Gyermekek és a szex – Hogyan világosítsunk fel szülőként?

Fontos mindenre kitérni a beszélgetés során

A szex az emberi lét fontos része. Több, mint fizikai aktus egy másik emberrel, befolyásolja azt is, miként gondolunk magunkra. Miért és hogyan beszéljünk a gyermekekkel a szexről?

A szex nem csupán fizikai aktus – nagymértékben hatással van arra, hogyan érezzük magunkat nőként vagy férfiként, s befolyásolja cselekedeteinket is.

Éppen ezért, a gyermekeket fontos időben felvilágosítani mibenlétéről. Az, hogy felnőttként mit gondolunk a szexről, egyértelműnek tűnik. Ám ha arról van szó, hogy segítsünk megértetni a dolgot egy gyerekkel, már nem vagyunk ennyire magabiztosak.

Fotó: 123rf.com

A legfontosabb cél hozzájárulni ahhoz, hogy a kiskorúban egészséges hozzáállás alakuljon ki a szeretkezéssel kapcsolatban és valóban megértse a lényegét. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen beszélgetés megterhelő és kínos lehet számunkra, ám nem kétséges, hogy ma már egyre fiatalabb korban tesznek fel kérdéseket a gyermekek – nem kell ehhez megvárni, hogy felső tagozatosok legyenek. Valószínű, hogy barátaikkal már beszélgetnek a témáról. Fontos azonban, hogy pontos információkkal rendelkezzenek, s ezeket a szülőtől tudják meg.

Azzal, hogy beszélünk vele a szexről, megtanítjuk a felelősségteljes szexuális magatartásra is. Nyíltnak kell lennünk és pontosnak. Amit ugyanis máshonnan hallanak, nem biztos, hogy helyes – s valószínűleg nem követi azt a módot, ahogyan mi, szülők szeretnénk láttatni a gyermekkel a szerelmet és a szeretkezést.

Meg kell értetnünk tinédzser (vagy még fiatalabb) gyermekünkkel, hogy ha valaki szexuálisan aktív, az következményekkel járhat, beleértve a terhességet, a szexuális úton terjedő betegségeket és az érzelmi sérüléseket is.

Nagyon fontos, hogy a gyermek megértse ezeket, mielőtt valóban szexuális kapcsolatot létesít valakivel. Tanulmányok szerint azok a fiatalok, akik beszéltek szüleikkel a szexről, hajlamosabbak várni azzal, hogy elkezdjék, sőt a védekezésről is gondoskodnak.

Fotó: 123rf.com

Mit mondjunk?

Koncentráljunk a szexel kapcsolatos tényekre. Akár listát is írhatunk magunknak, amelyet így építünk fel: először az anatómiát és a szaporodás mikéntjét magyarázzuk el a nők és a férfiak esetében is; majd beszéljünk az aktusról és arról, hogy ebből terhesség jöhet létre. Ezt követően érdemes a termékenységre és a fogamzásgátlásra kitérni. Ha ezeket tisztáztuk, beszéljünk az egyéb szexuális viselkedési formákról: az orális szexről, a maszturbációról és a pettingről.

Ma már fontos megemlíteni a szexuális orientációt, beleértve azt is, mit jelent, ha valaki heteroszexuális vagy éppen homo- illetve biszexuális. Érdemes kitérni a szex fizikai és érzelmi vonatkozásaira, arra, hogy a férfiak és a nők között vannak különbségek.

A szülő jól teszi, ha beszél a gyermeknek arról, milyen szexuális úton terjedő betegségek vannak, illetve, hogy tisztában van azzal: a társak nyomása és az önkép is nagy szerepet játszik abban, ki mikor mond igent egy szexuális kapcsolatra.

A gyermeknek fontos tudnia, hogy ha nem vigyáz – sok alkoholt iszik vagy kábítószerhez jut – könnyen erőszak áldozatává is válhat. Tudnia kell, hogyan kerülje el a veszélyes, kockázatos helyzeteket – beleértve, hogy óvatos legyen az idegenekkel, ne menjen fel a lakásukra, ha nem ismeri őket.

Beszéljünk arról is, miként hat az öltözködése másokra, vagy mit fejezhet ki a testbeszédével. Természetes, hogy a szülő kínosan érzi magát, amikor ilyesmiről kell társalognia gyermekével. Érdemes egy kicsit gyakorolni, mit akarunk mondani, mielőtt leülünk vele. Figyeljünk arra, mit mond ő. Segítséget jelenthet, ha mindkét szülő jelen van, hiszen egymást is támogathatják a mondandók során.

Tény persze, hogy a gyermekek is érezhetnek szégyent, ha erről a témáról kell beszélgetniük szüleikkel. Ezért nem biztos, hogy feltesznek közvetlen kérdéseket. Érdemes keresni a lehetőségeket, amikor előhozakodhatunk a témával – legyen szó egy filmről, egy cikkről vagy egy könyvben olvasott történetről, amelyhez kapcsolni tudjuk mondanivalónkat.

De kiindulhatunk abból is, hogy lányunkon vagy fiunkon megjelennek a pubertáskor jelei – nőni kezdenek a mellek és a szőrzet. Magyarázzuk el a fizikai érés és a szexuális izgalom folyamatát is.

Mindenképpen fontos megértést mutatnunk az irányában, tiszteletben tartani magánéletét és kimutatni, hogy bízunk benne, úgy gondoljuk, helyes döntéseket fog hozni. Adjunk neki bizalmat a növekedéshez és a megfelelő éréshez!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Langmár Béláné

    Nagyon fontos a fiatalok felvilágosítása. Ezért készült az ingyenesen letölthető Loveinfo App, mely megkönnyíti a fiatalok információhoz való jutását. Segíti a szülőket, pedagógusokat, védőnőket az információ átadásához. Szakemberek által összeállított felvilágosító program. Felelősségre tanítja a fiatalokat saját maguk iránt és partnerük iránt, hogy mikor később családtervezésre kerül a hangsúly az életükben az sikeresen teljesülhessen, ne essenek át addig különböző testi és lelki sérüléseken.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.