Ezek a legfontosabb tények a női kielégülésről

Létezik egy kérdés, amire szinte biztos, hogy csak nagyon kevesen válaszolnak teljes őszinteséggel: hányszor élsz szexuális életet a pároddal? A válasz függ attól, hogy ki kérdezi, milyen körülmények között és miről folyt a beszélgetés a kérdést megelőző percekben.

Érdekes eredmények születtek egy játékos felmérés során is, ahol házaspárokat kértek meg, hogy írják le egy lapra, átlagosan hányszor szeretkeznek egy hónapban. A játék végén egészen eltérő eredmények születtek, ami aztán kínos magyarázkodásra kényszerítette a füllentő férjet vagy feleséget.

“Nem lehet megmondani, sőt pszichológusként meg sem szabad mondanom, hogy mennyi a normális mennyiségű szex egy párkapcsolatban” – mondja Bede Zsuzsanna. A szexuálpszichológus ugyanakkor hangsúlyozza: a nagyon eltérő étvágy hosszútávon állandó feszültséget jelenthet a kapcsolatban. A szexuális igényünk ugyanis egy velünk született adottság, s ezzel együtt egy olyan érzékeny területe az életünknek, amit könnyű befolyásolni – számol be a Bien.

A női és férfi libidót meghatározza a kapcsolat minősége, annak hossza, az aktuális élethelyzet, de még a munkahelyi körülmények is. Főleg férfiakra jellemző, hogy az ágyban nyújtott teljesítmény egyenesen arányos a munkahelyi elismertséggel és megbecsüléssel. Ha egy férfit lefokoznak, netán kirúgnak az állásából, akkor hamarosan potencia zavarokat és merevedési problémákat tud produkálni. 

szex

Fotó: 123rf.com

Az átlag heti egy alkalom

“A hazai statisztikai mutatók szerint hetente egyszer bújnak össze a tartós kapcsolatban élő párok. A szexuális étvágy három dologból tevődik össze: biológia, fiziológia és erkölcs. Ha egy nőnél hangosan csörög az a bizonyos biológiai óra és már nagyon szeretne gyermeket, akkor sokkal aktívabb lesz az ágyban, kezdeményezőbbé és nyitottabbá válik. A gyermek születése után ezen nők esetében gyakori, hogy miután anya lett, már a háta közepére sem kívánja a férjével töltött pásztorórákat. Száz évvel ezelőtt nem volt ez probléma” – mondja Bede Zsuzsanna, akkoriban a férfi, ha túl nagy volt a libidója, megoldotta máshogy a dolgot. Például máshol kereste és találta meg a testi örömöket.

Országos, reprezentatív felmérés az utóbbi évtizedben nem készült a szexuális szokásainkról, de létezik néhány kisebb kutatás, amely betekintést enged a magyar párok hálószobatitkaiba. Ezek közül ez egyik az ELTE felmérése, amely leginkább a fiatalok, egyetemisták szexuális szokásait vizsgálja.

A kutatásában a párkapcsolati trendeket vizsgálták az aktuális és a tíz évvel korábbi adatok összehasonlításával. Mint kiderült, sokat bővültek a szexuális ismeretek, nagyobb tolerancia, közös felelősségvállalás figyelhető meg a fogamzásgátlásban. Ám a felmérés arra is rávilágított, hogy a mai fiatal felnőttek sokkal kisebb arányban élnek párkapcsolatban, mint tíz évvel ezelőtt. Ráadásul az alkalmi viszonyaik, egyéjszakás kalandjaik is ritkábbak. Rövidült továbbá a testi örömökkel töltött idő hossza és az előjáték is.

Bede Zsuzsanna egy másik tanúságos kutatásra is felhívta a figyelmet. Néhány évvel ezelőtt Gyimesi Andrea szexuálpszichológus egy újságírónővel karöltve elkészítette az ország nagy szextesztjét, több mint kétszázezer ember megkérdezésével. A könyvből egyebek mellet az is kiderül, hogy a megkérdezettek között a legtöbben a heti egy alkalmat jelölték meg, a napi rendszerességet minden korosztályban kevesebb mint tízből egy ember választotta. S mint kiderült, a szex gyakorisága nem a kortól függ, sokkal inkább a kapcsolat hosszától. Egy harminc éves férfi vagy nő sokkal ritkábban bújik össze a párjával, ha már tíz éve házasok, mint egy negyvenéves, aki épp egy új kapcsolatba bonyolódott.

szex

Fotó: 123rf.com

Orgazmus: kell vagy nem?

A szexuálpszichológus tapasztalatait és ismereteit összegezve elárulta, hogy a nőknek körülbelül 30 százaléka még soha nem élt át orgazmust. Ez a szám különösen azért számít magasnak, mert biológiai szempontból minden nő képes a csúcsra jutni, hacsak nem érte súlyos baleset és az idegpályái épek.

A női orgazmusnak pszichés blokkjai vannak – mondja a szakember, hozzátéve, hogy az orgazmus egy tanult folyamat, melyet gyakorlás és tapasztalat útján sajátít el egy nő. Eközben a férfiak ezzel a képességgel születnek. Óvodás korban a kisfiúk és a kislányok egyforma gyakorisággal és szűnni nem akaró kiváncsisággal vizsgálgatják a testüket, de kamaszkorra már hatalmas a különbség. A szexuális érdeklődés terén az a tény is a férfiak malmára hajtja a vizet, hogy a férfi ivarérettség jele az első magömlés és az ezzel együtt járó orgazmus. A női ivarérettség első jele viszont a menstruáció és az ezzel járó fájdalom.

“Az önkielégítés nem ösztönös viselkedés” – emeli ki Bede Zsuzsanna. – “A fiatal fiú sokszor az első magömlésnél tapasztaltat érzést szeretné újra átélni. A lányok ezzel szemben leginkább mosakodás közben jönnek rá a titokra. A szobatisztaságra nevelés idején a kisfiúkat dicsérik a szülők, ha megfogják a kukijukat és beletalálnak a bilibe, míg a lányokra rászólnak, ha piszkálni kezdik a nemi szervüket. Előfordul, hogy egy családanya abban sem biztos, hogy van-e egyáltalán csiklója, mert még sosem nézte meg, hogy néz ki „odalent”– mondja a szakember.

Férfiak számára meglepő, de bizony létezik olyan, hogy egy nő élvezi a szexet és vágyik rá akkor is, ha nem él át orgazmust. Sőt, ennek az ellentéte is igaz: sok hölgy akkor sem kívánja a szexet, ha mindig van orgazmusa.

“Ilyen furcsa szerzet a nő” – hangsúlyozza Bede Zsuzsanna, aki praxisában még olyannal is találkozott, hogy valaki megbánta az orgazmust: hosszú kapcsolatban a férfi pontosan tudja, hogy mi kell a párjának, hogy izgalomba jöjjön, így nőknél is ki tud alakulni a férfiakra jellemző automatizmus. A sikeres légyott után a feleség rendszerint duzzogva hátat fordít az ágyban, mondván, hogy ő nem is akarta az egészet, mert épp nincs jóban a férjével.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Kiderült: háromféle orgazmus is létezik a nőknél

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.