6 hiba, amit a férfi elkövet egy házasságban!

 

Fotó: 123rf.com

A legjobb szándék ellenére is előfordulnak olyan hibák, amelyek alááshatják a házasságot. Milyen jellegzetes hibákat vétenek a férfiak? Mire kell vigyázni?

Ha az ember meg szeretné érni párjával a sokadik házassági évfordulót is, nem árt, ha magába néz, és elgondolkodik azon, vajon ő hogyan viselkedik a házasságában. Nem a házasságkötés nehéz ugyanis, hanem a frigy boldogságának, harmóniájának megtartása. Ehhez pedig „észnél kell lenni”.

Ahogyan a nők esetében, úgy a férfiaknál is megvannak a tipikus hibák, amelyeket sokan elkövetnek egy házasságban. Érdemes felismerni őket és még időben korrigálni – ezzel nemcsak házasságunkat mentjük meg, hanem saját és párunk egészségünkről is gondoskodunk. A negatív érzések le nem vezetésének, elnyomásának, eltitkolásának ugyanis megvan a maga hatása: igen komoly testi és lelki problémákhoz vezetnek.

De melyek a tipikus hibák?

1. A férfi nem mutat empátiát

Az empátia – tehát azon képességünk, hogy felismerjük valakinek az érzéseit és átérezzük azt -, nagyon fontos egy párkapcsolatban. Ez pedig olyasmi, amelyben a nők határozottan jobbak a férfiaknál. A nők azt szeretnék, ha érzéseiket megértenék és megbecsülnék – ezt a férfiaknak is fel kell ismerniük. Ahelyett, hogy egyszerűen meghallgatnák, sokszor a tényeket igyekeznek agyukban „jegyzetelni” – ez hiba. Ha például a feleség azt mondja, háttérbe szorítva érzi magát, úgy érzi, figyelmen kívül hagyják, azt szeretné, ha megértenék érzéseit; ahelyett, hogy tényekről kéne beszélnie.

2. A férfi meggondolatlanul költekezik

Jelentős beruházások előtt – így pl. kocsi vásárlása – nem egyeztetni a feleséggel nagy hiba, még akkor is, ha a nő a hűtlenséget sorolja az első helyre a válóokok sorában. A férfiak – tudatosan vagy öntudatlanul – gyakran viselkednek úgy, hogy éreztetik, ők viselik a kapcsolatban a nadrágot, csak éppen ez nem ilyesmiben kellene hogy megnyilvánuljon. Ez szintén hiba – hiszen az egészséges házasság magában foglalja azt is, hogy a felek egyenrangúak és együtt döntenek fontos kérdésekben. Így a nagyobb összegű vásárlásokról is.

3. A férfi önző az ágyban, vagy tudatlan

Szex közben sok férfi elfelejti – vagy még rosszabb, ha nem is tudja -, hogyan szerezhetne a nőnek is örömöt. A nőknek szükségük van a kényeztetésre, az előjátékra, a „hangulatba kerülésre”, ehhez több idő is kell, mint a férfiaknál. Ha a férfi nem érezteti, hogy szereti a nőt, hogy fontos számára, hogy ő is jól érezze magát, az bizony egyenes út a házasság megromlásához.

4. A férfi nem megfelelően kommunikál

Pontosabban, „rosszul hallgatja meg” a nőt. A megfelelő meghallgatás nem azt jelenti, hogy végig csak bólogatunk, miközben a feleség elmondja, mi bántja vagy zavarja őt. A férfiak hajlamosak elemezve közelíteni a problémához, elemzik azt és megoldási lehetőségekkel állnak elő. Pedig olykor elég, ha figyelmesen hallgatják a nőt és jelzik, hogy együttéreznek vele – a nők sokszor csak arra vágynak, hogy kibeszéljenek magukból egy dolgot, de elvárják, hogy a partner részt vegyen a beszélgetésben: tanúsítson érdeklődést, vagyis ne maradjon passzív.

Fotó: 123rf.com

Nagyon sok férfi érzi úgy, hogy miközben a feleséget meg kell hallgatni, neki el kell rejtenie érzéseit, nem kockáztathatja, hogy gyengének látsszon. Ez is nagy hiba. A saját érzések ki nem mutatása, elrejtése a nő számára azt jelzi, hogy köztük nincs meg a közeli kapcsolat. Sőt, azt gondolja, hogy a férfi hamarosan elhagyja, mert nem érzi szükségét megosztani vele gondolatait, gondjait. Sokszor nehéz egy férfinak megnyílnia, főleg ha azt tanulta, hogy nem mutatja ki érzéseit. Bátorság kell hozzá, de megéri!5. A saját érzések eltitkolása

6. A férfi a hatalomra „utazik”

Erőfölényével igyekszik a kapcsolatban domináns lenni, ezzel szeretné elérni, amit akar. A házasság azonban nem arról szól, hogy igyekezzünk legyőzni a partnerünket! Ha egy nő ezt érzékeli, valószínűleg kilép a kapcsolatból. Egy házasságnak kölcsönös támogatásról és gondoskodásról kell szólnia, másképpen nincs semmi értelme.

Sajnos ezt is sokan elfelejtik. Ha azonban még sok boldog házassági évforduló lebeg a szemünk előtt, érdemes a fentieket átgondolni.

Forrás: Napidoktor.hu