A vérvételnél ezek az eltérések mutatják meg a daganatot a szervezetben

Kivizsgálások alkalmával nagy jelentőségű a vérvétel, hiszen a vérkép eltérései igen informatívak. A rosszindulatú daganatokat sajnos kizárólag laborvizsgálattal nem lehet diagnosztizálni, ám fontos jelzésértékkel bírnak bizonyos anyagok kóros mennyisége. 

Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányú belgyógyászától azt kérdeztük, vajon mely eltérések utalhatnak daganatos megbetegedésre. 

Egy kiterjesztett laborvizsgálat igen fontos információkkal szolgálhat a páciensek általános egészségi állapotáról, szerveik működéséről és a lehetséges betegségeikről. A rosszindulatú daganatok diagnózisához és nyomonkövetéséhez (követéskor a tumormarkerek szerepe jelentős lehet), valamint az alkalmazott terápia eredményességéhez elengedhetetlen, ám érdemes tudni, hogy ezeket más tényezőkkel és vizsgálati módszerekkel, tesztekkel együtt kell figyelembe venni (pl. biopszia, CT, MRI, Rtg). 

Daganatos betegségek laboratóriumi vizsgálatakor az alábbiakat vizsgálhatjuk: 

    • vérkép eltérésekFoto:123rf.com

     

  • Teljes vérkép (CBC) és kémiai, esetenként alvadási vizsgálatok 

  • Tumor markerek 

  • Vérfehérje vizsgálat 

  • Keringő daganatsejtek vizsgálata 

  

Mely vérkép eltérések lehetnek gyanúsak? 

Hemoglobin: a vashiány/vashiányos vérszegénység igen gyakori és hátterében számtalan dolog húzódhat. Okozhatja többek között nem megfelelő táplálkozás, fertőzés, terhesség/szoptatás, felszívódási zavar, máj probléma, illetve krónikus vérzéssel járó rosszindulatú daganatok is. Amennyiben tartós vérszegénységgel küzd, ráadásul nem tudja, mitől lehet, érdemes vizsgálatokkal utánajárni a probléma gyökerének. 

Fehérvérsejtszám: a túl magas fehérvérsejtszám bakteriális fertőzést, autoimmun betegségeket és endokrinológiai problémákat is jelezhet, ritkább esetben pedig hematológiai daganatos betegség állhat a háttérben. 

LDH: A glükóz-anyagcserében vesz részt, non-hodgkin lymphomák esetén az LDH szint gyakran emelkedett (nem mindig) és ez összefüggésben állhat az aktuális tumormérettel- hívja fel a figyelmet dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányú belgyógyásza. 

 

Természetesen a lelet kiértékelése szakorvos feladata. Rosszindulatú hematológia daganat esetén a terápia minden esetben személyre szabott, melynek során figyelembe kell venni többek között a beteg állapotát, egyéni paramétereit, a pontos diagnózist, a betegség stádiumát. 

Egy vérvétellel kideríthető, van-e gyulladás a szervezetben

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.