Miért nem megy a szex? – Az alacsony libidó okai

Ha gondok vannak a szeretkezéssel, annak számos esetben nem a testi okait kell keresni. A férfiaknál is visszatartó erő a stressz és mindkét felet befolyásolhatja a köztük levő kapcsolat. Mi minden állhat a nő és a férfi közé az ágyban?

Nem a legkellemesebb érzés azzal szembesülni, hogy a szex már egy (vagy jó) ideje nem az igazi közöttünk –esetleg nem is voltunk együtt az utóbbi hetekben, hónapban. A szervezet számos dologra reagálhat azzal, hogy nem igényli a szexet. Férfiaknál és nőknél egyaránt fennáll a probléma. Lássuk, mi minden állhat közénk az ágyban.

1.Stressz: a szervezet rosszul reagál a stresszre – az érzelmi stressz a fizikai funkciókat is érinti, beleértve a szexuális vágyat és teljesítményt. Annak realizálása, miféle mögöttes stresszfaktorok befolyásolhatnak, máris előrelépés a dolog kezelésében. Olykor már önmagában ez is elég, de sok esetben szükség van orvos vagy tanácsadó segítségére.

2.Partner: a jó szexhez két emberre van szükség. A férfinak és a nőnek egyaránt úgy kell éreznie, hogy megvan köztük a kapcsolódás, a közeliség. A gyenge kommunikáció, az elárultság érzése, az állandó kritika vagy harcok a kapcsolatban könnyen megölik a közelség, az intimitás érzését. Meg kell vitatni a problémákat, vagy ha egyedül nem megy, érdemes szakemberhez fordulni tanácsért.

3.Alkohol: a szeszes ital általában nem válasz a problémákra. S bár a gátlásokat csökkenti, a szexuális teljesítményre és a libidóra negatív hatással van. Ráadásul, a partnerünket igen rosszul érintheti ittasságunk, elutasító is lehet emiatt. Az alkoholhoz könnyen hozzá lehet szokni – ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk leállni az ivással, kérjünk segítséget!

4.Alváshiány: ahogyan ez minden fizikai aktivitásra igaz, csak akkor megfelelő a teljesítmény, ha a test kellően pihent. Az alváshiány, azon belül is a minőségi pihenés hiánya oka lehet a nemi vágy csökkenésének. Probléma lehet az alvási apnoé – melynek meglétéről sokan nem is tudnak. Ha gyanítható, hogy nálunk vagy partnerünknél fennáll a probléma, érdemes vele orvoshoz fordulni.

Fotó: 123rf.com

5. Gyermekek: szülőnek lenni időigényes feladat. Nehéz megfelelő mennyiségű pihenéshez jutni, ahogyan szükség van némi szervezésre is ahhoz, hogy kettesben minőségi időt tölthessünk a párunkkal. A tervezés igényel egy kis előrelátást, kreativitást – szeretkezzünk, miközben a baba alszik, vagy fogadjunk rövidebb időre egy babysitter-t, aki vigyáz a gyermekre.

6.Gyógyszerek: bizonyos készítményeknek megvan az a hatása, hogy a libidó csökkenését okozzák. Ilyenek a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, beleértve a vízhajtókat és béta-blokkolókat; a megfázásra kapott gyógyszerek, így az antihisztaminok és dekongesztánsok; az antidepresszánsok; a fogamzásgátló tabletták; kábító hatású fájdalomcsillapítók és kemoterápiás gyógyszerek. Ha a készítmények valamelyike okozza a nemi vágy csökkenését, kérjük meg orvosunkat, hogy javasoljon másik alternatívát, melynek kevesebb a mellékhatása.

7.Testkép: sajnos, számos ember nem tud kibékülni a megjelenésével, vagy azt gondolja, hogy a teste nem szép, sőt, vállalhatatlan. Ez bizony szintén hatással van a libidóra. Nagyon fontos első lépés a jó szexhez, ha szeretjük a testünket. Egy támogató partner mindig nagy segítség!

8.Elhízás: sok embert érint az elhízottság problémája. A túlsúly a vágyat is korlátozhatja, a csökkent élvezet, a teljesítmény, az önbecsülés hiánya miatt. Hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, az nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket. Lehet, hogy érdemes elbeszélgetnünk egy egészségügyi tanácsadóval.

9.Merevedési zavar: nemcsak befolyásolhatja annak képességét, hogy a közösülés megtörténjen, de a férfi önérzetét nagymértékben zavarhatja, hogy nem tud teljesíteni. Számos lehetőség van ma már a merevedési zavar kezelésére, orvosunk segíthet kiválasztani a számunkra – és partnerünk számára legmegfelelőbbet.

10.Alacsony tesztoszteron szint: a korral a férfiak tesztoszteron szintje is csökken, nincs szükségszerűen kapcsolat a hormonszint és a vágy között. Ez azonban csak egy lehetséges oka annak, hogy a libidó alacsony, legjobb, ha konzultálunk orvosunkkal a dologról, fennállhat-e más probléma is.

11.Depresszió: a depresszió sajnos mindenre hatással van. Ha elveszítjük a mindennapi örömök, cselekvések iránti érdeklődésünket, lelkesedésünket, az mindenképpen kezelést igényel. Elsősorban beszélgetést, de lehet, hogy gyógyszerre is szükségünk lesz. Sajnos, az antidepresszánsok éppenséggel csökkentik a nemi vágyat – orvosunknak és terapeutánknak tudnia kell, hogy az alacsony libidó a depresszió egyik tünete.

12.Menopauza: okozhat fizikai változásokat, melyek befolyásolhatják a közösülést. Ilyen a hüvelyi szárazság vagy a fájdalom érzet aktus közben. Kezelések ma már rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy a szexuális vágyat és funkciókat vissza lehessen állítani menopauza után.

13.A közelség hiánya: bizony, a szeretkezés nemcsak a fizikai kontaktusból áll. Az intimitás és a közelség érzése nagyon fontos egy egészséges szerelmi élethez. Ha fogyatkozik a vágy, itt az ideje a romantikát visszahozni a kapcsolatba. Csókolózni, masszázst adni egymásnak, minőségi időt együtt tölteni – mindegyik megadja az esélyét annak, hogy ismét a régiek legyünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php