Milyen hatással van kapcsolatainkra a függőség?

A függők talán észreveszik, talán nem, de a függőségük hatással van minden kapcsolatukra. A függőségben szenvedők rendkívüli érzékenyen reagálnak a mindennapi problémákra.

„A függőség minden formája rossz, minden, ami narkotikumot, alkoholt, morfiumit vagy idealítást tartalmaz.” – Carl Jung

Személyes és szakmai életében is felléphet feszültség bármilyen függőség esetében. A függőség következtében eltérő lehet, hogy milyen döntéseket hoz a kapcsolatban érintett két fél különböző helyzetekben.

A függőség kialakulása

A kezdetekhez elég egy szippantás egy korty, vagy egy visszatérő kis kaland és egy külső személy, és máris a rabjai vagyunk valamilyen függőségnek. A függőség és a kapcsolatok mindkét esetében meggyötörtségről, zavarodottságról, és tehetetlenségről beszélünk. Sokan megpróbálják megérteni függőségüket, és később feladják, ezzel elindulnak az úton, hogy függőségükből visszakerüljenek az igazi életbe.

Bármilyen helyzetről is beszélünk egészen biztos, hogy a függőség a kapcsolatok megromlásához vezet. Érintett minden ember: a házastárs/élettárs, család, barátok, kollégák, felettesek, és még olyan emberek is, akivel az utcán találkozunk.

Bármilyen módon is jelentkeznek ezek a hatások nyilvánvaló, hogy valami nagy baj van, mert rendkívüli érzékenység lép fel a probléma kapcsán.

szerencsejáték függőség

Függőség és kapcsolatok

A függőségek számos problémával járnak. Ezek a problémák szépen lassan fejlődnek ki, ám egy pontnál elérik a csúcsot és a kapcsolataikat felbontják, elmenekülnek és megfeneklenek a függőségben.

Pénzügyi problémák

Amennyiben a partner vagy házastárs súlyos függőségi problémákkal küzd, akkor annak kezelését pénzügyileg az egészséges partnert vállalja. Egy függő képtelen hosszú ideig fenntartani az állását pénzét a függőségére költi, aminek következtében elveszítheti munkáját.

A szenvedélybetegség nem olcsó dolog, egy függő esetében súlyos pénzeket emészt fel, és minél erősebb a függőség annál többet költenek rá. Ebben a helyzetben a józan partnernek a feladata, hogy megvédje mindkettőjüket és a családot. A józan félnek extra munkákat kell elvállalnia, különböző stratégiákat kell megalkotnia, hazudnia kell és a függőtől megtagadni a hozzáférést a pénzügyekhez.

Felfordult érzelmek

Ha az ember valamilyen függőségben szenved, az biztos jele annak, hogy érzelmileg instabil. Sokan vélekednek úgy, hogy a függőség legyőzése pusztán akaraterő kérdése, azonban ez sokszor nem elég. A kábítószer használata egyfajta pszichológiai bűbáj a problémák ellen. Az agy képtelen a rendes működésre így hangulatingadozás, kiszámíthatatlan viselkedés, agresszió, frusztráció és negatív érzelem kitörés jellemző, amely hatással van a függő minden kapcsolatára.

A kiszámíthatatlanságtól való félelem

Egy függő viselkedése, mint már volt róla szó, kiszámíthatatlan. Egyik nap túlzottan jó kedvű, legközelebb bosszús. Az ilyen hangulatingadozás nagyon fárasztó tud lenni a függők környezetének. A barátok és a munkatársak kezdik elkerülni a függőt, mert hiába családtag, az erőszakos kitöréseit nehezen viselik. Az ilyen légkörben felnövő gyerekeket negatív hatások érik. Számukra az állandó félelem teljesen természetessé válik.

Elrejtett zavarodottság

A függő hiányzik a munkából, elfeledkezik a családi ünnepekről, jelenetek rendez a nyilvánosság előtt, törvényt szeg és a feladatait nem látja el.  Ilyenkor a család szembenéz azzal, milyen kínos dolgokat művel a függő. Ennek következménye, hogy a hozzátartozók nem akarják, hogy a külvilág tudjon a függőségről. Megpróbálják eltüntetni az árulkodó nyomokat és mentik a menthetőt.

drog

Kommunikációs problémák

A kiszámíthatatlanság végett a függő képes azt gondolni, hogy függősége izgalmas lehet. Bezárkóznak, a kapcsolataik tönkremennek. A függő mindenféle probléma meglétét visszautasítja, így egy józan személynek kell megpróbálnia észhez térítenie. Ennek eredménye a folyamatos érzelmi csaták, félreértések és kemény szavak egymáshoz dobálása. Egy idő után lehetetlenné válik a kommunikáció a függővel. Ha egy kapcsolat alapjaiban megrendül, nagyon nehéz azt megmenteni.

Frusztráció és neheztelés

Ha frusztráció kezd kialakulni a függőben, akkor valakinek segítenie kell. Legyen szó házastársról, aki a vállán cipeli a felelősséget vagy szülőről, aki látja, gyermeke narkotikumokra pazarolja az életét, vagy gyermek, aki a szüleit látja kiszámíthatatlan helyzetben. Minden esetben bosszúság és csalódottság jelenik meg. A neheztelés érzése egyesül a bosszúval és a függő irritálónak látja mindezt. Kapcsolat hiányában a két érzés akaratlanul is beszivárog az illető életébe.

Végső bukás

A függőben az árulás, a csalódottság, az elutasítás érzését kelti bárki, aki megpróbált segíteni rajta, kezelni a problémáját. Először ugyanis mindenki segíteni próbál, a függő kedvében próbálnak járni. Egy idő után azonban nem bírják cipelni az érzelmi, fizikai és pszichológiai terheket, és elhagyják a függőt. A függő egyre elhagyatottabbnak érzi magát.

Forrás: https://napidoktor.hu/