Kövéren is lehet kiegyensúlyozott a szexuális élet!

Az a legeslegfontosabb, hogy a nő szeresse önmagát olyannak, amilyen – ez a szexuális élet tekintetében is sokat jelent.

Az önbecsülés fontos titkai

Első lépésben már azzal is bajban vagyunk, hogy kit nevezünk a hétköznapi életben elhízottnak, kit nevezünk így orvosi szempontból és ki az, aki önmagát nevezi elhízottnak. Olyan sok durva visszajelzésben van részük – tizenéves kortól már – azoknak a lányoknak is, akik kicsit ducibbak, hogy egy érzékenyebb lélek könnyen megsínyli. A fogyás nem érhető el az öngyűlölet talaján, legalábbis a hosszan tartó fogyás semmiképpen. A rossz közérzet szorongást indít, a szorongás pedig bánatűző eszegetést.

Valójában sok elhízott embernél lehet felfedezni a táplálékaddikció jeleit. Ez a kifejezés inkább a tengerentúl terjedt el és arra utal, hogy ezeknél az embereknél a táplálék elfogyasztása ugyanolyan hatású, mint a kábítószerfüggőknél a szer megszerzése, és a keringésbe juttatása. E nélkül ideges, levert érzés hatalmasodik el rajtuk.

Az evés után viszont rövid időre, ellazult és kevésbé tudatos állapot jön létre, később persze a bűntudat váltja fel ezt a jó érzést. Komoly pszichológiai módszereket dolgoztak ki ennek a kóros táplálékfüggésnek a gyógyítására. Sok kellemes, barátságos elhízott nőre jellemző, hogy kerülik a konfliktust a párkapcsolatban is.

Az agresszió, melynek egy vitában kellene kirobbannia, átalakul a táplálék rágásává. A valódi párbeszédek kialakítása sok időbe és energiába telik, de nem lehetetlen, és értékesebbé, szebbé teszi az életet, a párkapcsolatot. Orvosként természetesen látom a túlsúly hátrányait és azt is, hogy számos esetben hanyagság is áll a túlsúly mögött.

Néhány duci tizenéves anyukája olyan módon fejezi ki szeretetét gyermeke iránt, hogy annyi édes üdítőt ihat, amennyit akar és annyi süteményt meg chipset ehet, amennyit gondol. Hosszas elbeszélgetés az egészséges táplálkozásról, annak örömeiről sem segít némelyeknél, másoknál viszont igen.

Azokat a kutatásokat sem szabad elfelejteni, amelyek tárgyai külön nevelt egypetéjű ikrek voltak, hogy a környezeti tényezők szerepét kizárva, öröklött hajlamaikat vizsgálják. Az eredmény az volt, hogy bizony ezek az ikrek nagyon hasonló súlyúak, hiába nevelkedtek külön, az Egyesült Államok két végében. Mindennek ellenére  a súly karbantartható, csak egyikünknek könnyebb, másikunknak nehezebb.

Kövéren is lehet kiegyensúlyozott a szexuális élet

Miután végiggondoltuk a szeretet és önszeretet fontosságát, nézzünk néhány nőgyógyászati szempontot! A leggyakoribb probléma az elhízott nők szexuális életében, a gyakori gombás folyamat. Különösen így van ez, ha cukorbetegség is jelen van. A hüvely szöveteiben lévő bőséges cukor jó táplálék a gombáknak: jobban szaporodnak és erőteljesebben alakítanak ki ártalmas kapcsolatot a hüvelyfallal.

tulsuly, elhizas1

Nagyon fontos tehát a vércukorszint stabilizálása. Visszatérő folyamat esetén a gombaellenes kezelés legsikeresebb a szájon keresztül, kapszula hosszan tartó szedésével. A sérült hámot persze védeni kell. Ha fájdalmas a behatolás, akkor a nedvesedés sem lesz kielégítő.

A hám felhorzsolódik, és a mikrosérüléseken át a gombák újra támadásba lendülhetnek. A kifejezett gombás folyamat alatt lehetőleg nem kellene szexuális életet élni. Nem minden partner megértő, és sok nő inkább „kibírja”, minthogy vita legyen belőle.

Síkosításra jól bevált szerek léteznek, amiket gombás folyamatok utáni szexuális aktuskor is érdemes használni. Túlsúlyos, cukorbetegek közt gyakoribb a hólyaghurut is, amely inkább az alhasban okoz fájdalmat az aktuskor. Sok esetben, semmi más jele nincs a „felfázásnak”, sem csípős vizelet, sem gyakori vizelési inger, sem háti fájdalom, csak a szexuális panasz.

A fogamzásgátlás azoknál bonyolultabb, akiknél cukorbetegség is jelen van, és ez nem ritka. Van, akinél a méhen belüli eszköz nem alkalmazható, mert az ingadozó vércukorszint miatt, hajlamosabb a méhnyálkahártya gyulladására, amit baktériumok okoznak.

A fogamzásgátló tabletta szedéséről a kezelőorvost meg kell kérdezni. Jó lehetőség a hüvelygyűrű. Vékony, rugalmas, hormonális fogamzásgátló anyaggal átitatott gyűrű. Nem esik ki és folyamatos vérszintet biztosít, ami sokkal kisebb, mint a tabletta által elérendő. Biztonságos és kényelmes módszer.

Sokan szeretik a hormontartalmú, méhen belüli eszközt: kevésbé jelentkeznek gyulladások, és a havi vérzés mennyisége is jóval kisebb. Vajon, milyen a hormonális működés az elhízott nőknél? Befolyásolja-e a szexuális aktus kívánását, az izgalmat, az orgazmust? Tudjuk, hogy gyakoribb a rendszertelen vérzés, ritkább a peteérés.

A zsírszövet hormontermelő szerként is működik az élő szervezetben, és mivel ebben az esetben túl nagy a mennyisége, a működése is megváltozik. Számos vizsgálat közül leírom a legtanulságosabbat. Olyan nőkről szól, akik a petefészek egy speciális, alkati problémája miatt elhízottak, úgynevezett policisztás petefészek-szindrómában, PCOS-ben szenvednek.

Ez nem minden elhízottra jellemző, csak egy részükre. Főleg hasra híznak, szőrösebbek és menstruációs zavaraik is vannak, és magasabb az androgénszintjük. Az androgének, a férfiak szervezetében nagyobb mennyiségben vannak jelen, ezért férfihormonoknak hívják őket a mindennapokban, bár nálunk, nőknél is megvan a szerepük: többek között fokozzák a nemi vágyat.

A kórkép gyakorisága meglehetősen magas: 10-23 százalék a különböző tanulmányok szerint válogatás nélküli, szűrésre jelentkező nőkön. Az arcra lokalizálódó szőrösödésre panaszkodó nők 90 százalékánál találnak PCOS-t, míg a súlyosabb pattanásosságra panaszkodók közt 70 százalék a gyakorisága.

A meddőség miatt jelentkező nők közt is igen gyakori, mivel peteérés nem jön létre, a tüszők mintegy 10 mm-es átmérőjűre nőnek, az ováriumot borító vastag szövet alatt helyezkednek el, s sárgatestek sem mutathatók ki. A PCOS-re jellemző anyagcserezavar része az inzulinrezisztencia.

inzulinrezisztencia

Ezekben a betegekben az androgének vérszintje igen magas, tehát azt gondolnánk, hogy a szexuális vágy is magas. Hiszen tudjuk, hogy ha egészséges nőnek vagy férfinak férfihormont adnak, a nemi vágy növekedni szokott. Androgénszint-csökkentő gyógyszerre a nemi vágy is csökken.

Ezeknél a betegeknél a következő történt: az androgénszint-csökkentő gyógyszer hatására a szexuális elégedettség nőtt, pedig általában csökkenni szokott! Ennek oka a következő volt: a szőrösödés és a hasra hízás csökkent. A kiegészítő testedzésre is több kedvük volt, így szebbnek élték meg a testüket.

Az egyik legfontosabb tényező tehát az a szexben, hogy a nő „jó nőnek” élje meg önmagát aktus közben. Ez persze a partner visszajelzésein is múlik, de a saját énképen is. Mindez sokban függ attól, hogy mit mondogatunk magunknak, amikor a tükörbe nézünk. Az önszeretetre és öndicséretre nagyon fontos figyelni, ha jó szexuális életet, vagy általában jó életet szeretnénk!

Miért nem megy a szex? – Az alacsony libidó okai

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.