megnevezése egyébként PCD (post-coital dysphoria) többekkel fordul elő, mint ahogyan azt talán elsőre gondolnánk – számol be a Bien.

A vizsgálatot főiskolás korú válaszadók körében végezték, és azt találták, hogy a női válaszadók 46%-a legalább egyszer sírt már szex után, a válaszadók 5%-a pedig egy négy hetes periódust vizsgálva többször is érezte magát szomorúnak vagy letargikusnak az együttlét után. De mi lehet az oka annak, ha egy látszólag örömteli eseményre így reagál valaki?

szex, orgazmus

Hormonok állhatnak a háttérben

Természetesen fontos megkülönböztetnünk az indokolt és a – látszólag – indok nélküli sírást. Ha az együttlét közben valami olyasmi történt, amibe az egyik fél nem egyezett bele, vagy valaki megalázva, megbántva érzi magát, vagy fájdalma volt, a sírás oka mindenki számára egyértelmű lehet, noha meg kell jegyeznünk, hogy a szexuális abúzust nem követi mindig azonnali és egyértelmű reakció, az áldozat sokszor csak napokkal, hetekkel, esetleg évekkel később lesz képes akár önmaga előtt is beismerni hogy mi történt vele, és ekkor kezdődik meg az érzelmi feldolgozás, ami mindenkinél más, de a sírás, a szomorúság, a lehangoltság is a normális része lehet.

A női válaszadók 46%-a legalább egyszer sírt már szex után.

A fent idézett vizsgálat azt próbálta felderíteni, hányan éreznek szomorúságot a szex után akkor is, ha az kölcsönös beleegyezéssel, és a saját örömükre is történt – azaz hányan sírnak szex után, akik maguk sem teljesen értik a saját reakciójukat.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ez a jó szex lényege

Forrás: Napidoktor.hu