Hogyan kerüld el a „nászutas betegséget”?

Nincs is romantikusabb annál, amikor az esküvő fáradalmait végre kettesben pihenhetik ki a fiatal házasok, és új, közös életük első nyaralására elutaznak. Kivéve, ha pár édes napot, hetet egy csúnya húgyúti fertőzés kíséri. Ez sajnos nem ritka, ezért is kapta nászutas betegség elnevezést.

Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa elmondja, mit tegyenek a párok, hogy ne rontsa el a felhőtlen pihenést az akut cystitis.

A nászút természetes velejárója a gyakori szex, ez senki számára nem meglepő. A meglepetés akkor jöhet, ha a túlfűtött napok alatt a feleségnél húgyúti fertőzés alakul ki, amely megkeserítheti az egész utazást.

hasfajas, kovek

Ki a hibás?

Nem arról van szó, hogy a pár egyik tagja valami titkos betegséget is elvitt magával az útra, hanem arról, hogy a szokásosnál több aktus során könnyebben alakulnak ki fertőzések. A nászutas betegség hivatalos neve az akut hólyaggyulladás, vagy akut cystitis. A nők 40-50%-a találkozik a betegséggel, minden ötödik nő pedig évente egyszer átesik az akut cystitisen. Általában a problémát a hüvelyben, illetve a végbélben lévő baktérium okozza. A női húgycső közvetlenül a hüvely fölött helyezkedik, így a közelség miatt a fertőzések gyakrabban és könnyebben alakulnak ki itt. Tény, hogy ha a nászutak során lényegesen gyakoribb ez a megbetegedés, mivel gyakrabban szexelnek a párok.

Melyek a tünetei?

Az akut cystitis tünetei a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, bizonytalan alhasi fájdalom, helyenként jelentkező lázas állapot. Ilyenkor fontos, hogy rendkívül sok folyadékot igyunk, ezzel lehetséges, hogy az elején meg tudjuk állítani a folyamatot. Ha viszont már lázasak vagyunk, elviselhetetlen a fájdalom, akkor mindenképpen nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulni. Ilyenkor házi praktikákkal nem érdemes már próbálkoznunk, mert tovább ronthatnak a helyzeten. A forró fürdő például segítheti a baktériumok számának növekedését, így bár jól eshet, de csak késlelteti a gyógyulást.

Fotó: 123rf.com

Mit lehet ellene tenni?

Az urológusok általában azt ajánlják, hogy a nők szex előtt és után közvetlenül ürítsék ki a hólyagot, tehát menjenek el pisilni.

„Semmilyen statisztikai adat nincs arra nézve, hogy ez mennyivel csökkenti a betegség gyakoriságát, de mégis azt gondoljuk, hogy amennyiben a baktériumok egy része az együttlét után kiürül a húgycsövön keresztül, akkor tulajdonképpen kevesebb a lehetőség, hogy gyulladást okozzon – tette hozzá Dr. Hartman Gábor.

Fel lehet készülni?

A legfontosabb ilyenkor, hogy a hüvely a fiziko-kémiai állapota megfelelő legyen. Ha a pár női tagja használ olyan kúpokat, amelyek fenntartják a hüvely normál fiziko-kémiai állapotát, akkor gyakorlatilag a betegség előfordulásának esélye lényegesen csökkenthető. Bármilyen készítmény használata előtt azonban érdemes a nőgyógyászunkkal konzultálni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index