Fogamzásgátlás az utolsó pillanatban?

Nem megfelelő vagy elmaradt védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amely egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés után 48-72 órában. Dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza szerint ez a módszer azonban semmiképp sem helyettesítheti az előrelátó védekezést.

Időben kell cselekedni

A sürgősségi tabletta sárgatesthormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettában található napi mennyiség. Az eljárásnak az az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ezen időszak alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Pontosan ezért kell három napon belül orvoshoz fordulni, és segítséget kérni, hiszen itt minden esetben vényköteles szerekről van szó. Egy éjszakai „baleset” természetesen nem szükséges az ügyeletre rohanni, de nem szabad szükségtelenül késlekedni sem a nőgyógyász felkeresésével, és a tabletta alkalmazásának megkezdésével, mert az csökkentheti a hatékonyságot.

Miért receptköteles?

Nem véletlenül vénykötelesek az ilyen típusú szerek, ugyanis a felírás előtt az orvosnak meg kell vizsgálnia a hozzá fordulót, hiszen a tabletta különböző veszélyeket rejthet magában. Például, ha fel nem fedezett terhesség esetén vesz be egy nő ilyen tablettát, elabortálhat, vagy fejlődési problémát okozhat a magzatnál. Léteznek olyan betegségek, amely mellett nem lehet ezt a módszert alkalmazni, éppen ezért a hosszantartó betegségekről vagy kezelésekről mindig tájékoztatni kell az orvost.

“Mivel itt nagy hormontartalmú tablettákról van szó, nem szabad rendszeresen receptért folyamodni” – hangsúlyozza dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – “Gyakran ismételt, többszöri használatuk esetén ugyanis komoly szövődmények léphetnek fel, mint a felborult ciklus, vérzészavarok, következményes gyulladások. Aki már egymás utáni két hónapban is élt ezzel az eszközzel, jobban teszi, ha rendszeresen szedendő fogamzásgátlót kezd alkalmazni, ugyanis egy havi adagban kisebb a hormonmennyiség, mint néhány eseti készítményben. Tisztában kell lenni azzal, hogy a nagy hormontartalmú tabletták csupán a „kevésbé rossz” megoldást képviselik a művi terhesség megszakításokhoz képest!”

szex1

Lehetséges mellékhatások

Leggyakoribb mellékhatás a hányinger és a hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti pecsételő vérzés a tabletta alkalmazását követő napokban, amely rövid időn belül megszűnik. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. Ezek a panaszok általában egy napon belül megszűnnek. A menstruáció jelentkezésére a tabletta a legtöbb esetben nincs hatással. Ha azonban egy hétnél hosszabb késés adódik, felmerül a terhesség gyanúja, ezért ilyenkor ismét fel kell keresni a nőgyógyászt.

Fontos tudni!

– A sürgősségi tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Ha bármilyen nemi betegség fertőzésének a gyanúja merül fel, azonnal forduljunk orvoshoz!

– A sürgősségi tabletta alkalmazása utáni újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki a tabletta védő hatása.

Forrás: Oxygen Medical