Sclerosis multiplex gyermekkorban: meg kell fékezni a betegséget

Ugyan a kezelési lehetőségek bővültek, de nagy kihívás, amikor egy még fejlődésben lévő idegrendszert támad meg az immunrendszer és alakul ki sclerosis multiplex.

Ritkán fedezik fel az agyat és gerincvelőt károsító immunrendszeri betegséget, a sclerosis multiplexet 18 évesnél fiatalabb gyerekeknél, jellemzően a húszas, harmincas, negyvesen életévekben születik diagnózis. Gyerekeknél is nagyon fontos a mielőbbi felismerés és gyógyszeres kezelés, mert náluk gyakoribbak az állapotrosszabbodások. Ugyan ebben a korban egyes agyterületek még jobban képesek átvenni más, esetleg sérült agyterületek feladatait, ám a betegségnek hosszabb távon súlyosabb következménye lehet a gondolkodásbeli, tanulási képességekben.

Mit (t)ehet egy SM beteg az egészségéért? – teszi fel a Multiplex Magazin a kérdést, amelyet dietetikus, gasztroenterológus és neurológus szakértőkkel válaszol meg. Sok divatos étrend létezik, amely az SM betegeknek javaslatként található az interneten, ám személyre szabott étrendet dietetikussal való konzultációt követően lehet kialakítani. Abban egyetértenek a nyilatkozó szakorvosok, hogy a mikrobiom, a bélflóra állapota befolyásolja az idegrendszer és az immunrendszer működését. Általános irányelvként a sok rostot, zöldséget-gyümölcsöt, kevés zsírt és húst tartalmazó étrendet, a dohányzás teljes tilalmát és az alkohol kerülését fogalmazzák meg.

sclerosis

Fotó: 123rf.com

Egy sclerosis multiplexes beteg lelkiállapota nem feltétlenül változik együtt a fizikai állapottal. Viszonylag kis korlátozottság is okozhat mély depressziót, de súlyos nehézségekkel küzdő SM betegek is lehetnek életvidámak. Nemcsak a betegség fizikai következményei válthatnak ki depressziót, hanem ez az idegrendszeri betegségnek önmagának is lehet a tünete, ám ezt nem szabad törvényszerűnek elfogadni, mert érdemben lehet tenni ellene a neurológus kezelőorvos, pszichológus, szükség szerint pszichiáter segítségével.

A Multiplex Magazin ír a Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyei SM civil közösségről. A nyilatkozók arra biztatják a betegeket, hogy országszerte vegyék fel a kapcsolatot a már működő klubokkal, egyesületekkel, esetleg a neurológiai centrumok ernyője alatt próbáljanak közösségbe szerveződni. A sorstársközösség támogató, megtartó erejét sokan megtapasztalták már, ám az ország sok megyéjében nincs jelenleg helyben működő SM szervezet, pedig szükség lenne rá.

Az ingyenes Multiplex Magazin eljut országszerte a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez, a nyomtatott lap terjesztését követően a lapszám az internetre is felkerül. A korábbi kiadások teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről. Az országos lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

Olvasd el ezt is!

Sclerosis multiplex – Lehet teljes életet élni?

Forrás: Napidoktor.hu