Hova tűnik a szexuális vágy a házasságban?

Az elmúlt időszakban több olyan kutatási publikációt is olvastam, amik arra engedtek következtetni, hogy erőteljesen hanyatlik a szexuális életünk – és nem csak a középkorúaknak, vagy az idősebbeknek.

A fiatalok esetében ugyanezt a tendenciát fedezték fel, esetükben ráadásul nagyon magas volt az érdektelenség. Továbbá növekszik az aszexuálisok száma is, tehát azoké, akik nemhogy nem érdeklődnek, egyenesen ódzkodnak a nemi élettől. Úgy tűnik, hogy ez a házasságokra is igaz, legalábbis a felmérések alapján az elmúlt években egyre jobban csökken azok száma, akik ágyba bújnak a partnerükkel – számol be a Bien.

McNulty, Maxwell,  Meltzer és Baumeister 2019-ben publikálta azt a tanulmányt, amiben a házastársi elégedetlenséget vizsgálták. Az ifjú házasokat tanulmányozták és kb. félévente megkérték őket egy-egy gondosan összeállított kérdőív kitöltésére. Kiderült, hogy a házasság első négy-öt évében a feleségek szexuális vágya fokozatosan csökkent, azonban a férjeké nem változott. Ugyanezt a mintát találták akkor is, amikor nem a házastársra irányult a vágy kérdése, hanem úgy általában bárkire. A férjek vágya ezen a téren is állandó maradt, azonban a nőké hasonló arányban csökkent.

Fotó: 123rf.com

Ez tehát azt jelenti, hogy a nők általánosságban veszítették el a vágyakozásukat a szexualitás iránt és nem pedig azért, mert ráuntak a férjükre.

Eközben viszont a férfiak éppen annyira érdeklődtek a feleségeik, mint más nők iránt. A kutatók kiemelték, hogy természetesen nincs két egyforma pár, viszont mindkét általuk készített felmérés alapján le tudták vonni ezeket a konzekvenciákat.

Onnantól kezdve, hogy a szexuális vágy alábbhagy, adott esetben megromlik, a párkapcsolat könnyen elindul a lejtőn. Ezt sikerült is igazolni a kutatás során. Amikor ugyanis a nők elveszítették a szexuális vágyukat, akkor a házassági elégedettség szintén romlásnak indult – mindkét fél esetében. Ez alapján tehát a kutatók kijelentették, hogy nem azért múlt el a vágy, mert elromlott a házasság, hanem azért romlott el a házasság, mert elmúlt a vágy.

Mi állhat a háttérben?

Sokan automatikusan rávágják erre a kérdésre a családalapítást és bizonyos, hogy a gyermekek körüli teendők nem feltétlenül segítik a házas élet fellendítését, azonban a kutatás szerint nem a szülés áll a háttérben. A szülővé válás ugyan tovább rontotta a problémát, ám ehhez képest érdekes tény, hogy az apává válás tudata jelentősen megnövelte a férfiak szexuális érdeklődését – alighanem ez további ellentéteket szült a párkapcsolatokon belül. Úgy tűnt, hogy nem is a stressz, vagy éppen a depresszió okozta a problémát, amik pedig hasonlóan biztos befutónak tűnhetnek, ha tippelnünk kellene. De akkor mégis mi?

Egy lehetséges magyarázat a kutatók szerint az lehet, hogy a nők szexuális vágya a tetőfokára hág a párkapcsolat első szakaszában.

Talán a természet rendezte így annak érdekében, hogy biztosítsa a hosszú távú elköteleződést a férfiak részéről, akik a későbbiekben is igénylik ezt az intenzivitást. Az elköteleződést, vagy éppen a családalapítást követően kialakul egyfajta addiktív helyzet. Ebben a férfiak ragaszkodnak, vágyakoznak, a nők szexuális érdeklődése viszont visszatér az eredeti szintre – de a helyzet ekkor már adott.

Fotó: 123rf.com

Lényegében tehát nem arról van szó, hogy a nők vágya csökken azután, hogy megházasodtak, hanem arról, hogy a szerelem kezdeti szakasza fokozza a szexuális érdeklődésüket. A megállapodás után viszont ez rendeződik, a következmény pedig az, hogy a férfiak egyértelműen érzik: lecsökkent a vágy. Nem is érezhetnek mást, hiszen ők nem ismerték az „alaphelyzetet”.

Innen indulnak a konfliktusok

Nagyon úgy tűnik, hogy a probléma eredetéért az evolúciót tehetjük felelőssé. A párokat az intenzív vágy elég sokáig együtt tartja ahhoz, hogy családot alapítsanak, azonban később minden megváltozik. A fiatal férfi először azt hiszi, ez az intenzivitás kitart élete végéig. Amikor azzal szembesül, hogy a partnere nem akar szeretkezni, akkor azt gondolhatja, hogy igazságtalan vele szemben a változás. Eközben a nőket éppúgy meglepheti ez a helyzet, mint a férfiakat. Sokan nem értik, hova tűnt a vágy, mi állt az útjába és ilyenkor két eshetőség szokott jelentkezni.

A házastársi „kötelességnek” eleget téve a feleség akkor is ágyba bújik a férjével, mikor nem lenne hozzá kedve (aminek sejtjük a következményeit), vagy elutasítja a férje közeledését – aminek ismét csak egyértelműek a hosszú távú kivetülései.

Akkor menthetetlen a helyzet?

A házasságok boldogságának elmúlása komoly probléma, és amikor felüti a fejét a vágy csökkenése, automatikusan elindul egyfajta hibáztatás, vagy éppen önvád. De mégsem megy tönkre minden egyes házasság!  A szakértők szerint jó lenne, ha tudatosítanánk magunkban ezt a természetes jelenséget és ahelyett, hogy egyedi problémaként tekintenénk rá, felismernénk benne az általános mintázatot és azt, hogy nagyon sokakat érint. Ha így teszünk, nagyobb eséllyel jutunk el a megoldáshoz, mert tudjuk, hogy pontosan ugyanez történhet a következő kapcsolatunkban is.

Olvasd el ezt is!

5 szextipp a boldog házasságért!

Forrás: https://napidoktor.hu/index