Mit kell tudni az akváriumvízről?

Az akvárium egy zárt rendszer, amiben minden élőlénynek jól kell éreznie magát. A te fő feladatod az, hogy biztosíts számukra a természetes környezetükhöz hasonlító életkörülményeket.

Lássuk milyen a jó akváriumvíz

A természetben a víz állandó mozgásban van. Eső után, a lebomlott anyagok és persze a káros maradványok egyszerűen szétszóródnak és megsemmisülnek.

akvárium

Nitrifikálás

A nitrifikálás (ammónia-nitrit-nitrát) egy lebomlási folyamat, melynek végeredménye a nitrátok kialakulása. A nitrátok lebontására szükséged van egy szűrőre, ami elég nagy helyet foglal, és állandó felügyelet alatt kell tartani. Ezért a nitrátoktól leginkább úgy szabadulhatsz meg, ha cseréled a vizet.

Az akváriumi növényeknek is nagy szerepük van a nitrátok megsemmisítésében, ezért szükséges a megfelelő körülményeket biztosítani számukra is (szándioxid, makro és mikro-elemek, megfelelő hőmérséklet és fény). Az akvárium vizében különböző fémek alakulnak ki, melyek eltávolítását csak a víz cseréjével lehet elérni. Tehát, a víz cseréje a legjobb és a leghatékonyabb fegyver, egy akvarista számára, a káros anyagok eltávolítására.

Mi az igazi hatása a víz rendszeres cseréjének az akváriumban?

A vízcsere igazi célja számos tényezőtől függ: halak száma, szűrők hatékonysága, növények száma, tápszer típusa, stb. Így cserélheted részlegesen is a vizet (egy 50 liter alatti akváriumban, hetente, csak 30%-át cseréled le víznek, egy 50 liter feletti akváriumban pedig 2 hetente cseréled le a 30%-át).

A halak mérete is befolyásolja a vízcsere gyakoriságát: nagy halak esetén a víz legalább 40%-át kell lecserélned. Kezelés esetén 30% vizet cserélj le. Ha áramkimaradás volt több napig, akkor a víz 50%-át le kell cserélni.

Kezelés esetén, tisztában vagy a vízkezelő anyag mennyiségével?

Abban az esetben, amikor 50%-nál nagyobb vízveszteség volt, vagy nem tudtad megoldani a víztárolást.

Miben tárold a cserevizet?

A cserére előkészített vizet egy üres akváriumban, 5, 10, 20 literes pillepalackokban (csak ne zárd le), vagy 10-12 literes műanyagvederben tárolhatod.

Mennyi ideig kell hagyni a csapvizet állni?

A fertőtlenítésre használt klór egy-két nap alatt tűnik el a csapvízből. Ez alatt a víz felmelegszik szobahőmérsékletűre és alkalmassá válik a használatra.

Mire jó a levegőztető pumpa?

Az egy-két órás levegőztetés eltávolítja a vízből a fertőtlenítésre használt klórt. Fordíts megfelelő figyelmet a vízhőmérsékletre. Megengedett egy 3-4 fokos hőmérsékletkülönbség, a szoba és az akváriumban levő víz hőmérséklete között.  Ennél nagyobb különbség a halak megbetegedéséhez vezethet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index