Az óriás medinilla szépsége

Ha különleges egzotikus növényt keresünk, akkor a gyönyörű óriás medinilla a megfelelő növény. Hatalmas rózsaszín bókoló virágaival, a lakás különleges dísze lesz.

Ez a különleges egzotikus dísznövény már hazánkban is kapható és egyre többen vállalkoznak a gondozására. A növény eredetileg a Fülöp szigetekről származik, ahol 2-3 méter magasan a fák tetején él. Hatalmas rózsaszín virágai lefelé csüngenek, a levelei méregzöldek, és bőrszerűek. Gondozása odafigyelést és sok időt követel, de a virágzó medinilla megéri a fáradtságot.

A növény kedveli a meleg és párás klímát, 18-20 fokon érzi igazán jól magát. A levelei érdemes naponta permetezni, vagy kavicsos tálcára állítani a cserepét. Félárnyékban is szépen fejlődik, a nyári erős tűző napsütéstől védjük a növényt, mert levelei könnyen megégnek.

A túllocsolás a növény halálához vezethet, ezért csak akkor locsoljuk, ha a földje már kiszáradt. Tavasztól őszig adhatunk neki kicsit több vizet, de ősztől csökkentsük le a locsolást minimálisra. Szintén tavasztól a növekedési időszakban adhatunk neki tápoldatot, de csak kis mennyiségben az öntözővízbe keverve.

medinella

A fiatal növényeket évente egyszer ültessük át jó vízáteresztő laza virágföldbe, az idősebb példányokat elég két vagy háromévente egyszer átültetni, az egészen nagy példányokat pedig ne bolygassuk meg csak felszíni talajcserét végezzünk.

Az elszáradt barnult levelek a száraz levegő miatt lehetnek, ilyenkor növeljük meg a környezet páratartalmát, és a túllocsolás is káros lehet. Fontos, hogy a medinilla télen pihenjen, vagyis ilyenkor ne kapjon vizet, se tápot, mert ha télen is növekszik, akkor a virágázás tavasszal elmarad.

Igényei:

Fényigény: Félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a túl sötét, és a tűző nap is káros lehet.

Vízigény: Csak akkor locsoljuk, ha a földje már száraz, télen csökkentsük le az öntözést minimálisra.

Tápanyag: Tavasztól a növekedési időszakban hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet.

Páratartalom: Nagyon magas páratartalomra van szüksége, ezért gondoskodjunk a megfelelő párásításról.

// vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);
// ]]>

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.