Szex a baba után – Hogyan térhetünk vissza a régi kerékvágásba?

A hosszú 9 hónap, majd a gyermek születése teljesen új érzéseket hoz a szülők életébe. A szex baba után pedig kezdetben lehetetlennek tűnik. Türelemre van szükség – és némi újbóli összeszokásra.

A gyermekvárás hosszú 9 hónapjában – és főleg utána – az újdonsült anyuka teljesen eltelik a baba iránti szeretettel, s valósággal sokkolja, hogy ez az imádnivaló apróság milyen hatással van a szexuális életére. Nyugodjunk meg – ha ezt érezzük, nem vagyunk egyedül. Amennyiben minimális életerőt érzünk ahhoz, hogy belevágjunk, vagy kellemetlenül érint, hogy a szex baba után nem működik rövid időn belül, fontos tudnunk: teljesen normális a nő, sőt a férfi részéről is, hogy a libidó a gyermek születését követően alacsony és ez 6-9 hónapig várhatóan így is marad. Nem kell viszont amiatt aggódni, hogy megszűnik! Íme néhány titkos tipp ahhoz, hogy a szex baba után is megoldható és élvezetes lehessen!

Fotó: 123rf.com

1. Téves képet festenek az újságok?

A magazinok azt sugallják, hogy szülés után nem sokkal a szexuális élet visszaállhat a régi kerékvágásba, ez azonban nem igazán közelíti meg az igazságot. A szakértők szerint a baba érkezését követően a test egyszerűen nem erre van ráállítva. Az első 6 hét kétségtelenül a legkeményebb hormonális és fizikai tekintetben is a nők és a férfiak számára egyaránt. Egy újdonsült anya hormonjai túltengenek, ösztrogénszintje olyan alacsony, mint egy menopauzás nőnek, a hüvely száraz, kevés természetes nedvességgel, így a szeretkezés még fájhat is. Normális esetben ez a helyzet.

Tanulmányok szerint a férfiak tesztoszteron szintje ugyancsak csökken, amikor apává válnak – s minél többet kerülnek kontaktusba a kisbabával, annál alacsonyabb lesz. Ezért hát nem kell sürgetni a dolgokat. A szex baba után is jó lesz, de a szülést követően fájdalmas lehet, s 3 hónapig nem kell erőltetni. A legjobb azonban 9 hónapig sem erőltetni a szakemberek szerint, mivel egy nő teste nagyjából ekkorra „tér vissza” a régi kerékvágásba a szülés után.

2. Jó ötlet 2 órás „vakációkkal” indítani

A legjobb, ha egy páros segítséget tud kérni a baba ellátáshoz, legalább 2 órára – mások segítségére már csak a kimerültség miatt is szükség van. Mellette azonban a kevés szabadidő és a házimunka miatt is háttérbe kerülhet a szex. Ezért okos dolog rábízni a gyermeket hozzátartozóra, barátra vagy szakemberre, s ez idő alatt időt szánni egymásra is. 2 óra is óriási különbséget eredményezhet – s ennyi idő alatt a baba meglesz tej nélkül, míg a szülők mentálisan és fizikailag is feltöltődhetnek.

3. Csak érintsük meg egymást

Sokan esnek bele abba az érzelmi csapdába újdonsült szülőként, hogy az érzelmi energiát a gyermekre fordítják és nem egymásra, mint korábban. Ez nagyrészt az oxytocinnak köszönhető, mely akkor szabadul fel, ha például ölelkezünk, szeretkezünk – és szoptatunk. A szülés után közvetlenül az anya az oxytocint a gyermektől kapja, s ezért a párok sokszor „szétkapcsolódnak”, érzelmileg és fizikailag is.

Ahhoz, hogy a szex baba után is működhessen, kezdjünk el először újra beszélgetni, megérinteni egymást, hogy megemeljük az oxytocin szintjét. Még az első 6 hétben is, ha a szexuális aktus nem lehetséges, nagyon jól eshet egy hát- vagy egy lábmasszázs. S ne féljünk bevállalósak lenni – rendezzük szexrandit, vagy használjuk ki az időt, amikor a baba alszik. Még ha az a szex baba után rövid is, nagyon fontos. Ráadásul a szeretkezés még több szexet eredményez!

Olvasd el ezt is!

A terhesség és a szex

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.