Ex-akták – A lezáratlan dosszié

Az, hogy nem vagyunk képesek kiheverni egy szakítást, csupán annyit jelent, hogy agyunk megfelelően működik. Mégis miért?

Különös módon lett megalkotva az emberi agy, hiszen képesek vagyunk belátni, hogy a szerelem, amit érzünk, viszonzatlan a másik részről. Arra viszont mégsem alkalmas az agyunk, hogy csillapítsa a szívverésünket az exünk láttán. A csalódottság és a fájdalom sem elég keserű érzések ahhoz, hogy a hűtlen kedvest egy perc alatt töröljük a tudatunkból.

Belebetegedni a szerelembe

Nem elképzelhetetlen, mivel valamilyen oknál fogva néha akkor sem tudunk szabadulni az érzéstől, ha a kapcsolatnak már vége. A másik fél búcsút vett tőlünk, de mi ebbe nem tudunk beletörődni. A New York-i Albert Einstein egyetem kutatói megfejtették ennek az okát. A diagnózis: szerelmi függőség.

Funkcionális MRI segítségével vizsgálták meg az elhagyott alanyokat, akiknek exük képét mutatták, miközben a gép az agyukat térképezte fel. Az eredmények bebizonyították, hogy a fotók láttán olyan agyi tevékenységek lépnek működésbe, akár a függőségben szenvedőknél.

Tehát ezek után nem kell mardosni önmagunkat, amiért képesek vagyunk bánkódni egy olyan srác után, aki már rég a következő áldozatára vadászik. Ezeket a folyamatokat ugyanis nehéz kontrolálni, és az ezzel járó keserű érzéseket pedig még nehezebb elviselni.

shutterstock_2599237

Egyszer volt, hol nem volt?

Az elválás viharos vagy sem, annak a félnek, aki még szeret, olyan érzés megpillantani a másikat, mint a leszokóban lévő alkoholistának, akinek megcsapja az orrát egy bódító nedű illata. A korábban ésszerűnek tűnő gondolat, miszerint a srácot teljes egészében ki kell radírozni a mindennapjainkból, hirtelen mégsem tűnik annyira logikusnak, viszont ismét felhívni, vagy odamenni, beszélgetni vele annál inkább. Ráadásul rögtön meg tudjuk győzni magunkat, hogy később sokkal könnyebb lesz ismét nemet mondani, ha ránk tör a hiány érzése.

Ideje leszokni!

Előbb vagy utóbb kénytelenek leszünk beletörődni, hogy ennek a románcnak nem lesz második felvonása, és nem lesz ,,happy end”. Vagyis akár a függő betegeknek, nekünk is messziről kerülnünk kell a közelségét és a gondolatát a másiknak, akitől megbolondul agyunk működése.

A kutatási eredmények arról nem számolnak be arról, hogy meddig tart, amíg elcsitulnak a bennünk kavargó érzések, de az biztos, hogy napról napra könnyebben vészeljük majd át a másik utáni sóvárgást. Persze csak akkor, ha nem szegjük meg a játékszabályokat, vagyis a saját állapotunk súlyosságától függ, hogy mennyi ideig tart leszokni az exről!

Forrás: