Így spórolhat a hűtés számlán! Egészséges tippek a lakás hűtésére

Az extrém melegben egy átlagos lakás hűtési költsége – már amennyiben van benne klíma – a megszokott többszörösére nőhet. 

Egy otthon hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése ugyanis háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. Arról nem is beszélve, hogy a klímák sem mondhatóak olcsónak.

Léteznek viszont alternatív megoldások, melyekkel átvészelheti a legmelegebb napokat is.

 5+1 tuti tipp, hogy a számláktól se kapjon hőgutát
1. Ha van légkondicionáló, időnként kapcsolja be, de a hőmérsékletet ne állítsa 27 foknál hűvösebbre és figyeljen arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használja, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületei.
2. Klíma helyett inkább szigeteljen! A házak, lakások homlokzati szigetelése ugyanis nem csak a téli hideg ellen véd, a nyári kánikula idején is hatásos. Nyáron, megfelelő árnyékoló-eszközök alkalmazása mellett, a szigetelés akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.
3. Csak éjszaka szellőztessen! Az extrém melegben nem érdemes nappal nyitva tartani az ablakokat, annál inkább éjszaka! Az éjjeli órákban érdemes kereszthuzatot fenntartani, hiszen így nem csak a lakás levegője, de a szerkezet is könnyebben lehűl valamelyest.
4. Sötétítsen! A tűző nap ellen a legjobb védekezés, ha minél jobban elsötétíti otthonát. Erre a legegyszerűbb megoldás a redőny, illetve a spaletta, de ezek hiányában jó megoldás lehet a sötétítő függöny is.
5. Vegyen hővisszaverő ablakfóliát! Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás. Négyzetméterenként körülbelül 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.
+1. Bár a ventilátor nem hűti le a levegőt, de a keringetés miatt javul komfortérzete. Házi praktikaként pedig kipróbálhatja, ha egy megfagyott vizes palackot helyez a szerkezet elé – ez ugyanis valamelyest le is hűti a levegőt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.