Keserűfű a májnak!

A keserűfű növény egész Kínában megterem. Gyökérgumóját ősszel ássák ki, tisztára mosva felszeletelik, és szárítják.

Ha szükséges, fekete szójabab levével keverve gőzölik és szárítják váltakozva, amíg a gyökér feketére nem vált, s ebben a formájában előkészített keserűfű-gyökérnek nevezik.

Keserűfű-tulajdonság, íz, és meridián-hatás:

keserű, édes és fanyar ízű, enyhén meleg tulajdonságú, a máj és a vese meridiánjaira hat.

Hatás: az életerő és vér táplálása, malária gyógyítása, méregtelenítés, a belek nedvesítése és székrekedés enyhítése.

keserűfű

Javallatok a keserűfű felhasználására:

1. Az életerő és vér gyengesége okozta szédülés, elhomályosult látás, idő előtti ősz haj, a végtagok kimerültsége és magömlés esetén, gyakran rendelik kínai angyalgyökérrel, licium termésével és aranka (Cuscuta) termésével, „hajszépítő hét drága drog pilula” (Qibao Meiran Dan) formájában.

A máj és a vese yinjének elégtelensége és a máj yangjának ezzel egyidejű hiperaktivitása okozta szédülés, homályos látás és a végtagok dermedtsége esetén fagyal (Ligustrum) termésével, Loranthus-fagyönggyel, fehér peóniagyökérrel, Siegebeckiával, stb. együtt használják.

2. A krónikus malária esetén, gyakran használják ginzenggel, kínai angyalgyökérrel, mandarinhéjjal, stb, „keserűfű és ginzeng főzete” (He Ren Yin) formájában.

3. Kelések és daganatok kezelésére virágzó japánakáccal (Sophora), borsmentával és pitypanggal együtt használják; görvélykórra gyíkfű (Prunella) tövisével, zhejiangi kockásliliom (Fritillaria) hagymájával, és görvélyfű (Scrophularia) gyökerével; rüh, ótvar és bőrviszketés kezelésére üröm (Argyi) levelével, külsőleg.

4. A vér elégtelensége és a belek szárazsága okozta székrekedés esetén, gyakran használják kínai angyalgyökérrel, kendermaggal, stb.

Adagolás és bevétel: Orális alkalmazásra 10-30 g, vízben főzve. Az életerő és a vér táplálására az előkészített keserűfű-gyökér a jobb; malária kezelésére, méregtelenítésre, és a belek nedvesítésére az előkészítetlen, sőt az egészen friss.

Óvatossági előírás!

Laza széklet, vagy túltengő nedvesség-váladék esetén nem alkalmazható!

Forrás: https://napidoktor.hu/index