6 hiba, amit a férfi elkövet egy házasságban!

A legjobb szándék ellenére is előfordulnak olyan hibák, amelyek alááshatják a házasságot. Milyen jellegzetes hibákat vétenek a férfiak? Mire kell vigyázni?

Ha az ember meg szeretné érni párjával a sokadik házassági évfordulót is, nem árt, ha magába néz, és elgondolkodik azon, vajon ő hogyan viselkedik a házasságában. Nem a házasságkötés nehéz ugyanis, hanem a frigy boldogságának, harmóniájának megtartása. Ehhez pedig „észnél kell lenni”.

Ahogyan a nők esetében, úgy a férfiaknál is megvannak a tipikus hibák, amelyeket sokan elkövetnek egy házasságban. Érdemes felismerni őket és még időben korrigálni – ezzel nemcsak házasságunkat mentjük meg, hanem saját és párunk egészségünkről is gondoskodunk. A negatív érzések le nem vezetésének, elnyomásának, eltitkolásának ugyanis megvan a maga hatása: igen komoly testi és lelki problémákhoz vezetnek.

De melyek a tipikus hibák?

1. A férfi nem mutat empátiát

Az empátia – tehát azon képességünk, hogy felismerjük valakinek az érzéseit és átérezzük azt -, nagyon fontos egy párkapcsolatban. Ez pedig olyasmi, amelyben a nők határozottan jobbak a férfiaknál. A nők azt szeretnék, ha érzéseiket megértenék és megbecsülnék – ezt a férfiaknak is fel kell ismerniük. Ahelyett, hogy egyszerűen meghallgatnák, sokszor a tényeket igyekeznek agyukban „jegyzetelni” – ez hiba. Ha például a feleség azt mondja, háttérbe szorítva érzi magát, úgy érzi, figyelmen kívül hagyják, azt szeretné, ha megértenék érzéseit; ahelyett, hogy tényekről kéne beszélnie.

2. A férfi meggondolatlanul költekezik

Jelentős beruházások előtt – így pl. kocsi vásárlása – nem egyeztetni a feleséggel nagy hiba, még akkor is, ha a nő a hűtlenséget sorolja az első helyre a válóokok sorában. A férfiak – tudatosan vagy öntudatlanul – gyakran viselkednek úgy, hogy éreztetik, ők viselik a kapcsolatban a nadrágot, csak éppen ez nem ilyesmiben kellene hogy megnyilvánuljon. Ez szintén hiba – hiszen az egészséges házasság magában foglalja azt is, hogy a felek egyenrangúak és együtt döntenek fontos kérdésekben. Így a nagyobb összegű vásárlásokról is.

3. A férfi önző az ágyban, vagy tudatlan

Szex közben sok férfi elfelejti – vagy még rosszabb, ha nem is tudja -, hogyan szerezhetne a nőnek is örömöt. A nőknek szükségük van a kényeztetésre, az előjátékra, a „hangulatba kerülésre”, ehhez több idő is kell, mint a férfiaknál. Ha a férfi nem érezteti, hogy szereti a nőt, hogy fontos számára, hogy ő is jól érezze magát, az bizony egyenes út a házasság megromlásához.

4. A férfi nem megfelelően kommunikál

Pontosabban, „rosszul hallgatja meg” a nőt. A megfelelő meghallgatás nem azt jelenti, hogy végig csak bólogatunk, miközben a feleség elmondja, mi bántja vagy zavarja őt. A férfiak hajlamosak elemezve közelíteni a problémához, elemzik azt és megoldási lehetőségekkel állnak elő. Pedig olykor elég, ha figyelmesen hallgatják a nőt és jelzik, hogy együttéreznek vele – a nők sokszor csak arra vágynak, hogy kibeszéljenek magukból egy dolgot, de elvárják, hogy a partner részt vegyen a beszélgetésben: tanúsítson érdeklődést, vagyis ne maradjon passzív.

Fotó: 123rf.com

5. A saját érzések eltitkolása

Nagyon sok férfi érzi úgy, hogy miközben a feleséget meg kell hallgatni, neki el kell rejtenie érzéseit, nem kockáztathatja, hogy gyengének látsszon. Ez is nagy hiba. A saját érzések ki nem mutatása, elrejtése a nő számára azt jelzi, hogy köztük nincs meg a közeli kapcsolat. Sőt, azt gondolja, hogy a férfi hamarosan elhagyja, mert nem érzi szükségét megosztani vele gondolatait, gondjait. Sokszor nehéz egy férfinak megnyílnia, főleg ha azt tanulta, hogy nem mutatja ki érzéseit. Bátorság kell hozzá, de megéri!

6. A férfi a hatalomra „utazik”

Erőfölényével igyekszik a kapcsolatban domináns lenni, ezzel szeretné elérni, amit akar. A házasság azonban nem arról szól, hogy igyekezzünk legyőzni a partnerünket! Ha egy nő ezt érzékeli, valószínűleg kilép a kapcsolatból. Egy házasságnak kölcsönös támogatásról és gondoskodásról kell szólnia, másképpen nincs semmi értelme.

Sajnos ezt is sokan elfelejtik. Ha azonban még sok boldog házassági évforduló lebeg a szemünk előtt, érdemes a fentieket átgondolni.

Olvasd el ezt is!

5 szextipp a boldog házasságért!

Forrás: https://napidoktor.hu/index