Szerethetünk valakit, akit ellen szexuális visszaélés a vád?

Hogyan lehet összeegyeztetni szeretetünket egy ember iránt azzal, hogy kiderül, valami helytelen dolgot követett el? Az elmúlt időszakban számos olyan szexuális visszaélés derült ki Hollywoodban, amely elindította a lavinát: nők egymás után mesélnek az őket ért sérelmekről.

Egy szerda reggel az amerikai Savannah Guthrie, az NBC műsorvezetője azzal kezdte a Today show-t, hogy bejelentette: műsorvezetőtársát, Matt Lauert, akivel hosszú ideje együtt dolgozott, „nem megfelelő szexuális viselkedés a munkahelyen” címén elbocsátották. Guthrie az NBC News vezetője, Andy Lack indoklását is felolvasta és elmondta: ő a maga részéről össze van törve. Matt ugyanis kedves barátja, partnere, bátor kollégája, és nagyon sokan szeretik. Valódi dilemma előtt állt ő is, aki szeretett egy embert, miközben mások durva dolgokkal vádolták meg. Savannah Guthrie feltette a kérdést: hogyan lehet összeegyeztetni szeretetünket valaki iránt azzal, hogy megtudjuk, helytelenül viselkedett? „Én nem tudom a választ” – összegezte. Ezzel a problémával valószínűleg nincs egyedül.

Matt Lauert, Harvey Weinsteint és még egy tucat befolyásos férfit vádoltak meg a közelmúltban hölgyek szexuális visszaéléssel – barátaik és a nyilvánosság is komolyan küzd azzal, hogy ezeknek az embereknek két oldala van: egyik, amit ismernek és szeretnek, és egy, amiről nem tudtak – mégis ennek ellenére is közel állnak hozzájuk. Ezeket az embereket egykor hősnek, mentornak, ideálnak, bajnoknak tartották – most pedig nem tudni, minek kellene nevezni őket.

Szerethetünk valakit, aki rossz dolgokat tett?

A humorista Sarah Silverman I Love You, America (Szeretlek, Amerika) című műsorában néhány hete nyíltan beszélt jó barátjáról és humorista partneréről, Louis C.K.-ről, akit jelenleg 5 nő vádol szexuális visszaélés miatt. Mint mondta, azzal egyetért, hogy akik hallgattak, hosszú ideig, többé ne tegyék. De ez a helyzet ennél egy kissé komplikáltabb. Fájni fog, de szükséges – és mindenki egészségesebb lesz. Egyes hőseink a padlóra kerülnek és felfedezünk rossz dolgokat emberekről, akiket szeretünk. „Ez egy kemény dolog, mert szeretem Louis-t. De helytelenül viselkedett…” Sarah Silverman is feltette a kérdést: „még mindig szerethetem?”

A pszichiáter Gail Saltz szerint a válasz igen – persze, szerethetünk valakit attól, hogy rossz dolgot követett el. Ez minket nem tesz rossz emberré. Ám ez nem azt jelenti, hogy eltekinthetünk tetteik felett és viselkedhetünk úgy, mintha ez számunkra elfogadható dolog lenne és az említett ember ezután is folytathatná munkáját, mintha mi sem történt volna. Közösségi szinten kellenek a szabályok, és ha ezeket megszegjük, büntetést érdemelünk. Különben nem lennénk civilizált társadalom. Ezek a dolgok azért történhettek meg, mert nem voltak következményeik – a rendszer összeomlott.

A pszichológus Jeff Gardere hozzáteszi: számos, ilyen helyzetbe került baráttal szembesülő ember valóságos gyászfolyamatot él át, mert úgy érzik, olyasvalakinek adtak szeretetet és bizalmat, aki nem teljesen olyan, amilyennek hitték. A szexuális visszaélés azonban nemcsak közismert emberek körében történik meg – számos vállalatnál előfordul.

Mit tehetünk hát, ha valakit szexuális visszaéléssel vádolnak, akit szeretünk?

Amennyiben a helyzet valóban szörnyű és traumát kiváltó, szélsőséges elkülönülés, elhatárolódás jelentkezhet – vagyis nem hagyjuk, hogy agyunkba férkőzzön az illetőről megtudott helytelen dolog. Ugyanis arra van szükségünk, hogy a jóra emlékezzünk. A tagadás igen erős tud lenni, egészen a deperszonalizációig. A gyerekek például, akikkel ilyesmi történik, nem érzik magukat jelen a helyzetben. Saltz szerint sokan azt realizálják magukban: ez az ember hozzám jó volt, még ha máshoz nem is.

Jeff Gardere hozzáteszi: az emberek igen bonyolultak, s a történelem során számos olyan eset volt, amikor valaki csupa jó oldalát mutatta a nagyközönség felé, de volt neki egy sötét is.

Jó kérdés, hogy attól függően, mit cselekedett az illető és az mennyire durva, vajon tette beárnyékolhatja egész további életét? Olykor a rossz cselekedet miatti bűntudat, megbánás és szégyen kiegyensúlyozza a dolgokat. S olyan is előfordul, hogy saját maguk előtt is tagadni kezdik tettüket, miközben teljesen ellentétesen kezdenek viselkedni.

Fontos, hogy ha ilyen emberrel van dolgunk, engedjük meg magunknak, hogy átérezzük az ambivalens érzéseket, a helyzet konfliktusát, és ne mondjuk azt: minden csak fekete vagy fehér lehet. Lehet, hogy ez a kényelmes és kevesebb szorongással jár, de nem túl jó megközelítés. Nyilván, jóval nehezebb valakihez odamenni és azt mondani: „szeretlek, de… amit tettél, az nem egy jó ember benyomását kelti.”

Mindannyiunkban vannak erősségek és gyengeségek – emeli ki Saltz. Az ember természetéhez tartozik mások idealizálása, mintaként kezelése – az ideálok pedig tökéletesnek tetszenek. Csakhogy erre nem mindenki alkalmas. Meg kell tanulnunk, hogy a valóságban nem fogadhatunk el valakit csupán egyik arca alapján. Egészségesebb több oldalról megvizsgálni egy jellemet. Egy ideál pedig semmiképpen sem tökéletes ember. Mivel ilyen tulajdonképpen nincs – tette hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.