7 gyógyhatású gomba

Ha értékes gombákról van szó, mindenki az ínyenc szarvasgombára vagy a flancos macutakera gondol, de a gomba több, mint egy rizottó töltelék.

gomba

Foto:123rf.com

A gyógygombák gyorsan a wellness-mozgalom részévé válnak, és varázslatos tulajdonságaiknak semmi közük a pszichedelikus utazásokhoz. A gombák egy egész élő birodalmat alkotnak, és a modern tudósok kezdik megérteni, hogy a gombák DNS-ükben közelebb állnak az emberhez, mint a növényekhez. Oxigént “lélegzik” és szén-dioxidot bocsátanak ki, fotoszintézis helyett inkább emésztést végeznek, sőt a gombák még D-vitamint is termelnek maguknak, ha napfénynek vannak kitéve.


Őseinket lenyűgözték a gombák; a reishi jótékony hatásait már a Kr. e. 29. században feljegyezték szövegekben, az ősi gyógyítók pedig chaga teát főztek és puffancsokat használtak sebek kezelésére. A gombák az eredeti szuperélelmiszerek; az őslakos kultúrák évezredek óta használják ezeket az erős gombákat, de mi sokáig alábecsültük szerepüket a földi élet fenntartásában. Amit csak most kezdünk értékelni, az az egészséget elősegítő potenciáljuk – a gombák segíthetnek a betegségek leküzdésében, a munkára való összpontosításban, a stressz enyhítésében és általános közérzetünk javításában.

“A gombák segíthetnek a betegségek leküzdésében, a munkára való összpontosításban, a stressz enyhítésében és az általános közérzetünk javításában”

Adaptogén gombatonikák, elixírek, kávék és latték bukkannak fel a legtrendibb egészségkávézókban és boltokban.  A gombaporok nagyszerű kiegészítői a turmixoknak és a szuperételes lattéknak, és könnyen elérhetőek keverékek, kapszulák, teák és tinktúrák formájában.

Készítsen magának egy reishi forró csokoládét, hogy megnyugodjon álmában, cserélje le a reggeli kávéját egy oroszlánsörényes tejeskávéra, vagy adjon chagát a turmixához, ha úgy érzi, hogy kicsit elfáradt. Íme a kedvenc gyógyhatású shitake gombáink listája:

Reishi – Ganoderma lucidum


A reishit, a “gombák királynőjét” gyakran a természet Xanaxaként emlegetik, mert természetes nyugtató hatású. A keleti gyógyászatban népszerű és az ősi Kínában a halhatatlanság gombájaként ismert reishi gomba keserű ízű, de hatalmas egészségügyi előnyökkel bír.


A reishi az egyik legnépszerűbb gyógygomba; ismert nyugtató tulajdonságairól és idegrendszer-nyugtató képességéről. A reishi hangulatjavító tulajdonságait a triterpén nevű vegyületnek köszönheti, amely segíti az alvást és enyhíti a szorongást.

A reishi állítólag segít a fogyásban, béta-gluténeket tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert, és még a szervezetben lévő rákos sejtek ellen is feltehetően harcol.

 

Oroszlánsörény – Hericium erinaceus

Egy jól ismert ehető gomba (az állaga egészen olyan, mint a karfiolé), az oroszlánsörény szó szerint olyan, mint egy oroszlán sörénye. Ennek a bozontos, fehér gombának az előnyei közé tartozik, hogy fokozza az agyműködést, a memóriát és a kognitív képességeket.


“A történelem szerint az oroszlánsörényt a hagyományos kínai orvoslásban kifejezetten gyomor- és emésztési problémákra használták” – mondja Tero Isokauppila, a Four Sigmatic alapítója. “Gyulladáscsökkentő és immunmoduláló tulajdonságai miatt általános helyreállító szerként is használták. Újabb kutatások láttak napvilágot, amelyek rámutatnak az oroszlánsörény azon képességére, hogy támogatja a termelékenységet, a koncentrációt és a kreativitást.”

Rendszeresen szedve az oroszlánsörényről ismert, hogy segít a mentális tisztánlátásban és támogatja az agyműködést, mivel ösztönzi mind az idegnövekedési faktor (NFG) nevű bioprotein, mind az idegrostokat szigetelő myelin termelését.


Hernyógomba – Ophiocordyceps sinensis


A cordyceps gomba talán az egyik legfurcsább a világon. A “hernyógombaként” ismert cordyceps spórák parazita módon nőnek a rovarok hátán magasan a kínai és tibeti fennsíkokon.

A serpák hagyományosan cordyceps teákat használtak, hogy segítsenek nekik megmászni az őrült magasságokat, ami ahhoz az elmélethez vezetett, hogy a cordyceps javítja a szervezet oxigénellátó képességét.

“Ez az adaptogén gomba fokozza az állóképességet, növeli a nemi vágyat és csökkenti a fáradtságot”


Ez az adaptogén gomba fokozza az állóképességet, növeli a nemi vágyat és csökkenti a fáradtságot. A Cordyceps növelheti az energiát és segíthet a sportteljesítményben. Világrekordokat döntöttek meg a cordyceps-szel táplálkozó sportolók, és az izmok regenerálódásának felgyorsítására is alkalmazható edzés után. A Cordyceps emellett támogatja a mellékveséket, és tüdőbetegségek, légzőszervi betegségek és fáradtság kezelésére is használják.


Chaga – Inonotus obliquus

A fakéreg keménységű és sötét színű chaga gomba szinte kizárólag nyírfákon nő, és Kelet-Európa, Oroszország és Észak-Amerika erdeiben található. A szibériai sámánok a Chagát “az ég ajándékának” nevezik, és az erős adaptogént vírusfertőzések leküzdésére használják. Emellett gyulladások ellen is küzd, és segít fenntartani az energiaszintet.

Ez a különleges gomba tele van antioxidánsokkal, ami különösen hatékonnyá teszi a szabad gyökök elleni küzdelemben. Amellett, hogy segít az öregedés jeleinek leküzdésében, a chaga bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet és lassítja a rákos sejtek növekedését.

A chagát a legkülönbözőbb kultúrák már évszázadok óta használják teaként és tinktúraként” – mondja Isokauppila. “Mint minden funkcionális gombánk, a Chaga is adaptogén, ami azt jelenti, hogy a rendszerrel együttműködve arra ösztönzi a szervezetet, hogy egyensúlyba hozza önmagát. Finnországban (ahonnan én és az alapító csapatunk származunk) a Chagát kávéhelyettesítőként is használták a második világháború idején, amikor a bab nem volt elérhető.”

Érdekes módon a chaga taplógombaként is használható: a chaga gomba száraz belseje a legkisebb szikrára is meggyullad.

Pulykafarok – Trametes versicolor

A legtöbb gombánál is jobban serkenti és támogatja az immunrendszert a pulykafarok, mivel poliszacharid-K-t tartalmaz, egy olyan vegyületet, amelyet Japánban a vényköteles rákellenes gyógyszerekben használnak. Kimutatták, hogy elősegíti a felépülést és csökkenti a betegek hányingerét a kemoterápia után, és segíthet a szervezetnek a leukémia és a rákos sejtek elleni küzdelemben.

A pulykafarok emellett segíti az emésztőrendszert is, bélgyógyító prebiotikumokkal, amelyek táplálják a jó baktériumokat.

Paul Stamets vezető mikológus szerint a pulykafarokgombát Ázsiában, Európában és Észak-Amerika őslakos népei különböző betegségek kezelésére használták. Vannak feljegyzések arról, hogy a 15. századi Kínában, a Ming-dinasztia idején gyógyhatású pulykafark teát főztek. Amikor Stamet édesanyjánál 84 évesen végstádiumban lévő mellrákot diagnosztizáltak, arra biztatta, hogy szedjen pulykafarkat. A nő 93 évig élt.

Shiitake – Lentinula edodes

Ha a listán szereplő gombák közül sok furcsán hangzik, valószínűleg ez az, amit a legtöbben ettek vagy főztek már.

A vacsoratányérokon népszerű gomba csökkenti a koleszterinszintet, és olyan fitonutrienseket tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást és keringést. A shiitake olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek támogatják a szív- és érrendszeri egészséget, és segíthetnek a rák elleni küzdelemben.

A shiitake évezredek óta a hosszú életet jelképezi Ázsiában, és a kínai újévkor a halhatatlanság szimbólumaként szolgálják fel. A legtöbb élelmiszerüzletben kapható, és tele van B-, D-vitaminnal és cinkkel.

Psilocybin

A pszilocibin egy természetben előforduló vegyület, amely több mint 200 gombában található meg. Michael Pollan “Hogyan változtassuk meg az elménket” című bestsellere a pszichedelikus szerek terápiás használata körül zajló forradalomra összpontosít, és hosszasan beszél a különböző vegyületekkel, köztük a pszilocibinnel kapcsolatos saját tapasztalatairól.

Nem csak Gwyneth Paltrow Goop csapata kísérletezik a pszilocibinnel. 2016-ban a Johns Hopkins Medicine klinikai tanulmánya arról számolt be, hogy – gondosan alátámasztott körülmények között – a pszilocibin kezelés jelentősen csökkenti a szorongást és a depressziót a végstádiumban lévő rákos betegeknél. A John Hopkins Egyetemen és a New York Egyetemen végzett későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a pszilocibin enyhíti a súlyos depressziót, a kényszerbetegséget és a szorongást, és segíthet a kokain-, alkohol- és nikotinfüggőség kezelésében.

Laskagomba -Igazi superfood, mégis keveset fogyasztunk belőle

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.