Az önmegtartóztatás nem hatásos a férfinál, ha a gyermeknemzés a cél

Nagyon sok pár küzd ma a világon azzal, hogy a családalapítás a kitartó próbálkozások ellenére is várat magára. Ha pedig ez így van, akkor az ember elkezd kipróbálni házi praktikákat, melyek vagy segítenek, vagy nem. A férfiak esetében van egy igen elterjedt módszer, amit ilyenkor – főleg a párjuk unszolására – alkalmazni szoktak, pedig az eredménye messze nem az, mint amire számítanánk.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Fogd vissza magad

A családalapítás elengedhetetlen és igen kellemes része a szex. Ha azonban a baba várat magára, akkor a szeretkezés is megkeseredhet, ami komoly gondokat jelent. Hát még az, ha segítő szándékkal olyan dolgokat erőltetünk magunkra, amik kicsit sem használnak.

A szex nem csak a párkapcsolatnak elengedhetetlenül fontos része, hanem a kiegyensúlyozott életnek is. Ha a családalapítás sikertelensége miatt a szex feladattá válik, egy kötelező rutinná, amiben a pár már nem leli örömét, az sajnos a legtöbb esetben a kapcsolatot is megöli, éppen ezért erre különösen figyelni kell. A baba nem azért nem jön, mert nem elég gyakoriak az együttlétek, és nem is azért, mert túl gyakoriak.

A férfi oldaláról szemlélve a családalapításnak a feltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű sperma. Ha a baba várat magára, sokan fordulnak az önmegtartóztatás felé, hogy növeljék a spermaszámot, így pedig a baba esélyét. Ez azonban nem jó megoldás.

Spermatermelés

A spermatogenezis egy igen összetett folyamat, mely nagyjából 100 napot felölelő ciklus (a termeléssel, éréssel együtt). Ez azt is jelenti, hogy az ejakulátumban megjelenő spermiumok nem “frissek”, nem akkor termelődtek. A here kanyarulatos csatornácskái ugyanis nevük sugalmazásával ellentétben igen nagy mennyiségben tárolják a spermiumokat, nagyjából 30 ejakulátumra elegendő mennyiséget” – mondja Ratkó Tünde.

Az önmegtartóztatással és a hosszú előjátékkal elérhető, hogy az ejakulátum mennyisége, valamint annak spermatartalma megnövekedjen. De ez a növekedés egyrészt nem számottevő, másrészt önmagában kevés. A spermaszám ugyanis csak az egyik összetevője a férfi termékenységének, és a sperma minőségi megfelelősége nélkül semmit nem ér (ugyanez fordítva is igaz). Ráadásul a mennyiségi növekedésért cserébe a minőség sajnos romlik. Fontos, hogy különbséget tegyünk a sperma mennyisége és az ejakulátum mennyisége közt, hiszen a kettő messze nem ugyan az. Utóbbinak ugyanis nagyjából a 20-25%-a spermium.

A cél tehát nem a mennyiség növelése, hanem a normál termékenység visszaállítása. Vagyis a spermaszám és a minőség egyidejű helyreállítása. Az önmegtartóztatás bár valóban kicsit megnöveli a spermaszámot, ám a rendszeres – nagyjából kétnaponta történő – szex, vagy maszturbálás frissíti az állományt, ez pedig fontosabb!

Fotó: 123rf.com

A normál termékenység visszaállítása – ha a felborulás hátterében nem betegség vagy anatómiai eltérés áll – a megfelelő tápanyagok bevitelével megoldható. De ez sajnos nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. A megfelelő tápanyag mennyiséget ugyanis napjainkban étkezéssel fedezni szinte lehetetlen – nem véletlen, hogy mára a férfiak közel fele csökkent spermaszámmal éli életét. Az élelmiszerek beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) jelentősen lecsökkent, valamint a stressz, a mozgáshiány és a tartósítószerek, vegyszerek jelentette terhelés is mind romboló tényező.

A szakemberek ma már a nőknek a várandósvitamin szedését a babatervezéstől javasolják, hogy szervezetük felkészülhessen a kihívásra. A férfiak szervezetét ugyanígy fel lehet készíteni, hogy a megtermékenyítés nagyobb eséllyel legyen sikeres. Ehhez rendelkezésre állnak férfivitaminok. Ha azonban nem csak a pénzt akarjuk kidobni az ablakon, akkor szerves, biológiailag aktív anyagokat tartalmazó készítményt válasszunk (ez jellemzően -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, mely a termékek összetételénél van feltüntetve). Ezzel ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás is, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését a szervezetbe – mint a C-vitamin és a vas, a cink és a réz vagy a D-vitamin és a kalcium esetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.