A jó szex nem csak a fiatalok privilegiuma

Kutatások szerint a nők szexuális aktivitása a középkorúság elérése után csökken, ami az izgalom és az orgazmus csökkenésében, valamint a szexuális fájdalom növekedésében nyilvánul meg.

Ez összefügg az idősebb nők csökkent szexuális aktivitásáról és elégedettségéről szóló jelentésekkel, amelyek megerősíteni látszanak azt a mítoszt, hogy a szex csak a fiataloknak való.

Egy az év elején készült tanulmány azonban megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy a szex csak a fiataloknak való, valamint kérdéseket vet fel az elképzelés alapjául szolgáló orvosbiológiai modellel kapcsolatban.

A vizsgálatban részt vevő 602, 45 és 70 év közötti nő közül a többség még mindig szexuálisan aktív volt. A szexuális aktivitás legerősebb előrejelzője pedig a szex fontosságáról való meggyőződés volt. A szexuális működés fizikai szintje nem volt releváns.

Test és lélek

Ez azt sugallja, hogy a 40 év feletti nőknél a szex csak az elmében létezik? Az elme minden bizonnyal hatással lehet a testre; korábban azt találták, hogy a szex fontosságának hite a legerősebb előrejelzője a testet öltött szexuális vágynak az idősebb nőknél.

Ezzel szemben még akkor is, ha a középkorú nők csökkent szexuális reakcióról vagy hüvelyszárazságról számolnak be, a többség még mindig szexuális elégedettségről számol be. A nők szexualitásáról a szexuális működés klinikai mérései alapján feltételezéseket tenni tehát egyértelműen problematikus. A szexhez való hozzáállás fontosabb, mint az orvosbiológiai változások.

A krónikus betegségek – mint például a rák, a szívbetegség vagy a cukorbetegség – befolyásolhatják az idősebb nők szexuális működését. Egy kutatás során, amelyet rákos nőkön végeztek, a többség például a szexuális vágy és válaszreakció csökkenéséről, valamint a szexuális fájdalom fokozódásáról számolt be.

szerelem, idős pár, szex

Fotó: 123rf.com

Videó – 60 éves kor felett is fontos a szexualitás

Ezek a nők azonban továbbra is vágytak a szexre, és új módokat találtak az intim együttlétre. Ezek közé tartozott az érintés, a maszturbáció, a csókolózás és az ölelés, valamint a szexuális játékok és a síkosító használata. Sőt, sok pár arról számolt be, hogy ennek eredményeképpen jobb lett a szexuális életük. Több időt töltöttek a szexszel, és élvezték a fokozott intimitás érzését.

A kibővült szexuális repertoár élvezete nem csak a rákos emberekre jellemző. A középkorú nők egyötöde számolt be arról, hogy vágyik a nem penetrációs szexre.

A fiatalságot idéző előjáték sok örömet okozhat, és gyakran tovább tart, mint a közösülésre összpontosító szex. Segít továbbá elkerülni a menopauzát követő hüvelyszárazság okozta szexuális fájdalmat.

Azokban a heteroszexuális kapcsolatokban, ahol az idősebb férfiak merevedési problémákkal küzdenek, a szex teljesen leállhat. Ez a nőket szexuálisan frusztráltá, a férfiakat pedig depresszióssá teheti.

Az olyan orvosi beavatkozások, mint a Viagra, egyesek számára megoldást jelenthetnek, de a másik lehetőség a nem penetrációs szex. Talán ez az oka annak, hogy a leszbikus párkapcsolatban élő nők kisebb valószínűséggel számolnak be szexuális változásokról az életkoruk előrehaladtával.

Növekvő vágy

A szexuális tevékenységek megváltoztatására való hajlandóság, a szexről való beszélgetés és a jó kapcsolat fontos előrejelzői a folyamatos szexuális aktivitásnak az életkor közepén és azon túl. A szakmai támogatás is segíthet.

A másik megoldás a hanyatló szexuális életre a párkapcsolati változás: új partner megtalálása, a jelenlegi partnerrel szembeni pozitívabb érzés, vagy a felnőtt gyermekek otthonról való elköltözése újraélesztheti a párok szexuális életét.

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel kezelt idősebb nők növekvő száma a frissen elváltak szexuális életének fellendülését tükrözi. A biztonságos szexszel kapcsolatos ismeretek hiánya, valamint a szeméremtest és a hüvely nyálkahártyájának elvékonyodása miatt megnövekedett szexuális fertőzésveszély a szexuális vágy újraéledésének hátulütője.

A jó szex nem a fiatalok privilégiuma. Sok nő megnövekedett szexuális élvezetet és vágyat tapasztal a középkorban és az idősebb korban.

Interjúkat készítettek olyan 60-as, 70-es és 80-as éveikben járó nőkkel, akik még mindig aktív szexuális életet élnek. Beszéltek olyan nőkkel is, akik nagy szomorúságot éreznek, mert szexuális életüknek válás vagy gyász miatt vége. Valójában a partner hiánya a legnagyobb előrejelzője annak, hogy az idősebb nőknek egyáltalán nincs szexuális életük. – olvasható a The Conversation oldalán.

A 40 év utáni jobb szex a megnövekedett önbizalomnak, a “kis dolgok” miatti kevesebb aggodalomnak és annak köszönhető, hogy több időnk van a gyönyörre koncentrálni. Azok a nők, akik “szexinek” érzik magukat a testükben, és akiknek alacsonyabb a BMI-jük, nagyobb szexuális aktivitásról számolnak be.

Az, hogy a menopauza után nem kell aggódniuk a terhesség miatt, szintén nagy előny. A nők mentális egészsége és jólléte általában javul a korral. Ez szintén befolyásolhatja a szexuális aktivitást és az elégedettséget.

A baby boomer generáció találta ki a szexuális forradalmat. Miért várjuk tehát, hogy ezek a nők aszexuálisak lesznek későbbi éveikben? A generáció, amely elhozta nekünk a szabad szerelmet, a tablettát és a bűntudat nélküli válást, újraírja a szex szabályait a későbbi életkorban.

Miközben a boomerek megkérdőjelezik az öregedéssel és a szexualitással kapcsolatos mítoszokat, ők az élő bizonyítékai annak, hogy a szex terén az ész az anyag felett áll. A szexuális test változhat az életkor előrehaladtával, de az élvezet és a kielégülés megmaradhat – sőt, még jobbá is válhat.

Ez a téma is érdekes lehet: 

Szex idős korban? Naná!

Forrás: Napidoktor.hu