Gombariadó!

Akárcsak a baktériumok, bizonyos gombafajok is megtalálhatók az emberi szervezetben, még jót is tesznek, de ha elszaporodnak, tenni kell ellenük.

A gombás megbetegedéseket még napjainkban is valami tisztátalan fertőzésnek tekintik, amit el kell hallgatni, nem beszélünk róla, és sokan azt gondolják, csak a magukat elhanyagolókat veszélyezteti. Pedig a dolog ennél sokkal bonyolultabb, a megelőzésért természetesen sokat lehet tenni az alapvető higiénés szabályok betartásával, ugyanakkor olyanokat is megtámadhat a gombás fertőzés, akik kínosan ügyelnek a tisztaságra és arra, kikkel és hol érintkeznek. A gomba ugyanis elsősorban ott támad, ahol gyenge az immunrendszer, márpedig ez bárkinél, ?jó családban? is megesik.

Ezen kívül a gombákra ugyanaz igaz, mint a baktériumokra: a szervezet bizonyos területein ? száj és garat nyálkahártyája, illetve a nemi szervek környéke ? természetes körülmények között is megtalálhatók, és ha megfelelő számban vannak jelen, segítik az emberi test működését. Ha azonban olyan fajok jelennek meg, amilyeneknek nem kellene jelen lenniük, vagy olyan mértékben szaporodnak el, ami a normálistól jelentősen eltér, esetleg olyan helyeken bukkannak fel, ahol semmi keresnivalójuk (pl. véráramban), akkor már fertőzésről kell beszélnünk.11124A napjainkban leginkább emlegetett gombafaj a candida, amely kórosan elszaporodva a szervezet egészének működését is komolyan veszélyeztetni tudja azáltal, hogy az egyes szervek működése abnormálissá válik. A gomba az immunrendszert támadja, így fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akiknek valamilyen egyéb betegség (pl. AIDS) vagy esetleg sugár- és kemoterápiás kezelés miatt károsodtak a fehérvérsejtjei. Emellett a veszélyeztetett csoportba tartoznak az alultápláltak, vitaminhiánnyal küszködők, a tartósan nyitott bőrfelszíni sérültek (fekélyes seb, stb.) és a cukorbetegek.

Egyes gyógyszerek szintén ?segíthetik? a gombák elszaporodását, mint a kortikoszteroidok és az ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók, de az egyszerű antibiotikumok is, ha huzamosabb ideig szedjük. Utóbbiak ugyanis nemcsak a ?káros? baktériumokat irtják ki, hanem a hasznosakat is, amelyek helyét a gyógyszer abbahagyásakor a gombák foglalják el. Épp ezért fontos az ilyen gyógyszerek szedése alatt és után a ?jó? bélbaktériumok pótlása, akár megfelelő élelmiszerekkel, akár tablettákkal.6560A gombás fertőzés sok esetben csak laboratóriumban bizonyítható be, mert a tünetek a támadás helyétől függően könnyen összetéveszthetők egyéb betegségekkel, pl. puffadás, éhségérzet, gyors elfáradás, nyálkahártya-elváltozások, bőrgyógyászati panaszok. A fertőzések kezelése általában összetett, a tünetek helyétől függően külső és belső kezelés, esetleg diéta kombinációja vezethet sikerre.

Bár jelen cikk elején azt írtuk, bárhol és bárkinél kialakulhatnak gombás fertőzések, bizonyos óvintézkedésekkel mégis csökkenthető ennek az esélye. Kerüljük például a zárt, nem vagy csak nehezen szellőző ruházatot, mert a gomba kedveli a párás környezetet. Az összeérő bőrfelületek, hajlatok szintén jó táptalajt képeznek, ezért ezeket igyekezzünk rendszeresen tisztítani és szárazon tartani. Strandon mindig hordjunk gumipapucsot, ha lábmosóba, vagy pl. a szauna előterébe lépünk. Ha pedig a már fentebb említett kiváltó okok ? betegség, gyógyszerszedés, stb. ? valamelyike fennáll, akkor fordítsunk kiemelt figyelmet a szokatlan tünetekre, mert minél előbb kezdjük el a gombás fertőzés kezelését, annál nagyobb és gyorsabb esély van az eredményességre.

Forrás: