Ne tévesszük össze! – Mi utal valóban gombás fertőzésre?

„Gombás fertőzésem van. Próbáltam vény nélkül is kapható krémet, de nem használ. Mit csináljak?” – gyakori kérdés az orvoshoz a hölgyektől. Mikor kell valóban gombás fertőzésre gyanakodni?

Amennyiben zavaró tüneteink vannak és gombás fertőzésre gondolunk, az első teendő mindig inkább felkeresni az orvost, mintsem önállóan elkezdeni használni valamilyen krémet. Az öndiagnosztizálás nem mindig hasznos, sőt, tanulmányok szerint azon nőknek a fele, akik azt hiszik, gombás fertőzéssel küzdenek, valójában egy más típusú hüvelygyulladástól szenvednek.

Tehát, mielőtt bedobunk a bevásárló kosárba egy vény nélkül kapható, gombás fertőzés elleni krémet, fontoljuk meg alaposan, valóban ezzel a problémával van-e dolgunk.

A gombás fertőzésre az alábbi tünetek jellemzőek

Viszketés: a leggyakoribb tünet. Olykor annyira komoly, hogy a páciensek addig vakarják magukat, amíg nyers sebek ki nem alakulnak.

Égető érzés a hüvelyben: a gomba hüvelyi irritációt, égő érzést és duzzanatot okozhat, ahogyan fájdalmat is, vizelés és szex közben. A súlyos fertőzéssel küzdő nőknél a teljes szeméremtest vörös és duzzadt lehet, mintha a legszerencsétlenebb napégést szerezték volna be.

Hüvelyi folyás: a gombás fertőzés okozta folyás jellemzően sűrű, fehér és megjelenése „túrószerű”. Egyes fertőzéseknél azonban ez is lehet trükkös: a folyás normálisnak mutatkozik.

Fotó: 123rf.com

A tünetek, amelyeket általában tévesen gombás fertőzésnek gondolnak:

Kellemetlen szag a hüvelyből: az erős szag nem a gombás fertőzés tipikus tünete. Valószínűbb, hogy bakteriális vaginosis-ról van szó, amely a kóros baktériumok szaporodását jelzi, nem gombára utal. Gyakoribb a gombás fertőzésnél, hígabb, szürkés folyást okoz, melynek szúrós halszaga van. Leginkább közösülés után tapasztalható. Könnyen kezelhető a probléma antibiotikummal és nem okoz hosszútávú egészségügyi gondot.

Szeméremtest hólyagok/fekélyesedés: a gentiális herpesz hólyagokat és fekélyeket okoz, melyeket olykor össze lehet téveszteni a gombás fertőzéssel, ugyanis mindkettőnél jelentkezik égető fájdalom, duzzanat és irritáció. Sajnos, a herpeszre gyógymód nincs, de vírusellenes pirulákat lehet szedni a betegség tüneteinek kezelésére.

Habos hüvelyi folyás: az ilyen jellegű folyás a Trichomonas, gyakori, szexuális úton terjedő betegség jele lehet. Rendkívül fertőző, de szerencsére könnyen kezelhető antibiotikumokkal és nem okoz hosszútávú egészségügyi problémát. Minden partnernek át kell esnie antibiotikumos kezelésen, különben ismét megfertőződhetünk.

Mikor keressük fel az orvost?

-Ha a tünetek egy új szexpartner után jelentkeznek

-A tünetek nem enyhülnek a krémek hatására

-A tüneteket láz kíséri

-Több, mint 4 gombás fertőzést kapunk meg egy év alatt

Noha a gombás fertőzések nem veszélyeztetik az életünket, fájdalmasak és zavaróak. Egyetlen nő sem szeretné azzal tölteni a napját, hogy az állandó viszketésre kelljen koncentrálnia, vagy hogy úgy érezze, szinte ég az egész hüvelye. Tehát ha a gombás fertőzés klasszikus tüneteit tapasztaljuk, kipróbálhatjuk a vény nélkül is kapható krémet (és nem árt akkor sem, ha eltévesztettük a diagnózist), de érdemes felkeresni az orvost, meggyőződni arról, hogy nem valami komolyabb problémáról van szó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php