Mire jó az oroszlánsörény gomba? Útmutató a gyógyító tulajdonságairól

A reflektorfénybe kerülő gomba a találó nevű oroszlánsörény (más néven sündisznógomba). Ez egy nagy, fehér, bozontos gomba, amely egy kifejlett oroszlánsörényre hasonlít, és bár nem a legszebb gomba, az emberek levesekbe keverik, teát főznek belőle, tinktúrában fogyasztják, és kapszula formájában lenyelik, mindezt a számos egészségügyi előnye miatt.

Foto:wikipedia

Az oroszlánsörény története
Az oroszlánsörény, hivatalos nevén Hericium erinaceus, egy ehető gomba, amelyet Kelet-Ázsiában évszázadok óta használnak élelmiszerként és gyógyszerként.

A kínai és japán orvosi rendszerekben az oroszlánsörényt hagyományosan a lép erősítésére, a bélrendszer táplálására, és jelenleg a rák kezelésére használják, a Journal of Restorative Medicine című szaklapban  megjelent kutatási tanulmány szerint.

A központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt az oroszlánsörényt a hagyományos kínai orvoslásban álmatlanság és izomgyengeség – az alacsony qi (életenergia-erő) tünetei – kezelésére is használják, ugyanezen tanulmány szerint.

Az gomba számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetre, többek között antioxidánsokat, gyulladáscsökkentőket tartalmaz.

Hatóanyagai közé tartoznak a poliszacharidok, erinacinok, hericerinek, szteroidok, alkaloidok és laktonok. Ezek az összetevők segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök és a gyulladások okozta károsodástól, és elősegítik az idegsejtek növekedését és regenerálódását.

Különösen az oroszlánsörényt hozták összefüggésbe az idegnövekedési faktor (NGF) nevű fehérje stimulálásával. Az idegnövekedési faktor elengedhetetlen az agy egészségéhez és az idegsejtek vezetőképességéhez. A neuronok vezetőképessége az idegek azon képességére utal, hogy az impulzusokat továbbítsák az idegrendszeren keresztül.

Az oroszlánsörényt a szív és az immunrendszer egészségének támogatására is használják. A poliszacharidok lehetnek a szív- és érrendszeri, valamint az immunrendszer egészségét támogató előnyös összetevők, de számos bioaktív vegyület együttesen járul hozzá a potenciális előnyökhöz.

Foto:wikipedia

Ez a gomba számos potenciális egészségügyi előnnyel járhat. Íme néhány figyelemre méltó közülük:

Javíthatja az agyműködést
Az oroszlánsörény egyik figyelemre méltó előnye az agyra gyakorolt hatása. Korábbi kutatások megállapították, hogy az oroszlánsörény gomba hericenont és erinacint tartalmaz, két olyan vegyületet, amelyek a laboratóriumban serkenthetik az agysejtek növekedését.

Az agy egészségére gyakorolt előnyök az oroszlánsörényt a demencia ígéretes kezelésévé tehetik. A Frontiers in Aging Neuroscience című szaklapban 2020 júniusában közzétett tanulmány szerint az enyhe Alzheimer-kórban szenvedő emberek, akik 49 héten keresztül napi három 350 milligramm (mg) kapszula oroszlánsörényt szedtek, jelentős javulást tapasztaltak az agy egészségi állapotában. Eközben azoknál, akik placebót szedtek, a kognitív funkciók számos markerének romlása következett be.

(Itt még További kutatásokra van szükség)

Segíthet a depresszió és a szorongás csökkentésében
Az oroszlánsörény csökkenti a gyulladást, ami segíthet a depresszió enyhítésében. Az International Journal of Molecular Sciences című szakfolyóiratban 2019 decemberében megjelent, az oroszlánsörény agyra és hangulatra gyakorolt hatásait kis számú betegnél vizsgáló laboratóriumi és előzetes tanulmányok szerzői azt írták, hogy ígéretesnek tartják a depresszió hatékony kezelésére, és további kutatásokat szorgalmaznak.

Az oroszlánsörény a szorongáson is segíthet. Egy korábbi tanulmánynál, amelyben nőknek négy héten keresztül naponta négy süteményt adtak, amelyek 0,5 gramm (g) porított oroszlánsörényt tartalmaztak. A placebós sütiket kapó nőkhöz képest az oroszlánsörényt kapó csoport a vizsgálat végére jelentősen kevesebb irritációról és szorongásról számolt be.

(Mivel a vizsgálatban csak 30 nő vett részt, nem világos, hogy ezek az eredmények hogyan vonatkozhatnak nagyobb populációkra, vagy hogy az oroszlánsörény hogyan hasonlítható össze a szorongás általános terápiáival, és nagyobb mintaszámú kutatásra van szükség.)

Támogathatja az emésztőrendszer egészségét
A kémcsőmintákon és egereken végzett kutatások azt sugallják, hogy az oroszlánsörény megakadályozhatja a H. pylori baktérium elszaporodását, amely bélbolyhokra is negatív hatással lehet. 

Egy 2019-ben az International Journal of Medicinal Mushrooms című szaklapban közzétett tanulmány szerint a H. pylorival fertőzött egereknél, akik oroszlánsörény-kivonatot kaptak, a baktérium szintje alacsonyabb lett a gyomrukban, mint azoknál az egereknél, akik nem kaptak oroszlánsörényt.

Az oroszlánsörényt akár frissen, akár étrend-kiegészítőben fogyasztjuk, nagyon előnyös a szív, az agy, az immunrendszer és az emésztőrendszer egészsége szempontjából.

 

Mikor nem ajánlott a fogyasztása? 

Ezenkívül az oroszlánsörény lassíthatja a véralvadást. Ez túlzott vérzést okozhat, vagy növelheti a vérzés esélyét, különösen akkor, ha véralvadási rendellenességben szenved. Bárkinek, aki műtétre készül, vagy akinek vérzési rendellenessége van, kerülnie kell az oroszlánsörényt.

És bár egyes kutatások szerint az oroszlánsörény segíthet megelőzni a koleszterin oxidációját az artériákban – ami része annak a folyamatnak, amely miatt a koleszterin megkeményedik és plakká válik az artériákban -nem javasolt az oroszlánsörény használata, ha szívbetegsége van. Sok szívbetegségben vagy szívbetegség kockázati tényezőiben szenvedő egyén több gyógyszert is szedhet, például antidiabetikumokat vagy véralvadásgátlókat, amelyek negatívan befolyásolhatják az oroszlánsörény hatását.

Végül, ne fogyasszon oroszlánsörényt, ha allergiás vagy érzékeny a gombára.

 

Nemcsak ősszel lehet gombákat gyűjteni, hanem télen is. Mutatjuk, melyiket!

Forrás: Napidoktor.hu