Szex az első randin – Igen vagy nem?

Ma már elavult nézetnek hathat, ha valaki ódzkodik a szextől az első randin, mert annyira felgyorsult a világ és a vele járó ingerek, hogy ez is instant, azonnal élvezhető őrült kalanddá vált. Még abban az esetben is, ha esetleg akkor találkoztatok életetekben először. De van-e egyáltalán erre szabály?

Ki mondja meg, hogy illik-e az első randevún lefeküdni a kitartóan udvarló lovaggal? Ez egyáltalán illik, nem illik kérdése? – teszi fel a kérdést a Dívány.hu.

Ezeket kérdezd meg magadtól az első randi kapcsán

Tegyük fel, hogy életetek legjobb randevúján vagytok túl. Remek az összhang köztetek, egész este jól éreztétek magatokat egymás társaságában, sokat nevettetek, voltak már apróbb érintések is, és egyszerűen észre sem veszitek az idő múlását. Amikor elindultok haza, nem is akartok elválni, és nem igazán érzitek úgy, hogy véget ért az este. Ilyenkor mi a helyzet? Jöhet a szex, vagy nem lenne még szabad? Peter Kanaris pszichológus szerint ne tagadd meg magadtól, ha kívánod már az első randin is.

Fotó: 123rf.com

Attól még, hogy már az első randin is szexeltek, lehet komoly kapcsolat

„Az önismeret kulcsfontosságú” – folytatja Kanaris. – “Tudom, hogy furcsán hangzik, de ha egy pillanatra felteszel magadnak néhány kérdést, akkor könnyebben rájössz, milyen érzéseid vannak azzal kapcsolatban, hogy szeretnéd-e, hogy a szex is a része legyen az első randitoknak.”

Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak

Mit gondolsz a szexről?

Milyen tényezők befolyásolták ezeket a gondolataid a szexualitással kapcsolatban, és miért alakultak ki? A család miatt? Barátok miatt? Múltbéli tapasztalatok alapján?

Milyen személyes irányelveket tűztél ki a saját szexualitásodra vonatkozóan?

Ezekre a kérdésekre nem olyan könnyű felelni, de ha egyszer megválaszoltad őket – talán még egy (szex)terapeuta segítségével is –, képes leszel ráhangolódni a saját elképzeléseidre és vágyaidra, így el tudod majd választani a saját, szexszel kapcsolatos véleményedet a külvilágétól.

Te döntsd el, valóban akarod-e

A pszichológus véleménye szerint csakis te magad dönts, külső befolyásoló tényezők nélkül. Persze a legtöbben attól félünk, hogy partnerünk nem fog tisztelni, miután lefeküdtünk vele. A szakértő szerint azonban, ha valóban kölcsönösen érdeklődtök egymás iránt, akkor ez az érdeklődés nem fog megszűnni.

Dr. Chloe Carmichael pszichológus azonban árnyalja kicsit a képet. Szerinte egyetlen randevú egy személlyel, bármilyen jól is megy, nem elég annak bizonyítására, hogy az illető megbízható ember, aki nem fog eltűnni az életedből szex után. Amennyiben ez tényleg megtörténik, valószínű, hogy partnered alapvetően nem érdeklődött annyira irántad, mint gondoltad. Ha az illetőt te sem feltétlen építenéd be a hosszú távú terveidbe, akkor kisebb eséllyel sérülsz, ha ágyba bújtok az első randin, ő pedig nem keres többé. Ellenkező esetben még alaposabban fontold meg a döntésedet, tekintetbe véve nemcsak a lelki, de a testi egészségedet (hahó, nemi betegségek!) is.

Fotó: 123rf.com

Mi történik a szex után?

Kanaris szerint az is döntő, hogy ha már lefeküdtetek, mi történik köztetek és hogyan viselkedtek egymással. Mivel csak egyszer bújtatok ágyba, előfordulhat, hogy a partner az egész randevút (a szexet is beleértve) egyszeri dolognak tekinti. A legjobb mód a szándékai kipuhatolására, ha előre beszélgettek arról, hogy ki milyen kapcsolatot keres. Persze lehet, hogy nem teljesen lesznek őszinték veled, de mindenesetre érdemes megpróbálni.

Az önismeret kulcsfontosságú

Egy másik forgatókönyv szerint előfordulhat az is, hogy az illető újra le akar majd feküdni veled, de legközelebb a vacsorát és az italokat már mellőzi, és rögtön a lényegre térne. Ez jól jelzi, hogy a kapcsolatot inkább fizikai jellegűnek tekinti, mint érzelminek. Másrészt azonban az első randevú (vagy akár az egyéjszakás kalandnak gondolt) szex valóban romantikus kapcsolattá is fejlődhet. Ez Kanaris szerint gyakori jelenség. A jó szexszel ugyanis fel lehet mérni, hogy milyen köztetek az összhang. Természetesen a hasonló életszemlélet és a kölcsönös tisztelet is fontos, de ha figyelembe vesszük a szexuális harmóniát (és általában a szex iránti nyitottságot), ez is beletartozhat egy későbbi stabil kapcsolatba.

Ráadásul sok ember számára a szex érzelmi kötődéshez vezethet, már csak a nagy arányban termelődő oxitocin miatt is. Ha más szempontból is jó páros vagytok, csupán az első randin történt összebújás miatt nincs ok arra, hogy a partnered ne akarjon jobban megismerni.

Olvasd el ezt is!

Miért ne szexelj az első randin?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.