Herpesz a nemi szerven

A genitáliás herpesz nemi érintkezés útján terjedő vírusos fertőzés. A betegség, ami tünetmentesíthető, de meg nem szüntethető.

A genitáliás herpesz nemi érintkezés útján terjedő vírusos fertőzés. Az erősebb és a gyengébbik nem egyaránt megbetegedhet, de általában a nők körében súlyosabb tünetekkel jár a betegség. Mivel a herpesz vírus a szervezetbe jutva a gerincvelői idegdúcokba kerül, így az immunrendszer gyengülésével a betegség rendszeresen kiújulhat.

Hol és hogyan fertőződik a test?

A Herpes simplex ll vírus nyálkahártya sérülésen keresztül jut a szervezetbe, melyet nemi úton, megfertőződött partnertől kap el. A férfiaknál a makk, a fityma, illetve a pénisz bőrfelülete, míg nők esetében a nemi szerv külső része, a hüvely környéke és a méhszáj területei fertőződnek. A herpesz vírus a nemi szerv teljes felületén és bizonyos esetekben a combtő mentén is bőrváltozást eredményez.

Miért nem gyógyítható?

Az idegsejtbe jutott herpesz vírus ellen hatástalan a szervezetben termelődő ellenanyag.

shutterstock_374545993

A nemi szerveknél jelentkező bőrgyulladás a korábbi kezelések ellenére is képes kiújulni, ha a vírus újra aktívvá válik. Ekkor viszont általában gyorsabb lefolyású és gyengébb tünetekkel jelentkezi a korábbinál, ami a szervezetben meglévő ellenanyagoknak köszönhető. A kiújuló betegség oka egyaránt lehet pszichés – stressz, szorongás – és fizikai – menstruáció, más fertőzés, az immunrendszer gyengesége.

Tünetei

Rendszeresen, évente többször kiújuló betegség, viszont többnyire a megfertőződést követően jelentkeznek a legagresszívebb tünetek. A fertőzés után 1-2 héten belül észlelhetőek a tünetek. A duzzadt nyirokcsomók, láz, izom- és alhasi fájdalom mellett a legbiztosabb jele a genitáliás herpesznek a nemi szerv területén megjelenő, viszkető, égő hólyagok kialakulása.

A hólyagok

A gennyel telítődött apró hólyagok a kifakadást követően fekélyekké alakulnak. A fájdalmas bőrelváltozás lassan, 7-10 nap alatt gyógyul, ha újabb hólyagok nem keletkeznek az érzékeny területen. A gyógyulás során hámhiányos területek alakulnak ki, amit alhasi és hüvelyi fájdalom kísér. A férfiak esetében általában kevésbé súlyos a betegség lezajlása.

szex48033

Kezelés

A tünetek kezelés nélkül, önmaguktól megszűnnek néhány héten belül. Ennek ellenére szájon át szedhető vírusellenes készítmények alkalmazása a gyakori, melyek felgyorsítják a gyógyulást. Illetve a hólyaggal borított területen hűsítő gyógykenőcsök használata lehetséges, melyről mindig a kezelőorvostól kérhet felvilágosítást a beteg.

Különös

A fertőzött betegek kb. 60 %-a nincs tisztában, hogy a herpesz vírus megtalálható a szervezetében. Mivel a tünetek önmaguktól is megszűnnek, így sokan nem mennek orvoshoz a fertőzés után. Ezt követően előfordulhat, hogy a betegség kiújulásakor a hólyagok helyett csak a bőr repedése jelzi ismét a fertőzést, mely ez idő alatt ugyanúgy továbbadható nemi úton. Éppen ezért gyanús tünetek esetén, különösen a hölgyek számára szükséges szakorvost keresni, mivel az aktív fertőzés a terhesség alatt problémát okozhat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.