Top 10 étel, ami tele van probiotikummal!

Helyesen szeretnénk étkezni? Támogatnánk a bélflóránk egészségét? Válasszunk olyan élelmiszereket, amelyekkel két legyet ütünk egycsapásra – probiotikum-tartalmúakat! Van bőven belőlük – sőt, még finomak is.

Ha egészségesen szeretnénk élni, táplálkozásunknak is tudatosnak kell lennie.

A probiotikumokat tartalmazó ételekkel azért járunk jól, mert nemcsak ízletes finomságokkal telítődünk, hanem jó baktériumokkal is – melyek segítenek kialakítani a gyomor egészséges egyensúlyát.

Nézzük, miből válogathatunk!

1.Joghurt: a probiotikumok legismertebb forrása. A „jó” baktériumok hozzájárulnak ahhoz, hogy gyomrunkban meglegyen a kényes, egészséges egyensúly. A probiotikumok tanulmányok szerint segítenek az laktóz intolerancia csökkentésében is. A hasmenést, a gázképződést és egyéb gyomorproblémákat is enyhítik. Az élő és aktív kultúrákra mindig rábízhatjuk magunkat!

probiotikum

2.Savanyú káposzta: válasszuk a nem pasztőrizált változatot! Ez a folyamat ugyanis elpusztítja az aktív, jó baktériumokat. A savanyú káposzta és koreai „testvére”, a kimchi immunerősítő vitaminokkal van tele, melyek távoltartják a fertőzéseket.

probiotikum

3.Miso leves: Japánban igen népszerű – a fermentált szójabab paszta segít emésztőrendszerünk működésében. A probiotikumokkal teli miso-t általában sós levesek készítéséhez használják, amely kalóriában szegény, védő hatású antioxidánsokban és B-vitaminban viszont gazdag.

probiotikum

4.Lágy sajtok: az emésztés szempontjából jó választások, ám nem minden probiotikum éli túl az utat gyomrunk és beleink felé. Tanulmányok szerint ugyanakkor a fermentált, lágy sajtokban levők  – amilyen a Gouda – elég kitartóak ahhoz, hogy elérjék a célt.

probiotikum

5.Kefír: a legenda szerint a Kaukázusban élő juhászok fedezték fel a kefírt – az általuk szállított tej ugyanis buborékos itallá változott. Sűrűvé, krémessé és joghurt-szerűvé – ám a kefírnek saját baktériumtörzsei vannak, no meg néhány segítő élesztőfajtával is rendelkezik.

probiotikum

6.Kovászos kenyér: ha legközelebb szendvicset készítünk, válasszuk ezt! A kovászos kenyér ugyanis olyan probiotikumot tartalmaz, amely segíti emésztésünket.

probiotikum, tej

probiotikum, kenyér

7.Tej, probiotikumokkal: az egyik legegyszerűbb módja a probiotikum-fogyasztásnak, ha tejet iszunk, melyet baktériumokkal fermentáltak. Az író szintén gazdag probiotikumokban.

probiotikum

8.Sós savanyúságok: ha ilyesmire vágyunk, a természetesen fermentáltak közül válogassunk, ahol ecetet nem használtak a procedúrához. A tengeri só és a víz táplálja a jó baktériumok fejlődését, ezért a sós savanyúságok segítenek az emésztésben.

probiotikum, uborka

 9.Tempeh: ennek az élelmiszernek fermentált szójabab az alapja – az indonéz étel természetes antibiotikumnak számít, amely harcol bizonyos baktériumok ellen. A tempeh fehérjében is gazdag. Általában füstös, diós, gombás ízvilággal jellemzik – lehet pácolni és húsként is alkalmazható.

probiotikum

10.Kiegészítők: probiotikumokhoz kiegészítőkből is hozzájuthatunk, nemcsak élelmiszerekben találjuk meg őket. Noha olyan mértékben nem tartalmaznak tápanyagokat, mint egy étel, könnyű használni őket. Ha úgy érezzük, megfelel ez a módszer, konzultáljunk orvosunkkal a számunkra hasznos mennyiségről. Amennyiben betegek vagyunk vagy immunrendszer-problémáink vannak, óvatosnak kell lennünk a probiotikumokkal!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.