Női agyban az orgazmus!

A világon elsőként készítettek animációs filmet a New Jersey Rutgers Egyetem kutatói arról, hogy az orgazmus közben milyen folyamatok játszódnak le a női agyban.

Szponzorált tartalom

Az egyedülálló, 12 perces videó az agyi aktivitást és az oxigénfelvételt rögzítő MRI felvételekből áll, amelyben az egyre erősödő agyi aktivitást színkódok (pirostól a sárgán át a fehérig) mutatják. A kutatók a felvételekhez az 54 éves Nan Wise PhD diákot kérték fel, aki az MRI készülékben maszturbálással érte el az orgazmust. Ahogyan a nő közeledik az orgazmushoz, a színskálákon jól láthatóan nyomon követhető, miként kapcsolódnak be az egyes agyi területek.

Először az agykéreg szenzoros területe aktivizálódik, amely a nemi szervekhez köthető, majd átterjed a limbikus rendszerre, ami az ösztönös viselkedésért, a hosszú távú memóriáért valamint az érzelmekért felelős terület. Ezután a kisagy és a frontális agylebeny is következik, végül pedig az orgazmus elérése közben a hipotalamusz is fehérre illetve sárgára színeződik, amelyek a legnagyobb aktivitást jelzik. A hipotalamusz eközben oxitocint szabadit fel, ami kellemes érzéssel és méh összehúzódásával jár.

Az eredmények hozzásegíthetik a tudósokat, hogy megértsék, mi zajlik rosszul, vagy éppen másképpen azoknak az agyában, akik képtelenek elérni ezt az állapotot. A kutatók egyébként azt is elmondták, hogy ennél magasabb agyi aktivitást eddig csak epilepsziás rohamok közben mutatott ki az MRI.

Forrás: https://napidoktor.hu/index