Priapizmus – A végtelen merevedés

A perui Sullana város kórháza ritka esetről számolt be. Egy 53 éves beteg került be az intézetbe sürgősségi ellátást kérve, súlyos, szinte elviselhetetlen fájdalmakra panaszkodva. Az ok: 8 napja tartó erekció…

A 8 napja tartó erekció miatt az orvosok kezdetben arra gyanakodtak, hogy a férfi valamilyen szexuális teljesítményfokozót szedett be nagyobb mennyiségben, azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy erről szó sincs. A kritikus állapot megszüntetése érdekében sebészeti beavatkozásra került sor.

Dr. Nelson Carrasco, a beteg orvosának tájékoztatása szerint veno-okkluzív priapizmus alakult ki, amelynek semmi köze a szexuális izgalom következtében fellépő merevedéshez. Angiográfiás vizsgálattal állapították meg a véráramlás akadályának helyét, majd egy sönt beültetésével biztosítottak terelőutat a felgyülemlett vér számára.

Az operáció sikeresnek bizonyult, orvos és beteg egyaránt elégedett volt az eredménnyel. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy hasonló esetben nem szabad ilyen hosszú ideig várni, előbb kell orvoshoz fordulni. 4 órán át tartó erekció már priapizmust jelez. A késlekedés következtében jelentősen károsodhatnak a pénisz szövetei és akár maradandó impotencia is kialakulhat.

Mi is a priapizmus?

A priapizmus fájdalmas tartós merevedés, amelyhez nemi vágy vagy izgalom nem társul. A priapizmus valószínűleg olyan ér- és idegrost-rendellenesség következménye, mely következtében a vér nem folyik el a hímvessző merevedésre képes szöveteiből, a barlangos testekből (korpusz kavernozumból).

Legtöbb esetben merevedést előidéző gyógyszerek szedésének, vagy ezeknek a hímvesszőbe injekciózásának a következménye. Más ismert ok lehet: vérrögök kialakulása, fehérvérűség, sarlósejtes vérszegénység, medencében elhelyezkedő daganatok vagy a gerinc sérülése. Néha azonban semmilyen kiváltó ok nem mutatható ki.

Számos tünet segíthet elkülöníteni a pirapizmust a normális hímvessző merevedéstől. A priapizmus hosszabb ideig, rendszerint jó pár órán át fennáll, nemi izgalom nem társul hozzá, továbbá az erekció fájdalmas, a makk (glansz pénisz) pedig puha tapintású lehet.

A priapizmus kezelése a háttérben álló októl függ

Ha úgy tűnik, hogy valamely gyógyszer okozza, akkor annak szedését azonnal abba kell hagyni! Azon esetekben, ha a hímvesszőbe beadott injekció okozza, akkor merevedést csökkentő gyógyszer (például epinefrin, fenilepinefrin, terbutalin, efedrin) ugyanide adott injekciója enyhítheti a pirapizmust.

Gerincvelői károsodás esetén, a gerincvelői érzéstelenítés is csökkentheti a tüneteket. Ha egy vérrög (trombózis) az esetleges kiváltó ok, akkor a rögöt sebészileg kell eltávolítani, vagy a hímvessző normális vérkeringését kell helyreállítani.

A legtöbb priapizmusos eset a hímvesszőben lévő felesleges vér elvezetésével – tűvel és fecskendővel – kezelhető, az ereket folyadékkal át kell öblíteni, hogy így minden rög vagy más akadály kimosódjon. A kiváltó októl függően – a sok lehetőség közül -, több gyógyszer is adható. Ha a priapizmus hosszabb ideig áll fenn, rendszerint maradandóan károsítja a merevedés folyamatát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Szabó Jenő

    14 éve elfogyott a tesztoszteron temelés igy azota nincs merevedés 73éves vagyok dfe szeritem még müködni kellene apám 90 éves korában még a nőket kergergette, Az ember fél hogy a nők elmenekülnek tőlem. Az agyam nagyon kivánná még a szexuális életet de a testem megadta magát, Van még esélyem vagy már ennyi volt.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.