Tudjuk, hogy placebó, mégis használ

Az orvosok gyakran placebót írnak fel betegeiknek. Ezért kíváncsiak voltak, mi történik, ha a páciens tud is erről a csalásról.

Évtizedek óta űzik orvosok azt az etikailag megkérdőjelezhető gyakorlatot, hogy placebót írnak fel betegeiknek, akik azt hiszik, “rendes” orvosságot kaptak. Most kipróbálták, mi történik, ha a páciens is tisztában van vele, mit kell szednie.

Azok a betegek, akik elhiszik, hogy egy megfázás elleni készítmény hat, valóban hamarabb lesznek jobban – még akkor is, ha nem az igazi gyógyszert kapják.

Placebohatás a szipogásra is

Kutatók két csoportra osztották az IBS (irritábilis bél szindróma) nevű betegségben szenvedő kísérleti alanyokat. Egyik tagjait nem kezelték egyáltalán, a másikba tartozóknak pedig megmondták, hogy csupán placebót kapnak. Három hét múlva ez utóbbi csoport tagjainak fele javulásról számolt be- alig kevesebben, mint azok, akik a legmodernebb kezelést kapják.

A kutatás vezetője a Harvard Egyetem munkatársa, Dr. Ted Kaptchuk arra volt kíváncsi, a pozitív gondolatokat kiváltó placebóhatás működik-e akkor is, ha a felhasználók nincsenek félrevezetve. Nem gondoltuk, hogy ez fog történni, de igazán megkönnyebbültünk. – kommentálta az eredményeket.

Fotó: 123rf.com

A résztvevőket hirdetés útján találták, és véletlenszerűen osztották őket a különböző csoportokba. A nem igazi gyógyszert szedőket először tárgyilagosan felvilágosították, hogy ezek a szerek a pozitív hozzáállás erejével hatnak, majd egy Placebó feliratú üvegben adták át nekik az “orvosságot”. A kísérlet végén ötvenkilenc százalékuk számolt be javulásról, szemben a kezelést nem kapók harmincöt százalékával.

Foto:123rf.com

Néhányan hitetlenek voltak, mások lelkesen álltak hozzá, de a végére a legtöbben azt mondták, élvezték a próbát. Úgy érezték, egy kis hatalmat kaptak. – mondta Kaptchuk. A hatás egyik magyarázata, hogy a naponta rituálisan ismétlődő cselekvés “a gyógyszer bevétele”- azt üzente az agynak, hogy változást remélhet.

Egy másik kutató, Dr. Andrew Leucher még hozzátette, hogy a résztvevők valószínűleg tudat alatt sem szerettek volna csalódást okozni a kutatóknak, ez is hozzásegíthette őket a javuláshoz. Az azonban még kérdéses, a “kezelésnek” lesz-e hosszabb távú pozitív hatása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.