Top 5 szexuális úton terjedő betegség – 1. rész

A gonorrheától az orális HPV-ig

A szexuális úton terjedő betegségek komoly problémákat válthatnak ki. A legfertőzőbb betegségek tartoznak ide, s amellett, hogy tüneteik nagyon kellemetlenek, súlyos szövődményeket és meddőséget is okozhatnak.  Ismerjük meg ezeket közelebbről!

A szexuális úton terjedő fertőzések közé a leginkább fertőző betegségek sorolhatók. S annak ellenére, hogy sokszor, sokféle módon hívják ma már fel az emberek figyelmét a védekezésre, előfordulásuk aránya nem csökken. Különösen a chlamydia fertőzések gyakorisága emelkedett meg. 

S bár a nemi úton terjedő betegségek leginkább külsőleg látható megnyilvánulásaikról ismertek, többségüknek egyéb jelei is vannak, melyek érintik a bőrt, a szemet, a szájüreget vagy a test más részeit. Lássuk ezeket közelebbről!

1. Gonorrhea

A kifejezés a Neisseria gonorrhoeae által okozott, intracelluláris diplococcusból származó nyálkahártya-fertőzésre utal, mely hüvelyi, anális és orális közösülés útján is terjedhet. Bár a genitális, azaz a nemi szerven látható fertőzések a gonorrhea leggyakoribb megnyilvánulásai, vannak tünetmentes és nem specifikus esetek is, melyek imitálhatják a húgyhólyag- vagy a hüvelyfertőzéseket. A nők gyakrabban tünetmentesek ezen szexuális úton terjedő betegség esetében, ha vannak tüneteik, akkor azok 10 napon belül jelentkeznek. A fertőzés helye náluk leginkább a húgycső és az endocervix, a méhnyak csatornájának nyálkahártyája.

A diagnózishoz általában a nukleinsav-amplifikációs teszt (NAAT) használatos, vattapamacsos vagy vizeletteszt formájában is elérhető. Általában együtt vizsgálandó a chlamydiával, mert az együttes fertőzés gyakori. 

A gonorrheával fertőzött nők általában tünetmenetesebbek, mint a férfiak, de ez nem jelenti azt, hogy a szexuális úton terjedő betegség nem súlyosbodhat csendben, alsó hasi fájdalom, kismedencei szervek érzékenysége és a nemi traktus gyulladása formájában. Láz, hidegrázás, illetve a méhnyakból váladékozás jelentkezhet. Gyors kezelése elengedhetetlen, mert krónikus fájdalmat, tályogokat és meddőséget is okozhat, de hatására megnő a méhen kívüli terhesség kockázata is. Mi több, a gonorrhea átterjedhet az újszülöttre is, s gennyes kötőhártya-gyulladásként jelentkezik nála.

2. Intim herpesz

A genitális herpesz szintén a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek egyike. Csoportosan jelentkező vízhólyagszerű kitüremkedések, eróziók jelzik, melyeket bőrpír vesz körül a nemi szerv területén. Az elváltozások eltűnése 2-4 hetet vesz igénybe. A fertőzést az 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1), vagy a 2-es típusú (HSV-2) okozza. A HSV-2 társul inkább genitális fertőzéssel, de tanulmányok alapján a HSV-1 szintén sűrűn válthatja ki a nemi szerv fertőzéseit. 

Gyakori a tünetmentes fertőzés, az elváltozások hiánya miatt könnyebben átadható a vírus. Jellemzően súlyosabbak az elsődleges fertőzések, mint a visszatérők. A nemi szerven fájdalom, fekélyek alakulhatnak ki, de nehéz vizelés, fejfájás, rossz közérzet, enyhe nyirokcsomó-duzzanat is jelentkezhet. 

A fertőzés elsődleges megjelenését követően a szexuális úton terjedő betegség visszatérhet, s megjelenthet a nemi területeken kívül is – a fenéken, a hát alsó részén például. Időnként összetéveszthető az övsömörrel. A visszatérő herpeszben szenvedő betegek nagyjából fele azonban már annak kitörése előtt felismeri közeledtének jeleit, bizsergő vagy nyilalló fájdalom formájában, mielőtt a bőrön megjelenne a herpesz.

A herpesz szintén átadható a kisbabának. A szülés utáni fertőzés a bőrön, a szemeken, szájbetegség formájában jelentkezhet, de a központi idegrendszer betegsége is előfordulhat. A problémák a lokalizált hólyagos kitörésektől kezdve az együttes szervelégtelenségen át a halálig terjedhetnek.

Fotó: 123rf.com

3. Humán Papillomavírus (HPV)

A Humán Papillomavírus vagy HPV-fertőzés szintén igen gyakori szexuális úton terjedő betegség. Globálisan emberek százmillióit érinti, becslések szerint a nők 10 százaléka szenved tőle. A HPV a méhnyakrák ismert oka, s a negyedik azon okok listáján, amelyek rákos megbetegedést váltanak ki a nőknél. A becslések alapján a szexuálisan aktív férfiak és nők 80 százaléka ki van téve élete során legalább egyszer ennek a fertőzésnek. 

A HPV esetében sűrűn fordul elő az ún. szubklinikai fertőzés, a rendellenességről azonban jellemzően szemölcsök megjelenése árulkodik a külső nemi szerveken, a perineumban és/vagy a perianális területen, illetve a szomszédos bőrterületeken. Az elváltozások lehetnek néhány milliméteresek, de akár karfiolszerű, több centiméteres daganatok. Színük hússzínű, rózsaszín, barna vagy fehér. A nemi szervek nedves nyálkahártyái területén is jelentkeznek. 

4. Orális Humán Papillomavírus

Azok a HPV-típusok, amelyek a nemi szerveket megfertőzhetik, a szájban és a torokban szemölcsök formájában jelenhetnek meg. Amennyiben a HPV fertőző törzse nagy kockázatú, ezekből hosszabbtávon akár a nyak és a fej rákos megbetegedése is kialakulhat. A férfiak nagyjából 10, míg a nők 3,6 százalékánál fordul elő orális Humán Papillomavírus. 

Az ún. HPV-16 – az esetek körülbelül 1 százalékánál – a szájüregben ún. oropharyngeális rákkal társul. A szájban jelentkező, intraorális kitörések szintén a karfiolra emlékeztetnek, s jellemzően nem keratinizált nyálkahártyán alakulnak ki. Az orális-genitális közösülés vezethet a nemi szervek és az orális HPV kialakulásához. 

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.