A szex vajon mi?

Úgy tűnik, a szex fogalma egészen mást jelent az idősebbek és a fiatal felnőttek számára ? ők ugyanis az orális szexet nem tartják annak.

Elgondolkodott már azon, mit nevez szexnek? Nos, ha van egy tinédzser korú gyermeke, érdemes őt megkérdeni, hogyan vélekedik erről. A kamaszoknak a jelek szerint csak az aktus számít szexnek, az orális nem.

A fiatal felnőttek többsége egyetért abban, hogy a rendes aktus a szex ? amikor a pénisz behatol a vaginába -, de ötből csupán egy véli úgy, hogy az orális érintkezést is annak nevezhetjük, vagyis, hogy arra lehet mondani: ?volt szex? – mutatta ki egy, egyetemisták körében készített tanulmány. Ez a hozzáállás jelentős eltolódást mutat az 1991-es gondolkodáshoz képest: egy ekkor végzett, hasonló felmérés szerint akkor kétszer ennyi fiatal tartotta az orális szexet is szexnek.12025Különös, hogy a vélekedés megváltozását a kutatók kapcsolatba hozzák az egykori Bill Clinton-Monica Lewinsky botránnyal. A volt amerikai elnök ugyanis akkor azzal védekezett: nem volt szexuális kapcsolata a hölggyel. A szakértők szerint ez is megváltoztathatta a korábbi hozzáállást, miszerint az orális szex nem számít szexnek. Ahogyan Clinton, úgy a kamaszok és a fiatal felnőttek is széles körben kezdik így magyarázni a dolgot, különösen ha fenn akarják tartani a szexuális tapasztaltság látszatát.

A tartózkodó szexuális nevelés-programok, melyek csak a pénisz és a vagina valós érintkezésére fókuszálnak, szintén szerepet játszhattak abban, hogy a fiatalok elválasztják az orális szexet a ?valós? szextől.12026A tanulmány 477, zömében fehér és heteroszexuális nőt kérdezett meg a témában, a résztvevők 98 százaléka 24 éves vagy annál fiatalabb volt. Arra a kérdésre keresték a választ, használnák-e a szex szót a felsorolt tevékenységekre. Ezek: a vaginális aktus, az anális érintkezés, orális kontaktus a partner nemi szervével, a partner orális érintkezése a megkérdezett nemi szervével; ha a partner megérinti a nemi szervet, vagy fordítva; a partner mellbimbójának kézzel vagy szájjal való megérintése, a mély csók.

Az eredmény magáért beszél. A megkérdezettek csupán 20 százaléka vélte úgy, hogy a partner nemi szervével való orális érintkezés szexnek számít, és 80 százalékuk a vaginális aktust tartotta szexnek. A férfiak sokkal inkább nevezték a másik nemi szervének megérintését, mellbimbójának orális izgatását vagy megérintését szexnek.

Mindebből az a következtetés vonható le, hogy a mai fiatalok körében sokkal elfogadottabbnak számít az orális szex az elmúlt években, talán amiatt is, hogy sokkal kevésbé rizikós tevékenységnek találják, mint a ?rendes aktust?. A szakemberek szerint ugyanakkor itt is megvan a lehetősége a betegségek továbbadásának. A HIV-vírusénak, a herpesznek, de a szifilisz, a gonorrhea és a HPV is szóba jöhet. A szexuális oktatást tartókat arra biztatják, irányítsák a figyelmet erre a nem elhanyagolható tényre, tudatosítsák, hogy bizony az orális tevékenységek ugyanúgy veszélyt rejthetnek magukban.

Forrás: