Mennyi az annyi – Elegendő a szex a párkapcsolatodban?

Fontos kérdés a „Mennyi az elég szex a párkapcsolatban?”, de vajon valóban ez a megfelelő kérdés, amit fel kell tennünk magunkban? Vásárhelyi Dorottya szexuálpszichológust kérdeztük.

Bizonyára a te fejedben is felmerült már ez a kérdés, legalább egyszer, hiszen a szexről még mindig nem beszélünk nyíltan egymással, ellenben a médiából leszűrhető mércéhez nem illeszkedik feltétlenül a valóságban megélt szexuális élet. Mikor merülhet fel ez a kérdés leginkább? Számít-e, hogy hol tartunk a párkapcsolatunkban? És úgy egyáltalán: mennyi az elég szex a párkapcsolatban?

Mi állhat a háttérben?

Egy amerikai szexuálterapeuta szerint olyankor merül fel az ominózus kérdés, amikor a kapcsolat olyan szakaszban van, hogy az általános megéléshez képest kevésbé tudnak kapcsolódni a felek egymáshoz, a szokásos összhangjuk kicsit elcsúszott. Az is okozhatja, hogy külső tényezők hatására hirtelen megkérdőjeleződik a mennyiség, amellyel egészen addig teljesen elégedett volt az illető – számol be a Dívány.hu.

Fontosabb kérdés azonban, hogy „kinek a számára elegendő?”. Ugyanis nincs egy varázsszám, amely minden egyes pár minden egyes kapcsolati szakaszára igaz lehetne. Annyi az elég szex, amennyit mindkét fél igényel, és ez bizony idővel változhat.

Az alapkérdés értelmezése is egyénfüggő. Bár azt gondolhatnánk, hogy mindenki számára egyértelmű, mit jelent a „szex”, ez a valóságban nem így van. Vannak olyan értelmezések, amelyek szerint az is szexnek számít, amit általában „előjátéknak” szoktak hívni. Továbbá, érdemes elgondolkozni azon is, hogy valóban a több gyönyör iránti vágy rejlik-e meg a kérdés mögött, vagy inkább az intimitás, a kapcsolódás hiánya vezérli.

szex

Fotó: 123rf.com

Minőség kontra mennyiség

Több dolog is befolyásolhatja, hogy mikor éli meg egy pár az „elég szex” érzetét. Vásárhelyi Dorottya szexuálpszichológus szerint ezt a három dolgot érdemes átgondolnia első körben annak, akiben felmerül ez a kérdés:

  1. Hol tart éppen a kapcsolatunk?

A párkapcsolat folyamata során változó mennyiségben vágyhatják a párok a szex gyakoriságát.

„A szexuális vágynak és izgalomnak természetes íve van a párkapcsolatban: az elején felfelé ível, majd idővel stagnál, akár csökkenhet is. Szóval lehetséges, hogy a kapcsolat elején akár mindennap, vagy heti többször is igénylik a szexuális együttlétet, de később ez lecsökkenhet heti szintűre, és ritkább is lehet. Ekkor még nem feltétlenül kell szaladni a szexuálpszichológushoz” – mondja Vásárhelyi Dorottya.

Korábbi cikkünkben a Díványon is írtunk arról, a szerelem különböző szakaszaira milyen érzelmek és látásmód jellemző, a rózsaszín köd ezek közül csak az első volt.

  1. Libidóeltérésről van szó?

A szexuálpszichológus még fontosabb kérdésnek tartja, hogy össze tudják-e egyeztetni a felek az igényeiket és szexuális étvágyukat egymáséval. Ha nagyon eltérő a libidójuk, az egyikük napi szinten, a másikuk havi szinten igényli az együttlétet, akkor érdemes alaposan átbeszélni a helyzetet, és közösen konszenzust találni.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ezekkel a szexpózokkal a legjobban elérhető a G-pont

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.