Szalmából készül a jövő papírzsebkendője

12 milliárd forintos zöld fejlesztést jelentett be a világ egyik legnagyobb higiéniai papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity. A vállalat az alternatív rostszálak felhasználásával gyártja a jövőben lakossági és ipari, professzionális higiéniai papírtermékeit.

Az Essity vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalatként elkötelezett az újrahasznosítás és a zöld technológiák iránt.

A cég mintegy 400 millió svéd koronát – azaz megközelítőleg 12 milliárd forintot – fektet a fenntartható alternatív rost technológia kialakításába. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vállalat mannheimi gyárában kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket állítson elő mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából, várhatóan 2020 második felétől.

Ez a körkörös fenntartható innovációra épülő technológia, alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre.

„A fenntarthatósági céljaink eléréséhez folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük az új termelési módszereket. Ez a bejelentés jól példázza, hogy az innovatív technológia hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb társadalomhoz ”– mondta Magnus Groth, az Essity elnök-vezérigazgatója.

Az Essity a világ egyik legnagyobb papírgyártója, amely a friss fából készült cellulóz alapanyagú termékek terén a világ legnagyobb felvásárlójának számít, emellett alkalmaz újrahasznosított rostot is a papírgyártás során.

A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad. Egy részét állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, azonban ennek az anyagnak a fele eddig felhasználás nélkül a szemétbe került. Az Essity ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva.

Új módszer, azonos minőség: a búzarostból előállított papírtermékek minősége összemérhető a friss fapépből készültekkel

Az Essity kizárólagos szerződést írt alá az amerikai Sustainable Fiber Technologies vállalattal (SFT.). A globális megállapodás lehetővé teszi a cég számára az SFT Phoenix Process™ használatát, amely technológia a növényi alapú megújuló rostanyagokat a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakítja. A búzaszalmából előállított termék ugyanolyan fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír.

A búzaszalma használata más téren is jelentősen támogatja a fenntarthatóságot, ugyanis a gyártás során számottevően kevesebb vizet és energiát használnak fel.

„Ez az eljárás lehetővé teszi majd, hogy az Essity a gyártás során kiváltsa a friss farostot a megújuló búzaszalmával. A módszer hozzájárul a környezet megóvásához, mivel lényegesen kevesebb víz és energia használatát igényli. Emellett bevon egy fel nem használt mezőgazdasági mellékterméket és azt értékes, új papírrost-forrássá alakítja”– mondta Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divízió kereskedelmi igazgatója.

A gyártás során keletkező melléktermék is újrahasznosítható

A búzaszalmából a cellulóz alapanyag elkészítése után fennmaradó melléktermék sokféleképpen újrahasznosítható. Például műtrágyaként a talaj termőképességének javítására, vagy fenntartható alternatívája lehet a szintetikus termékekben, valamint az ipari és építkezési adalékanyagban előforduló kőolajszármazékoknak.

Az Essity arra törekszik, hogy 2030-ra 33 százalékkal csökkentse az ökológiai lábnyomát, valamint a cég szén-dioxid kibocsátását, a párizsi klímaegyezménnyel összhangban lévő Science Based Targets nemzetközi klímavédelmi iniciatívát alkalmazva.

Ma az Essity gyáraiban előállított lakossági és professzionális higiéniai termékek esetében az előállításhoz szükséges cellulóz alapanyag körülbelül 60%-át minősített forrásból érkező friss farost, 40%-át pedig újrahasznosított rost biztosítja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index