Mire jó a rapidrandi?

Divatos lett a rapidrandi, ám minél több potenciális társ közül választhat valaki, annál valószínűbb, hogy végül egyedül marad.

Ezeken a programokon mindenki beszélget pár percet négyszemközt mindenkivel, és ezalatt benyomást szerezhet róla. Az még önmagában nem is baj, ha sokan vannak egy ilyen összejövetelen, de csak akkor, ha hasonlítanak egymásra. Ha a lehetséges jövőbeli partnerek túlságosan különbözőek, az csak összezavarja a résztvevőket, akik így végül nem döntenek senki mellett.

„Ahhoz vagyunk szokva, hogy a különbözőség jó dolog. Vizsgálatunk során azonban azt tapasztaltuk, hogy ez gyakran döntésképtelenséghez vezet. Ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy az ember inkább nem választ senkit” – magyarázza Alisson Lenton, az Edinburghi Egyetem kutatója. A kísérletben 1 868 nő és 1 870 férfi vett részt összesen 84 rapidrandi-programról. Az erről írt tanulmány a Biology Letters című lapban jelent meg.

randi1

A társat keresők megadták az adataikat, mely szerint a nők átlagosan 34,3, a férfiak 35,6 évesek voltak. A nők húsz, a férfiak huszonhét százaléka dolgozott vezető beosztásban. Ezek a résztvevők azután egyenként három percet beszélgettek 15-31 ellenkező nemű társukkal. A program végén összesítették, hányan láttak egymásban kölcsönösen fantáziát.

Azokon a nagy eseményeken, ahol a résztvevők hasonlóak voltak, átlagosan 123 potenciális randevú jött össze, viszont azokon, ahová különböző emberek jelentkeztek, mindössze 88. A kisebb létszámú programokon ez az arány 85 illetve 57 kölcsönös szimpátia volt. Úgy tűnik, a változatosság csak kis mértékben gyönyörködtet.

Nagy figyelmet és emlékezőképességet igényel, hogy kezelni tudjuk a különbözőségből fakadó helyzetet” – magyarázta Lenton az AFP hírügynökségnek, majd hozzátette, hogy ha a beszélgetések hosszát tíz percre növelték, az sem nagyon változtatott az eredményen. – „Hajlamosak vagyunk pár másodperc alatt ítélete alkotni a másikról, amit később nagyon nehezen változtatunk meg.”

randi

Amber Soletti, aki egy New York-i rapidrandi-irodát vezet, azt mondja, hogy tapasztalatai szerint a külső és a hasonló érdeklődési kör alapján választanak társat maguknak az emberek. Cége, az OnSpeedDating.com olyan csoportokba osztja a jelentkezőket, mint például „ázsiai elveket vallók”, „fitness-szinglik” „utazó szinglik”. Mindezt a saját tapasztalatai alapján.

„Kizárólag a 185 centinél magasabb férfiakkal tudom elképzelni, hogy kapcsolatom legyen. Ha egy összejövetelen mindenki alacsonyabb ennél, nem találok senkit” – magyarázza, majd hozzáteszi: az emberek nagy része tudja, mit akar.

Forrás: https://napidoktor.hu/