Ne essen meg velünk! – Mi a kockázatos szex?

A szex az élethez tartozik. Kockázatos is lehet azonban, ha nem vigyázunk – betegségek, fizikai és érzelmi sérülés származhat belőle. Mi számít rizikósnak a szeretkezésben?

A szex az élet normális, egészséges része. Kellemesnek és szórakoztatónak kell lennie számunkra és a partnerünk számára is. Ha nem vagyunk elővigyázatosak, betegségeket terjeszthetünk, de fizikai és érzelmi sérülés is lehet a szeretkezésből. A kockázatot elkerülhetjük, ha odafigyelünk három egyszerű dologra: a védekezésre, tesztelésre, valamint ha meg tudjuk beszélni partnerünkkel a dolgokat. 

1. Védekezés nélküli szex

Kockázatos, ha óvszer nélkül folytatunk vaginális vagy anális szexet. Nagyobb valószínűséggel kaphatjuk el a HIV-vírust és más szexuális úton terjedő betegségeket, ha így teszünk. A testnedvek, például a vér és a sperma szex közben átadhatók a partnernek.

Vagyis, ha egyik fél HIV-ben szenved vagy egyéb betegségben – még ha nem is tud róla – átadhatja a vírust a másiknak. Ezért mindig használjunk óvszert, mert csökkenti a betegségek elkapásának esélyét. Herpeszt vagy humán papillomavírust (HPV) is beszerezhetünk a védekezés nélküli szex alkalmával. Csak akkor nem kell tartanunk ilyesmitől, azaz nincs kockázat, ha korábban sosem szexeltünk, vagy 100 százalékban biztosak vagyunk abban, hogy a párunk csak velünk szeretkezik.

szex

Fotó: 123rf.com

2. Több szexuális partner

Nagyobb valószínűséggel kap el HIV-fertőzést vagy egyéb nemi úton terjedő betegséget, akinek egy és ugyanazon időszak alatt egynél több szexpartnere van. A több ember nagyobb esélyt jelent arra, hogy közülük egy vagy több HIV-fertőzött lesz vagy elkap valamilyen fertőzést.

A kockázat akkor a legkisebb, ha olyan kapcsolatban élünk, ahol csak mi ketten vagyunk a párunkkal. Sajnos azonban számos esetben nem veheti az ember biztosra, hogy a másik nem lép félre. Így a legokosabb, ha teszteltetjük magunkat a szexuális úton terjedő betegségekre és megosztjuk egymással az eredményt.

3. Anális szex

Ez magában foglal bármilyen típusú szexuális tevékenységet, amely análisnak számít – és a leginkább kockázatos szex a férfiak és a nők számára is, a HIV és más nemi úton terjedő betegségek megszerzése és terjesztése miatt. Hogy miért, arra az anatómia a válasz. A végbélnyílás bélése sokkal vékonyabb, mint a hüvelyé, így sokkal könnyebben károsodhat. Ez sokkal érzékenyebbé teszi az embert a fertőzésekkel szemben.

4. Szex és drogok

A HIV-et és más betegségeket, beleértve a hepatitist, nemcsak szexuális érintkezés útján lehet elkapni. Olyanoktól is elkaphatjuk, akik injekciós tűvel szúrják be maguknak a kábítószert. Ha az az ember, akivel szexelünk, megosztja egy HIV-fertőzött személlyel a drog beadására alkalmas felszerelését, elkaphatja és továbbadhatja a vírust.

zuhany, szex

Fotó: 123rf.com

Ennek az az oka, hogy a tűkön, a vízen, a palackkupakokon, a kanalakon vagy szűrőkön át ki lehet téve az illető más ember HIV-fertőzött vérének. S amennyiben védekezés nélkül szeretkezünk egy ilyen személlyel, mi magunk is megfertőződhetünk. Aki kábítószert fogyaszt, eleve gyakran mutat kockázatos magatartást: védekezés nélkül szexel vagy több szexpartnere van. A kockázat csökkentése érdekében mindig használjunk óvszert és végeztessünk el HIV- és hepatitis-tesztet, ha olyasvalakivel szeretkezünk, aki intravénás kábítószerrel él.

5. Fizetni a szexért

Akadnak, akik pénzért, ételért, szállásért vagy drogért szexelnek és nagyobb valószínűséggel kapnak el HIV-fertőzést és más nemi úton terjedő betegségeket. Lehet például, hogy többet fizetnek nekik azért, hogy óvszer nélkül szeretkezzenek.

A klienseik nem feltétlenül tudnak róla, hogy van valamilyen betegségük. Az a személy pedig, aki szexuális szolgáltatást nyújt, nem mindig érzi úgy, hogy megkövetelheti az óvszert alkalmazását partnereitől. Vagyis, ha a kockázat csökkentése a cél, ne kössünk ki ilyen személyeknél. Ha valaha volt erre példa, érdemes HIV-re teszteltetnünk magunkat, még ha használtunk is óvszert.

Olvasd el ezt is!

A legjobb játékok gyerekeknek, ha fárasztó utazást terveztek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.