Víz spórolás: 18 okos tipp a kevesebb fogyasztásra – 1.rész

A palackozástól a praktikus főzésig

A víz felbecsülhetetlen természeti kincs, amely nélkül nem lenne élet. Napjainkban egyre nagyobb szükség van az óvására. Hogyan lehetséges a praktikus víz spórolás? Íme néhány tipp.

Egy szomjas ember számára egy csepp víz többet ér az aranynál – tartja a mondás. Sajnos, ma is vannak helyek a világon szép számmal, ahol nagy a szárazság és gondot okoz a nagyobb mennyiségű víz beszerzése.  Bár nálunk nincs ilyen gond, a víz spórolás esetünkben is ésszerű cselekedet.

Mit tehetünk a víz spórolás érdekében?

1.Palackozzuk a vizet: használjunk újrahasznosítható vizes palackokat, amelyek üvegből vagy BPA-mentes műanyagból készülnek. Ezzel nemcsak a víz spórolása oldható meg, hanem azt is követni tudjuk, mennyit ittunk. Ha palackból iszunk, még a pohármosáshoz használt vizet is megtakarítjuk.

2.Tartsuk hűsen a vizet: tároljuk hűtőben a vizes palackokat, így nem kell előre folyatni a csapból, hogy elég hideg legyen, ha inni akarunk.

3.Osszuk meg növényeinkkel: amíg arra várunk, hogy a víz felmelegedjen, használjuk a lefolyt vizet a növények meglocsolására, teáskannába, főzéshez, vagy hasznosítsuk újra. Ha úgy ítéljük meg, túl sok ideig várunk a víz felmelegedésére, valószínűleg jó ötlet ellenőrizni a csöveket.

4.Ne töltsük meg teljesen a kannát: a víz spórolás érdekében csak annyi vizet töltsünk a kannába, amennyire valóban szükségünk van. A túl sok víz forralása nemcsak vizet pazarol, hanem áramot is.

5.Minden csepp számít: annak ellenére, hogy a víz spórolása a cél, bizonyos dolgokat továbbra is fontos betartani. Ilyen a friss zöldségek és egyéb termékek megmosása, hogy elkerüljük a betegségeket. Mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket, lehetőleg inkább egy tál vízben és ne folyó víz alatt. Majd használjuk ezt a vizet utána a kertben.

6.Használjuk újra a jeget: amennyiben pár darab jégkocka leesik a földre, ne dobjuk el. Adjuk a növényeknek, tegyük az újrahasznosítandó vízbe, vagy tegyük a háziállat tálkájába kiolvadni.

7.Gondoljuk újra a fagyasztást: a fagyasztott ételt ne folyó víz alatt olvasszuk ki a víz spórolás érdekében. Inkább rakjuk éjszakára a hűtőbe, ahol fokozatosan leolvad.

8.Számít a méret: válasszunk egy megfelelő méretű edényt a főzéshez. A nagyobbakkal ugyanis több vizet pazarolunk.

9.Forgassuk vissza: amikor főzünk, csak annyi vizet használjunk el, amennyi feltétlen szükséges. Ez nemcsak segít a víz spórolásban és a vízben oldódó vitaminok megőrzésében (zöldségből és gyümölcsből), hanem csökkenti a feleslegesen használt víz mennyiségét is. Ráadásul, lehűthetjük a vizet és a növények alá locsolhatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php