Szex és a naptármódszer – Miért nem működik?

Mi is az a naptármódszer? Egy olyan eljárás, amelynek figyelembevételével csökkentheted a teherbeesés kockázatát. Szokták természetes fogamzásgátlási módként is emlegetni, noha megbízhatatlanságát jól szemlélteti a régi vicc, miszerint a módszert használók neve nem más, mint szülő.

Tudod, hogy havonta egy petesejt kiszabadul a petefészekből, ezt nevezzük ovulációnak. A teherbeesés legnagyobb valószínűséggel akkor következik be, ha az ovuláció utáni pár napban az érett és kiszabadult petesejtet egy spermium megtermékenyíti. Amennyiben ezalatt az idő alatt nem élsz nemi életet, nem lehetsz terhes – számol be a KamaszPanasz.hu.

Nos, mi akkor a probléma, kérdezheted. A helyzet az, hogy a tested működése ennél sokkal bonyolultabb. Noha a legtöbb lánynál a menstruációs ciklus 14. napján következik be az ovuláció, ennek időpontja egyénenként változik, és sok minden befolyásolhatja, még rendszeres ciklus esetén is.

Fotó: 123rf.com

A másik problémát az adja, hogy a spermiumok akár 5 napig is életképesek a szervezetedben, így már az ovulációt megelőző 5 és az azt követő 3 napban nem élhetsz nemi életet, ha kizárólag ezzel a módszerrel védekezel.

Mennyire megbízható?

A módszer nem megbízható, mert az ovuláció időpontját nagyon nehéz pontosan megállapítani. Ráadásul az is befolyásolja, milyen rendszeres életet élsz, mennyit alszol, szedsz-e valamilyen gyógyszert, voltál-e beteg az adott hónapban, fogyasztottál-e alkoholt, drogot stb. A módszer igazán arra jó, hogy a segítségével növelhető más fogamzásgátlási eszközök használatának hatékonysága. Ráadásul a naptármódszer semmiféle biztonságot nem ad a nemi úton terjedő betegségektől. Ezek kivédéséhez az óvszer a legmegfelelőbb eszköz.

Tízből négy fiatal gyakorlatilag nem védekezik

Forrás: https://napidoktor.hu/index