Ettől fájhat a szex? – 8 típusú fájdalom, és ami mögötte van – 1. rész

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben, vagy közvetlenül utána – mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ennek hátterében gyakran orvosi probléma húzódik meg. Íme, a fájdalmas szex okai és a megoldási lehetőségek.

Éles, szúró fájdalom

Mély behatolás esetén a medence egyik oldalán, illetve tompa fájdalom a menstruációs ciklus során.

Lehetséges oka: Petefészekciszta, mely egy folyadékkal teli kinövés, és a nők mintegy 30 százalékánál előfordul még a menopauza előtt.

Mit tehetsz? A legtöbb ciszta veszélytelen és magától eltűnik két-három menstruációs cikluson belül. Az orvos valószínűleg ultrahangos felvételt készít, hogy pontos legyen a diagnózis, és visszarendel kontrollra, ha még két hónap elteltével is fájdalmas lesz a szex.

Érzékeny nemiszervek

A nemi szervek viszketnek, érzékenyek, különösen érintésre. Aktus után a vagina vörös, gyulladt, égető érzés kíséretében.

Lehetséges oka: Gombás fertőzés, mely az ebben szenvedők mintegy negyedénél teszi fájdalmassá a szexuális együttlétet. Ne várj addig, amíg túrószerű folyásod lesz, kérj segítséget! Ilyen jellegű folyást okozhatnak még a női intim dezodorok, az illatosított betétek, fürdőolajok, melyek mind irritálhatják a hüvelyt.

Mit tehetsz? Keresd fel nőgyógyászt, aki megállapítja, hogy fertőzésed van-e, és gyógyszert ír fel, ha szükséges. Soha ne használj intim dezodort, mivel sok gondot okozhatnak. Amennyiben érzékeny bőröd van, csak illatmentes tisztasági betétet használj, illetve hipoallergén szappant, mosószert és öblítőt.

szex, intim, tabu, szorong, ágy

Fotó: 123rf.com

Idegentest érzés

Szex közben úgy érzed, hogy a pénisz valamibe beleütközik. Emellett erős ciklusaid lehetnek, pecsételő vérzések, hátfájás, gyakori vizelési inger kíséretében.

Lehetséges oka: Méh fibroidok – olyan terület, ahol jóindulatú fibroidok nőnek a méh falán. Azok a nők, akiknél ez megtalálható, háromszor olyan gyakran számolnak be fájdalmas szeretkezésről, mint a többiek. Jelenleg nem tudni biztosan, hogy mi okozza, de sokan úgy vélik, az ösztrogén stimulálja fejlődésüket.

Mit tehetsz? Csináltass ultrahangos vizsgálatot, hogy megtudd, vannak-e fibroidjaid, illetve azok milyen méretűek. Ha már pontosan tudják a helyét és méretét, könnyebb dönteni a lehetséges kezelési módszerekről. Leggyakrabban eltávolítják őket.

Behatoláskor jelentkező fájdalom

A pénisz csak nehezen tud behatolni, az azzal való érintkezés fájdalmas.

Lehetséges oka: Hüvelyi szárazság, mely a nők 25 százalékát érinti élete valamely szakaszában. Gyakori kiváltói a különféle antidepreszánsok, fogamzásgátló tabletták (melyek libidó-csökkenést is okozhatnak), szoptatás (ilyenkor az ösztrogénszint alacsonyabb, ez okozza a szárazságot).

Mit tehetsz? Használj vízbázisú síkosítót!

A cikket folytatjuk!

Olvasd el ezt is!

Fájdalom szex közben? Orvosolható!

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.