Labordiagnosztika közérthetően

Labordiagnosztika: a kifejezés hallatán a szakembereknek elsősorban a precizitás, figyelem és kötelességtudat jut az eszébe. Valóban gondos és lelkiismeretes szakemberekre van szükség e területen, hiszen ez nem csupán munka, hanem egy nagy felelősséggel járó hivatás.

A laikusok azonban inkább bonyolult műszerekre, kémcsövekre és ismeretlen szakkifejezésekre gondolnak, ha labordiagnosztikáról esik szó. A legtöbben csak akkor próbálják jobban megérteni a vizsgálatok menetét és fontosságát, ha életük úgy hozza, hogy laboreredményekre van szükségük.

Hogyan történik egy vizsgálat? Mit jelentenek a rövidítések? Miképp kell értelmezni az eredményeket? Szinte minden válasz további kérdéseket vet fel, és nem könnyű kiigazodni.

Néhány évvel ezelőtt a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) és az Orvosi Laboratóriumi Vizsgálatok Szakmai Kollégiuma (OLVSZK) megoldást keresett a problémára. Olyan weboldal létrehozását tűzték ki célul, amely a labordiagnosztikai tevékenységet és eredményeket hivatott bemutatni informatívan, mégis egyszerűen.

labtest

Így született meg a LabTestsOnline.hu weblap. Az oldal a kezdetek óta díjmentesen elérhető, azaz nem kereskedelmi célú eszköz. Tartalma olyan lakossági és szakmai adatbázis, amely évről-évre folyamatosan fejlődik és bővül. A már több nyelven is olvasható weboldalnak sikerült elérni célját. Közérthetően bemutatja az orvosi laboratóriumok diagnosztikai tevékenységét, az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit, valamint az eredményekből levonható főbb következtetéseket.

Elsősorban nem egészségügyi szakemberek részére készült, ezért nyelvezetében, megfogalmazásában igyekszik kerülni a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket. Mindez nem jelenti azt, hogy tartalma kivonatos vagy felszínes lenne. A laikusok mellett az egészségügy különböző területein dolgozók, például az orvostanhallgatók is találhatnak benne hasznos szakmai információkat.

A honlap rendkívül széleskörű tartalmat nyújt a labordiagnosztika témakörében, ám fontos megjegyezni, hogy az ott talált információk nem váltják ki az orvossal történő konzultációt! Használatával azonban tájékozottabbá válnak az érdeklődők, amely megkönnyíti a konzultációt beteg és orvosa között.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.