Légviszonyok télen – Szellőztetni kötelező

Ilyenkor, a téli időszakban a zárt helyiségek levegőtartalma számos betegség melegágya lehet! A kórokozókat hordozó emberek és tárgyak a zárt légtérben hamar gócpontokká válhatnak.

A szellőztetés fontossága

Szerencsére a munkahelyeken már több helyen szigorú előírások szabályozzák a megfelelő levegő szükséglet meglétét. Fekvő helyzetben egy középkorú felnőtt ember levegőszükséglete percenként 8, ülve 12, járás közben 16 liter.

Nehezebb fizikai munka esetén vagy sportolás közben ez 40-60, sőt 80 liter is lehet. Az egy főre jutó levegőt légköbméterenként adják meg, attól függően, hogy hány ember és milyen munkát végez. Minél erőteljesebb munkát végzünk, annál több oxigénre van szükségünk, annál több széndioxid termelődik és jut el a vérbe.

ablak

Hogy valóban a vér széndioxid tartalma szabályozza a légzésünket, azt ki is próbálhatjuk: ha nyugalmi helyzetben rövideket, 20-25 mélyet lélegzünk, jelentősen kiszellőztetjük vérünk széndioxid tartalmát.

Ilyenkor a légzőközpont inger hiányában nem indít el új légzést, és a légzési szünet mindaddig tart, amíg a sejtanyagcsere során keletkezett vérszéndioxid-koncentráció el nem éri azt a szintet, amely elegendő a légzőközpont ingerlésére.

Ahhoz, hogy ez a mechanizmus jól működhessen, nélkülözhetetlen a friss levegő, ezért szükséges a téli időszakban zárt térben rendszeresen szellőztetni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.